Prvo srečanje predsednika Pahorja in novoizvoljenega predsednika Avstrije Van der Bellna

Dunaj, 10. 1. 2017 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor se danes mudi na delovnem in spoznavnem obisku v Republiki Avstriji, kjer se je srečal z novoizvoljenim predsednikom Avstrije dr. Alexandrom Van der Bellnom. 

Srečanje slovenskega in avstrijskega zveznega predsednika je potekalo v sproščenem vzdušju. Predsednik Pahor je predsedniku Van der Bellnu čestital za zmago na volitvah in potrdil odlične dvostranske odnose med državama. Predsednik republike Borut Pahor je uvodoma poudaril, da se začne evropska in zunanja politika z dobrimi odnosi s sosedami. Z novoizvoljenim predsednikom sta se zavezala, da se bosta zavzemala za ohranitev odličnih sosedskih odnosov med državama. V pogovoru sta največ pozornosti posvetila prihodnosti Evrope, saj sta oba zelo naklonjena evropski ideji in njenemu nadaljnjemu razvoju. Soglašala sta, da je potrebno z evropskim projektom nadaljevati in ga tudi izboljšati, da bo tako bolje ustrezal potrebam in željam ljudi. V tem kontekstu je predsednik republike Pahor novoizvoljenega predsednika Avstrije seznanil  z Ljubljansko pobudo ter ga povabil k sodelovanju v razpravi o novem institucionalnem okviru Evropske unije, kar je slednji z veseljem sprejel.

Prvo srečanje predsednika Pahorja in novoizvoljenega predsednika Avstrije Van der Bellna
Foto: Daniel Novakovič / STA

Glede gospodarskega sodelovanja sta predsednika ugotovila, da je zelo dobro, saj je blagovna menjava med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo v letu 2015 dosegla novo rekordno vrednost. Republika Avstrija ostaja tretji najpomembnejši zunanjetrgovinski partner Republike Slovenije. Predsednik Pahor je ob tej priložnosti dejal, da si Slovenija prizadeva pritegniti zlasti naložbe na področju visokih tehnologij in na tista področja oziroma panoge, ki lahko ustvarijo visoko dodano vrednost. Ob tem je dodal, da si morata prav zato obe državi prizadevati za čim bolj odprto in nemoteno gospodarsko sodelovanje, kar je novoizvoljeni predsednik podprl s podatkom, da znaša avstrijski izvoz v Slovenijo 2,7 mlrd, kar je več kot Avstrija izvozi v veliko večje države kot so Rusija, Brazilija, Indija, Turčija ali Japonska. 

Predsednik Pahor in avstrijski kancler Kern
Foto: Daniel Novakovič / STA

Popoldne se je predsednik Pahor sestal še z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom, s katerim sta imela zelo intenziven in odkrit pogovor o vitalnih vprašanjih za obe državi in Evropo.