Na povabilo predsednika Pahorja je na uradnem obisku v Sloveniji finski predsednik Niinistö

Ljubljana, 23. 5. 2019 | sporočila za javnost

Na povabilo Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Republike Finske Sauli Niinistö.

Odnosi med Slovenijo in Finsko so dobri in prijateljski, brez odprtih vprašanj. Državi vzdržujeta reden politični dialog na različnih ravneh in tvorno sodelujeta tako na dvostranski ravni kot v okviru Evropske unije in drugih mednarodnih forumov. Povezuje ju sorodnost stališč do posameznih vprašanj, ki jih državi zastopata v okviru Evropske unije in v širšem mednarodnem prostoru.

Predsednik Pahor in predsednik Niinistö sta v pogovorih izrazila obojestranski interes za nadaljnje razvijanje in poglabljanje celostnega sodelovanja med državama, s poudarkom na priložnostih za krepitev gospodarskih odnosov (med drugim na področjih visoke tehnologije, digitalizacije, kibernetske varnosti in umetne inteligence).

Sogovornika sta izmenjala stališča o aktualnih evropskih temah, kot sta prihodnost Evropske unije ter predsedovanje Svetu Evropske unije, ki ga bo Finska prevzela 1. julija. Slovenija želi, da se bo obstoječe dobro sodelovanje med državama v okviru Evropske unije dodatno okrepilo v kontekstu finskega in kasneje tudi slovenskega predsedovanja, saj imata državi sorodne poglede na vrsto aktualnih tem. Med pomembnimi temami pogovorov med predsednikoma je bila tudi izmenjava stališč o Zahodnem Balkanu in ocena razmer v tej sosednji regiji. Predsednika sta spregovorila o dobrem sodelovanju med državama v okviru mednarodnih forumov.

Popoldne bosta predsednik Pahor in predsednik Niinistö obiskala Gimnazijo Kranj, kjer se bosta z dijaki pogovarjala o podnebnih spremembah in spremembah, ki jih bodo te prinesle. Letos bo v Helsinkih, pod častnim pokroviteljstvom finskega predsednika, potekal Svetovni podnebni vrh za mlade. Udeležila se ga bo tudi slovenska delegacija, ki deluje v okviru mreže ENO - Environment Online, globalne šole in skupnosti za trajnostni razvoj, ki jo je leta 2000 ustanovil finski učitelj Mika Vanhanen. Na pogovoru v Kranju bodo predstavili slovensko iniciativo o posvajanju dreves, katere častni pokrovitelj je predsednik Pahor, svetovni javnosti pa bo ta pobuda predstavljena v Helsinkih.

Drugi dan uradnega obiska bosta predsednika začela z obiskom podjetja Jelovica Hiše, ki spada med pionirje na področju samooskrbnih hiš v Sloveniji, in ga nadaljevala v vasi Suha, kjer v sodelovanju s finskimi partnerji in v okviru evropskega razvojnega projekta Story poteka testiranje najsodobnejših tehnologij s področja shranjevanja električne energije na nivoju transformatorske postaje. Predsednika si bosta ogledala demonstracijski poligon za preizkušanje različnih tehničnih rešitev za obvladovanje napetostnih razmer in izravnavo odjema električne energije.

Jutri popoldne bosta slovenski in finski predsednik v Planici slovesno odkrila klop prijateljstva med obema državama. Klop bo postavljena v dolini skakalnic in bo tako spominjala tudi na številne uspehe, ki so jih finski tekmovalci dosegli pri nas. Leta 1994 je, na primer, na 13. svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici finski čudežni deček Toni Nieminen poletel 203 metre in se v zgodovino zapisal kot prvi človek, ki je preletel mejo 200 metrov in pri tem obstal na nogah. Klop v Planici bo že šestnajsta (16) klop prijateljstva, ki jih Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor s svojimi gosti odkrije ob uradnih obiskih predsednikov v Sloveniji v trajen spomin na obisk in na dobre, in prijateljske odnose med državami in ljudmi.

Na povabilo predsednika Pahorja je na uradnem obisku v Sloveniji finski predsednik Niinistö
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na povabilo predsednika Pahorja je na uradnem obisku v Sloveniji finski predsednik Niinistö
Foto: Tamino Petelinšek/STA