SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor bo na uradnem obisku v Sloveniji gostil predsednika Republike Indije Rama Natha Kovinda

Ljubljana, 16. 9. 2019 | napovednik

Prvi obisk predsednika Republike Indije v Sloveniji

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja bo 16. in 17. septembra 2019 na uradnem obisku v Sloveniji predsednik Republike Indije Ram Nath Kovind. To je prvi obisk predsednika Republike Indije v Republiki Sloveniji in kot takšen pomeni odlično priložnost za dodaten zagon že tako dobrih odnosov med državama in za poglobitev političnega dialoga ter gospodarskega sodelovanja. V okviru obiska bo potekal poslovni forum.

Namen uradnega obiska je pregled dosedanjega sodelovanja med državama in identifikacija možnosti za nadaljnjo poglobitev odnosov, predvsem gospodarskih. Sodelovanje med državama je zelo dobro, vzpostavljeno je malone na vseh področjih, za kar je vzpostavljena tudi ustrezna pravna podlaga. Slovenija ima z Indijo tradicionalno dobre odnose. Predsednik republike Borut Pahor je kot predsednik vlade leta 2011, na povabilo tedanjega predsednika indijske vlade Manmohana Singha, obiskal Indijo z močno gospodarsko delegacijo, kar je bil prvi uradni obisk iz Slovenije.

Osrednja tema pogovora med predsednikoma bo prav dvostransko sodelovanje, predvidoma bo potrjena tudi podpora močnemu multilateralizmu z Organizacijo združenih narodov na čelu. Pogovor bo namenjen tudi izmenjavi ocen o aktualnih razmerah v Republiki Indiji, ki je najštevilčnejša demokracija na svetu, in širši regiji južne Azije.

Indija je tretja najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije v Aziji, za Kitajsko in Republiko Korejo. Vrednost blagovne menjave v letu 2018 je bila največja v obdobju zadnjih 5 let, in sicer je znašala 361 milijonov evrov (34% več kot leta 2017). Nekatera slovenska podjetja so v zadnjem času identificirala indijski trg kot zelo perspektiven (ustanovitev skupnih podjetij na področju avtomobilskih komponent, gradbenih materialov in abrazivnih materialov).

Predsednika Republike Indije Kovinda bo spremljala gospodarska delegacija, ki jo bo na indijski strani organiziralo Združenje indijskih gospodarskih zbornic (ASSOCHAM). Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) bo ob tej priložnosti za člane indijske gospodarske delegacije in predstavnike zainteresiranih slovenskih podjetij pripravila poslovni forum in poslovna srečanja. Ob obisku bo podpisanih več sporazumov.

Poslovni forum, ki ga bosta z nagovorom odprla predsednika obeh držav, bo priložnost za nadaljevanje aktivnosti po obisku slovenske gospodarske delegacije s področja transporta in logistike aprila letos v Mumbaju in Čenaju.

Indija je pomembna strateška partnerica Evropske unije. V tem kontekstu se bo predvidoma naslovilo dosedanje in prihodnje sodelovanje med EU in Republiko Indijo. Pomembna tema pogovorov bo tudi predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021 in z njim povezane prioritete.

V sklopu obiska bosta Predsednik Republike Slovenije in predsednik Republike Indije odkrila klopco prijateljstva - stala bo pred sedežem Mednarodnega centra za promocijo podjetji (ICPE) v Parku prijateljstva.Predstavniki medijev boste za spremljanje obiska potrebovali AKREDITACIJSKE PRIPONKE. Za morebitna dodatna vprašanja v zvezi z akreditacijami se obrnite na Andreja Savellija, tel.: 01/478-2698, GSM: 031/855-127, e-mail: andrej.savelli@gov.si.


Predviden medijski program

Ponedeljek, 16. september 2019

10.00
Prihod predsednika Republike Indije Rama Natha Kovinda s soprogo Savito Kovind na Kongresni trg, kjer ju pozdravita predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar.

Uradni sprejem z vojaškimi častmi.

Lokacija: Kongresni trg

FOTOTERMIN
10.15
Polaganje venca k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam.

Lokacija: Kongresni trg

FOTOTERMIN
10.25
Pogovor na štiri oči med predsedniškima paroma.

Lokacija: Zlati salon, Predsedniška palača

FOTOTERMIN za uradna fotografa in snemalca na začetku
10.40
Uradni fototermin predsedniških parov.

Lokacija: Velika dvorana, Predsedniška palača
sledi
Pogovor na štiri oči med predsednikom Republike Slovenije in predsednikom Republike Indije.

Lokacija: Zlati salon, Predsedniška palača

FOTOTERMIN
11.00
Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Indije, ki jih vodita predsednik Republike Slovenije in predsednik Republike Indije.

Lokacija: soba 70, Predsedniška palača

FOTOTERMIN na začetku
11.45
Udeležba predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Indije na podpisu sporazumov.

Lokacija: Velika dvorana, Predsedniška palača

FOTOTERMIN
11.55 – 12.15
Novinarska konferenca predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Indije.

Lokacija: Velika dvorana, Predsedniška palača
12.30
Prihod predsednika Republike Indije Rama Natha Kovinda na Ljubljanski grad, kjer ga pozdravi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

FOTOTERMIN
nato
Krajši vodeni ogled Ljubljanskega gradu.

FOTOTERMIN predsednika Republike Indije in predsednika Vlade Republike Slovenije na razgledni terasi.
12.45 – 14.00
Delovno kosilo, ki ga gosti predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

FOTOTERMIN za uradne fotografe in snemalce na začetku.
17.00
Srečanje predsednika Republike Indije Rama Natha Kovinda s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejanom Židanom.

Lokacija: Srebrni salon, GH Union

FOTOTERMIN na začetku
17.28
Prihod predsednika Republike Indije Rama Natha Kovinda pred Gospodarsko zbornico Slovenije, kjer ga pozdravita predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc.
nato
Podpis predsednika Republike Indije Rama Natha Kovinda v knjigo častnih gostov Gospodarske zbornice Slovenije.

Lokacija: GZS, Dimičeva 13, Ljubljana

FOTOTERMIN
17.35
Udeležba predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Indije na zaključku slovensko - indijskega poslovnega foruma.

Nagovori:
- mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS,
- vodja indijske poslovne delegacije (predstavnik ASSOCHAM)
- predsednik Republike Slovenije Borut Pahor,
- predsednik Republike Indije Ram Nath Kovind,
- podpis Memoranduma o soglasju med GZS in ASSOCHAM.

FOTOTERMIN na začetku
18.15
Prihod predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Indije pred sedež Mednarodnega centra za promocijo podjetji - ICPE, kjer ju pozdravi v. d. generalnega direktorja ICPE, veleposlanik Andrej Logar.

Lokacija: ICPE, Dunajska 104, Ljubljana
nato
Predsednik Republike Slovenije in predsednik Republike Indije odkrijeta Klopco prijateljstva pred sedežem Mednarodnega centra za promocijo podjetji v Parku prijateljstva.

FOTOTERMIN na začetku
19.00
Svečana večerja, ki jo v čast predsedniku Republike Indije Ramu Nathu Kovindu priredi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

FOTOTERMIN na začetku za uradne fotografe in snemalce