archived page

Predsednik Türk: Svet je mogoče spreminjati na bolje

Ljubljana, 2.4.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zasedanja 22. nacionalnega otroškega parlamenta (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zasedanja 22. nacionalnega otroškega parlamenta, ki je potekalo na temo "Junaki našega časa – kdo so in zakaj?". V svojem nagovoru je predsednik izpostavil pomen mednarodne Konvencije o otrokovih pravicah, ki vsem otrokom priznava pravico do svobodnega izražanja.

Tema letošnjega otroškega parlamenta je po besedah predsednika na prvi pogled prijetna in optimistična, hkrati pa odpira tudi probleme, ki so povezani z junaki in junaštvom. To še posebej velja za današnji čas, ko se v svetovnih medijih ustvarja lažna predstava o junakih, ki se izkazujejo s fizično silo, spretnostjo in sposobnostjo uničevanja. To niso pravi junaki, je poudaril predsednik.

Predsednik se je navezal na velik pomen junakov v vseh svetovnih kulturah in civilizacijah. Omenil je nekaj primerov junaštva iz antičnih časov, kot sta Prometej in Cincinnatus, pa tudi iz zgodovine slovenskega naroda. Izpostavil je, da slovenski junaki praviloma niso bili povezani s silo, vojskovanjem ali politiko, ampak s kulturo, jezikom in umetnostjo. Kot primere je navedel pisatelja Primoža Trubarja, pesnika Franceta Prešerna in kasnejše literarne ustvarjalce, ki so dali imenitne prispevke svetovni kulturi.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zasedanja 22. nacionalnega otroškega parlamenta (foto: Stanko Gruden/STA)V nadaljevanju je predsednik spregovoril tudi o sodobnih slovenskih junakih. Spomnil je na nedavno Žurnalovo akcijo Junak Slovenije 2011, v kateri so se med finalisti po izboru bralcev znašli izjemni posamezniki, ki so rešili sočloveka pred utopitvijo. Predsednik je dodal, da so junaška dejanja možna tudi v bolj vsakdanjih okoliščinah, ko je treba pokazati prijaznost, sočustvovanje in skrb za sočloveka. Tudi to je junaštvo, ki ga lahko stori vsak, je dejal predsednik in poudaril, da sleherno junaštvo temelji na resničnih človeških vrednotah.

"Junaštvo poleg ostalega zahteva tudi optimističen pristop k svetu. Svet je mogoče spreminjati na bolje. Vi imate priložnost, da spreminjate svet, in verjamem, da bo med vami veliko junakov, ki ga boste spremenili na bolje," je sklenil svoj nagovor predsednik republike dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani