SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na slovesnosti ob uradni otvoritvi Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje

Begunje na Gorenjskem, 10. 11. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob uradni otvoritvi Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje v Begunjah na Gorenjskem, kjer je zbrane tudi nagovoril.

Govor predsednika Republike Slovenije in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja na slovesnosti ob uradni otvoritvi Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje

Velja govorjena beseda!


Spoštovana ministrica,
župan,
ekscelence,
gospe in gospodje,

Center odličnosti Zveze NATO za gorsko bojevanje odpiramo na dan, ko mineva natančno četrt stoletja od prelomne odločitve za usodo slovenskega naroda. Takratna vlada in poslanska skupina DEMOS-a sta sklenili, da bo plebiscit o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije 23. decembra tistega leta, leta 1990.

Ta odločitev je bila in ostaja preprosto prepomembna, da bi ji ob današnji priložnosti namenili samo protokolarno ali dolžno pozornost.

Na današnji dan pred petindvajsetimi leti je bil sprejet predlog datuma plebiscita. Sprva je v delu slovenske politike naletel na dvome, pomisleke in nasprotovanja. Vendar je potem doseženi politični sporazum parlamentarnih strank signaliziral politično enotnost, da se 23. decembra izvede plebiscit. Tako je tudi bilo.

Rezultat plebiscita je radikalno spremenil slovensko politično zgodovino. Nepovratno se je začela ustanavljati samostojna in neodvisna slovenska država. Pol leta kasneje je bila tudi formalno razglašena. Slovenske obrambne sile so jo bile primorane obraniti pred agresorjem tudi s silo in človeškimi žrtvami.

Toda dobili smo državo. Postali smo gospodarji lastne usode. Začeli smo sprejemati nadaljnje velike politične odločitve, ki še danes vsestransko zaznamujejo značaj naše države. Tudi varnostnega. Postali smo polnopravna članica Zveze NATO.


Ekscelence, gospe in gospodje,
mislim, da nam zato vsem veliko pomeni, da prav na današnji dan odpiramo Center odličnosti Zveze NATO za gorsko bojevanje.

Otvoritev centra ima več sporočil.
Prvič. Slovensko znanje, tradicija in profesionalnost v gorskem bojevanju so tako referenčnega pomena, da Zveza NATO pri nas ustanavlja center odličnosti.

Drugič. Slovenija se v simbolnem in stvarnem smislu s centrom odličnosti umešča v vojaško arhitekturo Zveze NATO kot še bolje prepoznana zaveznica.

Tretjič. Center bo središče razvijanja novih znanj in spoznanj Zveze NATO o gorskem bojevanju. Tu se bodo srečevali vojaki, častniki, uradniško osebje in visoki predstavniki držav članic zavezništva NATO. Slovenija je zadovoljna, da lahko omogoči to gostoljubje.

Ekscelence,
Gospe in gospodje,

tisti, ki pozorneje sledijo mojim nastopom doma in v tujini niso spregledali, da sem v zadnjih letih ob robu globalne in finančne gospodarske krize poudarjeno govoril o njenih neposrednih in posrednih posledicah za razvoj mednarodnega miru in varnosti. Ta razprava je bila pred časom precej lažja, saj se je zdela zelo akademska. Dediščina krize in razvoj novih globalnih nestabilnosti pa so to razpravo sedaj aktualizirali do te mere, da jo tematizira že širša javnost.

V taki situaciji je naloga odgovornih državnikov, da čim manj govorijo o nevarnosti za mir, da pa si zanj zelo dejavno in iskreno prizadevajo. Vzbujanje javnega strahu nikoli ni dobra popotnica za sprejemanje razsodnih odločitev. Osebno sem namreč prepričan, da smo še vedno v položaju, ko je mogoče mednarodni mir in varnost obdržati in okrepiti brez konfliktnega vojaškega posredovanja. Menim, da so zdaj odločilni časi za iskanje političnih rešitev za izhode iz vseh nakopičenih in zgoščenih kriz. Slovenija si bo za to aktivno prizadevala.

Kot predsednik republike in kot vrhovni poveljnik obrambnih sil pa sem zadovoljen, da je naša država in naša vojska umeščena v zavezništvo NATO. Na ta način krepimo našo nacionalno varnost, kolektivno varnost vseh držav članic ter predstavljamo faktor miru v globalni skupnosti. Zato mi je v posebno čast in veselje, da lahko danes odprem Center odličnosti Zveze NATO za gorsko bojevanje.

Predsednik republike Borut Pahor na slovesnosti ob uradni otvoritvi Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje