archived page

Predsednik republike obiskal občine Benedikt, Kuzma in Grad

Benedikt, Kuzma, Grad, 18.7.2008  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je danes s soprogo Barbaro Miklič Türk obiskal občino Benedikt, kjer se je sestal s predstavniki občine in krajani, ki so ga seznanili s posledicami neurja s točo in potekom aktivnosti za sanacijo povzročene škode. Največ škode je bilo na kmetijskih pridelkih, poškodovanih pa je tudi nekaj gospodarskih objektov. Predsednik republike je pohvalil stopnjo mobilizacije predstavnikov civilne zaščite in gasilcev ter drugih prostovoljcev, ki so pomagali pri odpravljanju posledic neurja. Ob tem je opozoril, da bomo v Sloveniji morali z neurji računati tudi v prihodnje, kar je posledica globalnega segrevanja in podnebnih sprememb. Zavzel se je, da bi tudi v zvezi s primerom zadnje ujme prišlo do izmenjave izkušenj na državni ravni, kar bi pripomoglo k čimboljši pripravljenosti pred tovrstnimi pojavi v prihodnosti.

Klikni za povečavoV nadaljevanju je predsednik republike s soprogo obiskal občino Kuzma, kjer se je sestal s predstavniki občine ter si ogledal zaselka Romov v Gornjih Slavečah in Doliču. Ob tem je predsednik dr. Danilo Türk dejal, da je stopnja razvoja in integracije Romov v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami dobra, saj pri nas obstaja večdesetletna tradicija raznovrstnih naporov za doseganje sožitja, kar se pozna zlasti v Prekmurju. Kljub temu je potrebno ugotoviti, kje so pomanjkljivosti in možnosti za izboljšanje položaja, je dejal predsednik in ocenil, da je današnji Mednarodni festival romske glasbe in plesov dobra priložnost za ustvarjanje kulturne sproščenosti, prežemanja kultur in krepitve sožitja. Popoldne se je predsednik republike na Gradu na Goričkem sestal z župani in predstavniki enajstih občin v okviru Krajinskega parka Goričko, s katerimi se je pogovarjal o romski problematiki ter o razvoju edinega uradno registriranega krajinskega parka v Sloveniji, ki predstavlja številne razvojne priložnosti za ta del Slovenije.

Klikni za povečavoV večernih urah se je predsednik dr. Danilo Türk s soprogo Barbaro Miklič Türk na grajskem dvorišču gradu Grad udeležil odprtja 1. Mednarodnega festivala romske glasbe in plesov, ki poteka pod njegovim pokroviteljstvom. V svojem slavnostnem nagovoru je poudaril, da mednarodni festival predstavlja raznovrstnost in zanimivost romske glasbene in plesne kulture, ki je avtohtona na Slovenskem in predstavlja del naše skupne kulturne dediščine. "Živimo v času, ko je raznovrstnost in prepletanje kultur čedalje bolj pomembna značilnost identitete ljudi, ki živimo skupaj. Naše sožitje je tesno povezano z medsebojnim poznavanjem kultur in medsebojnim spoštovanjem," je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Ob tem je poudaril, da je slovenskih razvoj v prihodnje zelo tesno povezan s pojmovanjem kulture v najširšem pomenu besede - kot kulture sožitja, bivanja, boljših medsebojnih odnosov in kot kulture, ki bo ustvarila podlago za naše skupno bogastvo in povečanje tega bogastva. Kot je dodal, je tudi današnji festival prispevek k našemu skupnemu razvoju.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani