archived page

Sprejem za člane Evropskega računskega sodišča

Ljubljana, 4.10.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je priredil sprejem za člane Evropskega računskega sodišča (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je priredil sprejem za člane Evropskega računskega sodišča (ERS).

V nagovoru je izpostavil, da se Evropska unija še razvija in da ima javnost zahtevna pričakovanja glede kakovosti procesa odločanja, transparentne in ustrezne porabe javnih sredstev ter splošne kakovosti dela različnih evropskih institucij.

Gospodarska kriza je po besedah predsednika še povečala pozornost javnosti tem vprašanjem ter okrepila pričakovanja, da se bo izboljšala učinkovitost, uspešnost in kakovost revidiranja ter drugih načinov vzpostavljanja legitimnosti javnih institucij, tako nacionalnih, kot tudi evropskih in mednarodnih.

Predsednik je spomnil, da smo bili v zadnjem obdobju priča številnim razpravam, ki so pokazale, da moramo to vprašanje obravnavati v kontekstu splošnega vprašanja legitimnosti institucij, saj se v času krize ljudje sprašujejo, ali institucije delujejo tako, kot bi morale. Poudaril je, da vprašanje legitimnosti od nas zahteva stalni razmislek, saj pomeni prostovoljno sprejemanje avtoritete in ker nikoli ni preprosto ugotoviti primerne ravni prostovoljnega sprejemanja avtoritete v danem trenutku.

Predsednik Evropskega računskega sodišča Vítor Manuel da Silva Caldeira je predsedniku Republike Slovenije dr. Danilu Türku vročil medaljo Evropskega računskega sodišča (foto: Stanko Gruden/STA)S temi vprašanji se soočamo tudi v Sloveniji, je dejal predsednik. Kot je pojasnil, nas čakajo zahtevne odločitve, povezane s proračunskim ravnovesjem in strukturnimi reformami, ki zahtevajo ustrezno raven legitimnosti, kar ni lahko zagotoviti. Predsednik je ob tem opozoril, da so primeri prepada med legitimnostjo in legalnostjo odločitev v preteklosti že ustvarili resne politične probleme.

"Zelo pozorno in kreativno moramo razmišljati o celoti ukrepov, ki so nujne za zagotovitev primerne ravni legitimnosti vseh javnih institucij. Revidiranje ima v tem kontekstu izjemno pomembno funkcijo," je poudaril predsednik Türk, ki je izrazil željo, da bi se ta funkcija na evropski ravni razvila na skladen in po možnosti tudi na enostaven način.

Predsednik dr. Danilo Türk je ob tej priložnosti prejel medaljo Evropskega računskega sodišča, ki mu jo je vročil predsednik ERS Vítor Manuel da Silva Caldeira.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani