archived page

Predsednik republike sklenil uradni obisk v Ukrajini

Kijev, Harkov, Kuliniči, 12.10.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Vrhovne rade Ukrajine dr. Volodimirjem Litvinom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je drugi dan uradnega obiska v Ukrajini srečal s predsednikom Vrhovne rade Ukrajine dr. Volodimirjem Litvinom. Strinjala sta se, da so odnosi med Ukrajino in Slovenijo dobri in da obstajajo možnosti za njihovo izboljšanje. Predsednik ukrajinskega parlamenta se je zavzel za okrepitev sodelovanja med slovenskim državnim zborom in ukrajinsko vrhovno rado. Predsednik Türk pa je dejal, da Slovenija odločno podpira evropsko perspektivo Ukrajine, pri čemer je izpostavil pomen izpolnjevanja kriterijev za članstvo v uniji. Predsednik je poudaril predvsem pomen spoštovanja kriterijev neodvisnosti pravosodja in poštenega sojenja ter opozoril na potrebo po graditvi zaupanja, ki temelji na doslednem spoštovanju teh kriterijev.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je imel na Inštitutu za mednarodne odnose Kijevske narodne univerze Tarasa Ševčenka predavanje na temo "Evropska varnost in sodelovanje danes" (foto: Stanko Gruden/STA)V nadaljevanju je predsednik dr. Danilo Türk obiskal Inštitut za mednarodne odnose Kijevske narodne univerze Tarasa Ševčenka, kjer je imel predavanje na temo "Evropska varnost in sodelovanje danes". Predsednik je v predavanju spregovoril o današnjih globalnih grožnjah mednarodnemu miru in varnosti, ki izhajajo iz pojavov, kot so terorizem, organizirani kriminal, etnične napetosti in konflikti ter pojavi družbene dezintegracije.

Temeljno vlogo za mednarodni mir in varnost imajo tudi v današnjih razmerah države, je dejal predsednik Türk in posebej izpostavil vlogo Ukrajine, ki je po svojem geopolitičnem položaju, velikosti in gospodarskem pomenu bistvenega pomena za varnost in sodelovanje v Evropi. Predsednik je poudaril pomen človekovih pravic, politične stabilnosti in demokracije ter človeške varnosti kot faktorjev mednarodnega miru in varnosti, ki so danes bistvenega pomena. Mednarodni varnostni sistem pa mora po besedah predsednika Türka poskrbeti tudi za reševanje konfliktov, vključno z zamrznjenimi konflikti. Ukrajina lahko veliko prispeva pri iskanju rešitev za probleme v Moldovi in na Kavkazu, je dejal predsednik. Dodal je, da bo reševanje konfliktnih situacij lažje, če bodo pri tem sodelovale tudi mednarodne in regionalne organizacije.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z guvernerjem – vodjo Harkovske regionalne državne uprave Mihailom Dobkinom (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike je nato obiskal ukrajinsko mesto Harkov, kjer se je srečal z guvernerjem – vodjo Harkovske regionalne državne uprave Mihailom Dobkinom s sodelavci ter županom mesta Harkov Gennadijem Kernesom. Guverner je v pogovoru dejal, da so stiki podjetij iz Harkovske pokrajine s podjetji iz Slovenije živahni in veliko obetajo. Dodal je, da številni sklenjeni dogovori dokazujejo, da obstajajo velik interes in možnosti za tesno sodelovanje. Predsednik Türk pa je opozoril na potrebo, da se poleg gospodarskih razvijajo tudi drugi odnosi. Ob tem se je navezal na prihajajoči sporazum o pobratenju mesta Harkov s slovenskim mestom Maribor, ki bo prihodnje leto evropska prestolnica kulture, ter se zavzel, da bi v okviru tega projekta mesti navezali čim več kulturnih stikov.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in guverner – vodja Harkovske regionalne državne uprave Mihail Dobkin sta prisostvovala podpisu Pisma o nameri o realizaciji projekta Prenova sistema ravnanja z odpadki v mestu Harkov (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk in guverner Dobkin sta se zatem udeležila Ukrajinsko-slovenskega poslovnega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav. Slovenski predsednik in harkovski guverner sta prisostvovala tudi podpisu dvostranskih gospodarskih sporazumov. Župan mesta Harkov in generalni direktor slovenskega podjetja Riko sta podpisala Pismo o nameri o realizaciji projekta Prenova sistema ravnanja z odpadki v mestu Harkov. Ukrajinsko podjetje Turboatom je s podjetjem Riko podpisalo protokol o poslovnem sodelovanju pri razvoju in dobavi tehnološke opreme za modernizacijo livarne in termično obdelavo odlitkov ter s slovenskim podjetjem Litostroj Jeklo dogovor o nameri za izdelavo in dobavo strojnih odlitkov. Slovenska podjetja Gostol-Gopan, BTF in Etrade pa so podpisala okvirne pogodbe za dobavo opreme ukrajinski družbi Kuliničevski pekarski kombinat.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je imel na Narodni univerzi Vasilija Nazareviča Karazina predavanje na temo "Nove države v mednarodni skupnosti: primer Slovenije in Ukrajine" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v nadaljevanju obiskal še Narodno univerzo Vasilija Nazareviča Karazina, kjer je rektorju dr. Vilu Bakirovu predal zbirko knjig Iconotheca Valvasoriana. Na univerzi je imel predsednik tudi predavanje na temo "Nove države v mednarodni skupnosti: primer Slovenije in Ukrajine". Predsednik je ob tej priložnosti prejel častni doktorat Narodne univerze Vasilija Nazareviča Karazina.

Predsednik je v predavanju spregovoril o novih državah, ki so nastale z razpadom nekdanjih socialističnih federacij v letih 1991-93. Države naslednice, ki so dobile polno suverenost in postale nove polnopravne članice mednarodne skupnosti, so morale rešiti številna vprašanja. Med najpomembnejšimi je predsednik opredelil vprašanja nasledstva, varnosti in vključenosti v mednarodne integracije. Predsednik je v nadaljevanju primerjal izkušnje Slovenije in Ukrajine v tem kontekstu. Ponovil je stališče, da je evropska perspektiva naravna in legitimna orientacija Ukrajine in strateška potreba Evropske unije. Poudaril pa je, da je realno približevanje Ukrajine Evropski uniji in članstvu v njej zahteven in dolgotrajen proces, katerega bistvo je postopno izpolnjevanje kriterijev EU za članstvo.

Svoj uradni obisk v Ukrajini je predsednik dr. Danilo Türk sklenil z obiskom družbe Kuliničevski pekarski kombinat, kjer se je srečal z vodstvom, si ogledal proizvodnjo ter skupaj z lastnikom družbe Volodimirjem Misikom položil temeljni kamen za izgradnjo mlina za žitarice.


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player
Predavanje na Narodni univerzi Vasilija Nazareviča Karazina v Harkovu.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani