Predsednik Pahor imenoval Vlasto Nussdorfer za svetovalko predsednika republike v statusu nepoklicnega funkcionarja

Ljubljana, 6. 5. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, v ponedeljek, 6. maja 2019, imenoval Vlasto Nussdorfer za svetovalko predsednika republike v statusu nepoklicnega funkcionarja na podlagi določbe 2. člena Zakona o funkcionarjih v državnih organih. Ta določa, da lahko funkcionarji v državnih organih opravljajo funkcijo tudi kot nepoklicni funkcionarji. Za svoje svetovanje ne prejemajo plačila.

Predsednik republike ima sedaj štiri svetovalce, ki svojo funkcijo opravljajo kot nepoklicni funkcionarji, to so dr. France Arhar, dr. Ernest Petrič, akad. dr. Boštjan Žekš ter Vlasta Nussdorfer.

Predsednik republike Borut Pahor se je z nekdanjo varuhinjo človekovih pravic, nekdanjo vrhovno državno tožilko in nekdanjo predsednico društva Beli obroč Slovenije, dogovoril za sodelovanje zlasti na področjih človekovih pravic, humanitarnih dejavnosti in socialne politike.

Sodelovanje z go. Nussdorfer je urejeno enako kot sodelovanje:

- z akad. Boštjanom Žekšem, nekdanjim predsednikom SAZU, večkratnim ministrom in univerzitetnim profesorjem, ki s predsednikom Pahorjem sodeluje kot svetovalec predvsem za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo,

- z dr. Ernestom Petričem, nekdanjim predsednikom Ustavnega sodišča Republike Slovenije, strokovnjakom za mednarodno pravo in mednarodne odnose, univerzitetnim profesorjem in dolgoletnim diplomatom, ki je svetovalec predsednika republike na področjih mednarodnih odnosov in mednarodnega prava, odnosov s sosedi, razmerami v regiji in prihodnostjo Evropske unije in

- z dr. Francetom Arharjem, nekdanjim guvernerjem Banke Slovenije in finančnim in bančnim strokovnjakom, ki predsedniku svetuje na področjih gospodarstva in financ.