SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na državniškem obisku v Republiki Turčiji

Ankara, Turčija, 10. 8. 2022 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo na povabilo predsednika Republike Turčije Recepa Tayyipa Erdoğana 9. in 10. avgusta 2022 mudil na državniškem obisku v Republiki Turčiji.

Obisk je nadaljevanje političnega dialoga, utemeljenega v Deklaraciji o strateškem partnerstvu, ki sta jo 3. marca 2011 podpisala predsednika vlad obeh držav Borut Pahor in Recep Tayyip Erdoğan, ter potrjuje obojestranski interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v okviru državniškega obiska sestal z gostiteljem, predsednikom Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom, na njegovo posebno povabilo pa bo imel osrednji nagovor za udeležence letnega posveta turških diplomatov, in sicer bo govoril o globalnih varnostnih izzivih po napadu Ruske federacije na Ukrajino. Predsednik Pahor se bo pred začetkom letnega posveta turških diplomatov sestal z ministrom za zunanje zadeve Republike Turčije Mevlütom Çavuşoğlujem.

Glavne teme pogovorov med predsednikoma bodo dvostransko sodelovanje s poudarkom na krepitvi gospodarskega sodelovanja ter medsebojnih investicij, sodelovanje v okviru regionalnih in mednarodnih organizacij, položaj v državah Zahodnega Balkana ter položaj v državah Bližnjega vzhoda. Obisk bo priložnost za izmenjavo ocen o vojni v Ukrajini in mnenj v zvezi z nadaljnjim razvojem odnosov med EU in Turčijo ter drugih aktualnih regionalnih in globalnih vprašanjih.

V okviru državniškega obiska predsednika Pahorja v Ankari bo tam pripravljena tudi poslovna konferenca z udeležbo slovenskih in turških podjetij. Okrogla miza, ki se je bosta predvidoma udeležila predsednik republike in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, bo namenjena krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Predsednika republike bo na obisku spremljala gospodarska delegacija, sestavljena iz predstavnikov podjetij izbranih gospodarskih panog. V uradni delegaciji predsednika republike bo ob ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjažu Hanu tudi državni sekretar z ministrstva za zunanje zadeve Marko Štucin.

Gospodarsko sodelovanje med državama se krepi. Blagovna menjava med državama je že leta 2019 presegla v Deklaraciji o strateškem partnerstvu začrtani cilj ene milijarde evrov. Priložnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja so predvsem na področju gradbeništva, v energetiki, turizmu, prometu in logistiki, pa tudi pri informacijsko-komunikacijskih tehnologijah, okoljevarstvu, gozdarstvu in kmetijsko živilski industriji idr.Za dodatne informacije se lahko obrnete na Špelo Vovk MA, svetovalko predsednika republike (e-pošta: spela.vovk@predsednik.si).
Predviden medijski program:

Torek, 9. avgust 2022 - lokalni čas (+1h):

16.10
Prihod predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pred Sheraton Ankara Hotel & Convention Center, kjer ga pričaka in pozdravi minister za zunanje zadeve Republike Turčije Mevlüt Çavuşoğlu.
(Kavaklidere, Şht. Ömer Haluk Sipahiođlu Sk., 06700 Ankara)

FOTOTERMIN
16.15 – 16.30
Pogovor predsednika Republike Slovenije z ministrom za zunanje zadeve Republike Turčije.

FOTOTERMIN na začetku
16.30
Udeležba predsednika Republike Slovenije na diplomatski konferenci,

Potek:
  - pozdravni nagovor ministra za zunanje zadeve Republike Turčije,
  - nagovor predsednika Republike Slovenije,
  - vprašanja (zaprto za medije).

FOTOTERMIN


Sreda, 10. avgust 2022

9.30
Ceremonial polaganje venca h grobnici Mustafe Kemala Atatürka.

FOTOTERMIN
nato
Vpis predsednika Republike Slovenije v knjigo gostov mavzoleja Mustafe Kemala Atatürka Anýtkabir.
11.00 – 11.45
Udeležba predsednika Republike Slovenije na poslovni okrogli mizi, ki jo priredi Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z DEIK Turčija.
(Hotel Marriott Ankara, Kizilirmak Mah. Muhsin Yazicioglu Cad. No: 1 Sogutozu, 06520 Ankara)

Potek:
  - uvodni pozdrav moderatorja,
  - pozdravni nagovor predsednika DEIK Turčija,
  - nagovor ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije,
  - slavnostni nagovor predsednika Republike Slovenije,
  - skupinski FOTOTERMIN,
17.00
Prihod predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pred predsedniški kompleks, kjer ga pričaka in pozdravi predsednik Republike Turčije Recep Tayyip Erdoğan.

FOTOTERMIN
sledi
Uradni sprejem z vojaškimi častmi na dvorišču predsedniškega kompleksa.

FOTOTERMIN
17.20 – 18.15
Tęte-a-tęte predsednika Republike Slovenije s predsednikom Republike Turčije.

FOTOTERMIN na začetku
18.20 – 19.15
Plenarni pogovori med delegacijama, ki jih vodita predsednik Republike Slovenije in predsednik Republike Turčije.

FOTOTERMIN na začetku
19.15 – 19.20
Podpis dvostranskega sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Turčijo s področja izobraževanja, znanosti in športa,

sporazum podpišeta:
  - s strani Republike Slovenije minister za gospodarski razvoj in tehnologijo,
  - s strani Republike Turčije minister za industrijo in tehnologijo.
19.20 – 19.50
Novinarska konferenca predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Turčije.

FOTOTERMIN
20.00 – 21.30
Svečana večerja, ki jo v čast predsedniku Republike Slovenije ob uradnem obisku v Republiki Turčiji, gosti predsednik Republike Turčije.


FOTOTERMIN za uradne fotografe na začetku