archived page

Predsednik ob 20. obletnici Managerske akademije Gorenja

Velenje, 30.5.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 20. obletnici Managerske akademije Gorenja (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 20. obletnici Managerske akademije Gorenja. V svojem nagovoru je čestital Gorenju za lep dosežek in poudaril, da je ta pomembna izobraževalna in poslovna ustanova nacionalnega pomena. Predsednik je izpostavil, da se danes veliko pogovarjamo o razvoju in o napakah v našem preteklem razvoju. Marsikaj v tej razpravi nam ne dviguje samozavesti, zato je pomembno iskanje pozitivnih vsebin in dosežkov, ki tvorijo podlago našega prihodnjega razvoja.

Prvi razmislek, ki bi nas moral voditi pri razmišljanju o našem prihodnjem razvoju, je po besedah predsednika naše razumevanje pomena slovenske industrijske tradicije. Predsednik je spomnil, da imajo nekatere slovenske industrije dolgo zgodovinsko preteklost in so še naprej uspešne v novih okoliščinah, z novimi tehnologijami, poslovnimi prijemi in nastopi na mednarodnih trgih. Take tradicije moramo spoštovati, nagrajevati in dvigniti na nove ravni kakovosti, je dejal predsednik, ki je dodal, da imamo na žalost tudi slabe izkušnje z industrijami, ki so nam po nepotrebnem propadle.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 20. obletnici Managerske akademije Gorenja (foto: Stanko Gruden/STA)"Gorenje je izjemno pomemben del zgodbe o slovenski industrijski tradiciji, je velika dragocenost te slovenske industrijske tradicije in prav bi bilo, da gre na nove ravni z največjo stopnjo kakovosti, pričakovanj in seveda tudi rezultatov," je ob tem poudaril predsednik dr. Danilo Türk.

Predsednik je kot drugi element, ki sodi v ta okvir, navedel managersko odličnost, ki jo moramo spoštovati, gojiti in razvijati v novih okoliščinah. Pohvalil je zanimive in obetavne ideje o novih ravneh izobraževanja v korporaciji Gorenja, ki bodo zagotovili čim večjo usposobljenost za internacionalizacijo, ki je naša skupna prihodnost. Predsednik je izrazil prepričanje, da bodo rezultati tega izobraževanja dobri, izkušnje Gorenja pa pomembne za vso Slovenijo.

Na tretjem mestu je predsednik opredelil poslovno etiko. Zanesljivost in privrženost poslovni odličnosti sta iz Slovenije naredili zgodbo o uspehu, vendar je predsednik opozoril, da smo imeli tudi primere, ki so nas oddaljili od tega ideala in naših dosežkov. Slovenijo v teh časih v nekaterih uglednih časopisih opisujejo kot zgodbo o uspehu, s katere se je začel luščiti lak. Zato je predsednik vnovič poudaril pomen poslovne etike, ki jo potrebujemo, da bomo zbrali energijo, ki jo potrebujemo za poslovno odličnost, tehnološki napredek in stabilen razvoj.



© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani