SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor s Komisijo Vlade RS za reševanje prikritih grobišč

Ljubljana, 28. 11. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 28. novembra 2019, v okviru rednega dialoga s Komisijo Vlade RS za reševanje prikritih grobišč, ki jo vodi dr. Jože Dežman, že drugič letos sprejel člane te komisije. Sestanka sta se udeležila tudi Dragica Bac, direktorica direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja in Franc Stanonik iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Predsednik republike je Komisiji uvodoma čestital, saj bo prihodnje leto praznovala 30 let delovanja ter ocenil, da bi bilo prav, da se obletnica primerno obeleži.

Komisija Vlade RS za reševanje prikritih grobišč je predsednika republike seznanila z delom v letošnjem letu in mu predstavila program za leto 2020. Predsednik dr. Dežman je dejal, da želijo v prihodnjem letu še nadgraditi nekatera strokovna opravila, da je v obravnavi še okoli 150 možnih novih lokacij prikritih grobišč in da želijo dopolniti in posodobiti zbirko podatkov o prikritih vojnih grobiščih. Predsednik komisije je ob tem posebej izpostavil dela, ki že potekajo pri grobišču v Macesnovi gorici in nedavno odločitev komisije za sondiranje območja vojaškega pokopališča na Orlovem vrhu v Ljubljani.

Na današnjem pogovoru so člani komisije predsedniku republike predstavili tudi nekaj težav, s katerimi se srečujejo, ter zamisli, kako bi jih reševali. S tem v zvezi so se udeleženci sestanka ponovno pogovarjali o ustanovitvi posebnega zavoda.

Komisija je predsednika republike seznanila, da še vedno ostaja nerešeno vprašanje pokopa umorjenih Romov na pokopališču Žale v Ljubljani.

Predsednik komisije dr. Dežman je napovedal, da aprila prihodnje leto načrtujejo posvet v Državnem svetu. Predsednika republike je povabil, da se ga udeleži, in slednji je povabilo sprejel.

Predsednik Pahor s Komisijo Vlade RS za reševanje prikritih grobišč
Foto: UPRS