archived page

Predsednik republike sklenil delovni obisk na Finskem

Helsinki, 11.2.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila neformalnega srečanja Skupine Arraiolos (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki se v Helsinkih udeležuje srečanja Skupine Arraiolos, se je zadnji dan srečanja dopoldne udeležil 3. plenarnega zasedanja na temo Evropsko južno sosedstvo, kjer je nastopil kot uvodni panelist.

Predsednik je v svojem nagovoru spregovoril o nedavnih spremembah v arabskem svetu oziroma o t. i. arabski pomladi. Izpostavil je, da so imeli ti dogodki značaj revolucije in niso bili vnaprej pričakovani. Predsednik je dodal, da za razliko od političnih sprememb v Srednji in Vzhodni Evropi v začetku 90. let prejšnjega stoletja v primeru arabskih držav članstvo v Evropski uniji ne predstavlja sredstva za nadaljnjo transformacijo teh družb.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil 3. plenarnega zasedanja na temo Evropsko južno sosedstvo (foto: Nebojša Tejić/STA)Evropska unija bi morala po besedah predsednika ostati potrpežljiva in se ne bi smela vmešavati v notranje procese v arabskih državah. Nadaljevati bi morala z načelno podporo demokratizaciji in s pripravljenostjo na dialog z vsemi, ki spoštujejo demokratična pravila v teh državah.

Skrbno bi morala razmisliti tudi o oblikah pomoči, med katerimi je predsednik omenil zlasti gospodarsko pomoč, od izvoza kmetijskih izdelkov iz arabskih držav v Evropo do vzpodbujanja gospodarskega razvoja teh držav s trgovinskimi preferenciali. Evropa bi morala tudi bolj natančno definirati svojo migracijsko politiko ter nagovoriti civilno družbo in širše prebivalstvo v teh državah.

Predsednik je opozoril tudi na potrebo po odzivanju na krizne dogodke, kjer je izpostavil predvsem trenutne razmere v Siriji in neuspeh Varnostnega sveta OZN, da bi sprejel ustrezno resolucijo o tem vprašanju. Evropska unija bi morala po mnenju predsednika v teh razmerah nadaljevati s podporo Arabski ligi in podpreti zadnji predlog generalnega sekretarja OZN Ban Ki-moona za skupno misijo OZN in Arabske lige. V zvezi z izraelsko-arabskim konfliktom je predsednik spomnil na številne zamujene priložnosti in na neuspeh bližnjevzhodnega kvarteta. Poudaril je, da bi si morali prizadevati za vnovično oživitev mirovnega procesa, kar bi pozitivno vplivalo na stabilizacijo širše regije.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil neformalnega srečanja Skupine Arraiolos (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik dr. Danilo Türk se je v nadaljevanju udeležil novinarske konference predsednikov, udeležencev srečanja Skupine Arraiolos. Poleg slovenskega predsednika in finske predsednice, ki je gostiteljica srečanja, so na novinarski konferenci sodelovali še predsedniki Avstrije, Italije, Latvije, Madžarske, Nemčije in Portugalske.

Predsednik Türk je v svoji izjavi na novinarski konferenci dejal, da ima Evropska unija mnogo razlogov, da se trenutno ukvarja predvsem z notranjimi problemi. Ob tem se je zahvalil finski predsedniki Tarji Halonen, ker je udeležencem srečanja Skupine Arraiolos ponudila priložnost, da se posvetijo tudi vprašanjem odnosa Evropske unije do globalnega okolja in do nekaterih problemov, ki so povezani z njenim neposrednim sosedstvom, kot so vprašanja migracij, pa tudi potrebi po okrepitvi strpnega in civiliziranega političnega dialoga znotraj EU. Pogovori so bili posvečeni tudi potrebi po vključevanju novih akterjev iz arabskih držav v dialog na ravni političnih komunikacij, civilne družbe in gospodarskega sodelovanja, je še dodal predsednik.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani