Predsednik republike nagovoril gimnazijske maturante 2018 v Novi Gorici

Nova Gorica, 11. 7. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti Zlati maturant Gimnazije Nove Gorica. Na slovesnosti, posvečeni najboljšim gimnazijcem, maturantom v letu 2018, so podelili nagrade najboljšim: tisim, ki so bili vsa štiri leta odlični, in prejemnikom najvišjih priznanj na državnih tekmovanjih. Predsednik republike pa je sedmim zlatim maturantom generacije 2018 izročil maturitetna spričevala. Letošnjo generacijo je nagovorila Jasna Rojc, ravnateljica gimnazije, ki je vsem dijakom čestitala za opravljeno maturo in dejala, da je matura velik uspeh in mejnik v življenju vsakega posameznika.

Predsednik republike je novogoriškim maturantom in maturantkam 2018 zaupal nekatere svoje življenjske izkušnje. Spregovoril je o zadoščenju in obžalovanju, vztrajnosti, strasti in pogumu.
»Laže živim z napačnimi odločitvami, kot s tistimi, ki jih nisem sprejel,« je dejal predsednik Pahor in dodal, da je zanj največji občutek notranjega miru zavedanje, da je naredil nekaj dobrega zase, družino in skupnost, ki ji služi.

»Strast poskušajte poiskati, ko se zazrete vase. Kaj je tisto, kar vas navdihuje, osrečuje in s čimer osrečujete ljudi okrog vas. Temu sledite v svojem osebnem in poklicnem življenju,« je predsednik Pahor položil na srce mladim, ki danes odpirajo vrata novega poglavja v življenju. Vztrajnost je po predsednikovem mnenju ob vrhunskih rezultatih pogosto spregledana: »Vrhunski posamezniki so prvič naleteli na neuspeh, nato na poraz in razočaranje. Iskali so naprej in uspeli. Soočali so se s porazom do končne zmage.« »V okviru razumnega tveganja, ki je povezano samo z vami, poiščite notranjo energijo in voljo ter razmislite ali ste dovolj močni, da storite nekaj, kar je neobičajno. Pojdite po neprehojeni poti. Če želite pustiti sledi, vztrajajte in bodite pogumni,« je govor zaključil predsednik republike in vsem zaželel, naj jih na tej poti spremljajo vrline, ki odločajo o zmagovalcih.

Glasbeni program so pripravili gimnazijci. Najdragocenejše spomine na svoja gimnazijska leta pa je z njimi delil nekdanji dijak novogoriške gimnazije Rok Prašnikar, študent Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, ki ga poznamo po naslovni vlogi v slovensko-italijanskem filmu Zoran, moj nečak idiot.

Predsednik republike nagovoril gimnazijske maturante 2018 v Novi Gorici
Foto: Anže Malovrh