archived page

Predsednik Türk s predsednikom Generalne skupščine OZN o podnebnih spremembah

New York, 11.2.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je dopoldan ob robu tematske razprave na visoki ravni o podnebnih spremembah "Odzivanje na podnebne spremembe: napori Združenih narodov in sveta", ki poteka v Generalni skupščini ZN v New Yorku, sestal s predsednikom Generalne skupščine OZN Srgjanom Kerimom. Predsednik je v pogovoru izpostavil, da je potrebno podnebne spremembe začeti obravnavati prioritetno, na nivoju mednarodnih kriznih vprašanj. Proces pogajanj se mora po besedah dr. Danila Türka začeti z dinamiko, ki ni običajna za Združene narode. V okviru tega bi bilo potrebno razmisliti o posebnih tehnikah, ki bi omogočile takšno dinamiko. Kot je znano, je bilo na Baliju prizadevanje usmerjeno prav v pospešitev pogajanj za dosego celovitega globalnega sporazuma o podnebnem režimu po letu 2012. "Problem je resen in realen", je povedal predsednik in izrekel priznanje generalnemu sekretarju in predsedniku Generalne skupščine ZN, ki sta prav z letošnjo tematsko razpravo odprla pot do takšnih pogajanj.

Predsednik Generalne skupščine OZN Kerim je menil, da je v procesu pogajanj pomembna partnerska dimenzija. Kot primer je navedel, da več kot 700 ameriških mest, kljub temu, da Združene države Amerike niso podpisnice Kjotskega protokola, spoštujejo njegove zaveze. Na današnji tematski razpravi sta sodelovala tudi župana New Yorka in Milana. Potrebni so skupni napori, tako na bilateralni kot regionalni ravni, je še poudaril Kerim in izpostavil tudi pomen zavedanja javnosti o podnebnih spremembah.

V nadaljevanju se bo predsednik republike srečal tudi z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki-moonom ter predsednikom Evropskega parlamenta Pötteringom.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani