archived page

Predsednik republike za spremembo družbenega odnosa do pravosodja

Ljubljana, 19.6.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes udeležil občne seje Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, kjer je nagovoril vrhovne sodnice in sodnike. Pobudo za ta obisk je predsednik republike dal sam in to že na začetku svojega mandata. Kot je pojasnil, je to storil zato, ker meni, da so pravna država, vladavina prava in avtoriteta pravosodja najpomembnejše zagotovilo za uspešen razvoj naše države in naše družbe v prihodnje. Predsednik republike je poudaril, da je to strateško vprašanje našega celotnega razvoja. Če želimo zagotoviti pravno državo in vladavino prava, moramo storiti vse, da bo naše pravosodje neodvisno in da bo uživalo ustrezno avtoriteto, je opozoril.

Poleg te temeljne ugotovitve je predsednik republike dr. Danilo Türk izrekel podporo delu vrhovnega sodišča in dejavnosti slovenskega pravosodja v celoti. Kot je pojasnil, slovensko pravosodje deluje v zahtevnih razmerah, ki so delno posledica izjemnega povečevanja števila novih zadev, ki prihajajo pred sodišča. Po drugi strani pa je opozoril, da se v naši javnosti ustvarjajo predstave, ki ne ustrezajo dejanskemu položaju in dejanski uspešnosti pravosodja, ki se je že zelo resno lotilo zmanjševanja sodnih zaostankov.

Klikni za povečavoPredsednik republike se je v pogovoru z vrhovnimi sodnicami in sodniki na kratko dotaknil tudi vprašanja sodniških plač in stavke sodnikov, pri čemer je poudaril, da je ta pojav simptom in ne pravo bistvo problema. Kot je pojasnil, je problem položaja slovenskega pravosodja v tem trenutku globlji in gre pri njem v bistvu za odnos družbe do pravosodja. Predsednik dr. Danilo Türk je zato današnjo priložnost izkoristil tudi za poziv k spremembi družbenega odnosa do pravosodja, da bo ta čimbolj resen in odgovoren ter da bo upošteval ključni pomen pravne države in vladavine prava za naš razvoj.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani