archived page

Predsednik ob 35-letnici Mednarodnega centra za promocijo podjetij

Ljubljana, 8.11.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 35. obletnici delovanja Mednarodnega centra za promocijo podjetij – ICPE (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 35. obletnici delovanja Mednarodnega centra za promocijo podjetij – ICPE. V pozdravnem nagovoru je izpostavil, da je pred 35 leti kot mlad pravnik sodeloval pri oblikovanju Sporazuma o sedežu ICPE, ki je skupaj z drugimi dokumenti vzpostavil pravni okvir za delovanje mednarodnega centra.

Spomnil je, da so bili v tistem obdobju oblikovani številni mednarodni dokumenti, kot so Listina o ekonomskih pravicah in dolžnostih držav ter Deklaracija o novi mednarodni ekonomski ureditvi in njen akcijski načrt, na številnih mednarodnih konferencah pa so potekale živahne razprave o globalnem gospodarstvu in prihodnosti sveta. Predsednik je dodal, da so bila v tistem času pričakovanja v zvezi javnimi podjetji visoka in so privedla do številnih projektov, s katerimi se je ukvarjal ICPE.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 35. obletnici delovanja Mednarodnega centra za promocijo podjetij – ICPE (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je izpostavil, da so kasnejše turbulentne spremembe pripeljale svet v obdobje, ko se je poveličevalo tržno ekonomijo in na javna podjetja gledalo z nezaupanjem. Vendar so tudi v teh razmerah ostale aktualne temeljne ideje o kakovostnem upravljanju podjetij, skrbi v zvezi s privatizacijo in potrebe po izboljšanju korporacijskega upravljanja, tako v zasebnem kot v javnem sektorju. Zato se pomen mednarodnega centra po predsednikovih besedah kljub globalnim trendom nikoli ni zmanjšal.

Predsednik je dodal, da v današnjem tržnem gospodarstvu, za katerega je značilen proces globalizacije, javni sektor ohranja svojo vlogo. S tem pa ostajata tudi prostor za javna podjetja in potreba po vedno bolj kakovostnem upravljanju in vodenju javnih podjetij. Predsednik je zato v zaključku nagovora izrazil prepričanje, da bo mednarodni center ICPE tudi v prihodnosti uspešno deloval v novem svetovnem okolju, ki ga zaznamujeta nastanek novih gospodarstev z močnim vplivom ter pomembna vloga gospodarsko integrirane Evropske unije.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani