archived page

Predsednik na konferenci o tujih neposrednih investicijah

Ljubljana, 13.10.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil mednarodne konference o tujih neposrednih investicijah FDI Summit Slovenia 2011 (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil mednarodne konference o tujih neposrednih investicijah FDI Summit Slovenia 2011. V otvoritvenem nagovoru je poudaril, da so v času finančne in gospodarske krize vse pomembnejše stabilne oblike mednarodnega gospodarskega sodelovanja, med najbolj stabilnimi pa so prav tuje neposredne investicije. Predsednik je spomnil na tradicionalno relativno konservativno okolje za tuje investicije v Sloveniji. Vendar je dodal, da smo imeli kljub temu v Sloveniji nekaj uspešnih tujih investicij, ki so se izkazale za dolgoročne, ki imajo obetavno prihodnost in ki so dobro prepoznane v našem gospodarstvu in v javnosti. Kot primer je predstavil podjetje Hella Saturnus, ki je uspešno združilo nemški kapital s slovenskimi izkušnjami in tržnimi priložnostmi v različnih delih sveta.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil mednarodne konference o tujih neposrednih investicijah FDI Summit Slovenia 2011 (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je nato opredelil načine, kako bi lahko z dodatno energijo in domišljijo prispevali k povečanju števila tujih neposrednih investicij. Kot prvo področje je navedel spodbujanje investicij iz tistih krajev, od koder nismo navajeni investiranja. Takšen primer je nedavna investicija srbskega podjetja Nectar v slovenski Fructal. Prizadevati bi si morali tudi za več investicij iz ostalih delov sveta, pri čemer je predsednik omenil majhno številno investicij iz Združenih držav Amerike. Na tretjem mestu pa je predsednik izpostavil možnosti Slovenije kot središča za investiranje v druge regije, ne le na Balkanu, ampak tudi v bolj oddaljenih vzhodnih regijah. Ob tem je predsednik poudaril, da pri tujih neposrednih investicijah ne gre le za kapital, dobiček in gospodarske koristi, ampak tudi za zbliževanje držav in za spodbujanje kulture sodelovanja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil mednarodne konference o tujih neposrednih investicijah FDI Summit Slovenia 2011 (foto: Nebojša Tejić/STA)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani