archived page

Predsednik republike začenja uradni obisk v državah Latinske Amerike

Lima, 31.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk danes začenja uradni obisk v Latinski Ameriki, v okviru katerega bo obiskal Peru, Brazilijo, Kolumbijo in Venezuelo. Danes popoldan (po lokalnem času) se bo predsednik Republike Slovenije najprej srečal s predsednikom Republike Peru dr. Alanom Garcio Perezom. Kot je novinarjem na začetku obiska pojasnil predsednik, je njegova pot v Latinsko Ameriko tesno povezana s prioritetami slovenskega predsedovanja EU in s tem povezanim vodenjem vrha EU-Latinska Amerika, ki bo potekal maja v Limi. Slovenski in perujski predsednik bosta tako pozornost posvetila oceni sedanjih oblik sodelovanja med EU in državami Latinske Amerike ter vprašanjem, ki so predmet priprav sklepnega dokumenta vrha EU-Latinska Amerika. Tema pogovora med predsednikoma bo tudi sodelovanje med državama in predlogi za krepitev tega sodelovanja.

Za obisk predsednika Republike Slovenije je veliko zanimanja tako v sami Latinski Ameriki kot tudi v državah članicah Evropske unije. Obisk je bil zasnovan v dogovoru z Vlado Republike Slovenije, o vsebinskih prioritetah obiska pa se je dr. Danilo Türk v preteklih dneh pogovarjal z nekaterimi zunanjimi ministri držav članic EU ter z visokim predstavnikom za skupno zunanjo in varnostno politiko EU Javierjem Solano.

"Latinska Amerika se gospodarsko in politično dobro razvija ter postaja vse pomembnejši partner Evropski uniji," je dejal predsednik in dodal, da je temu partnerstvu potrebno dati čim boljšo vsebino, čemur je posvečen tudi njegov obisk.

Klikni za povečavoV nadaljevanju obiska bo predsednik republike dr. Danilo Türk obiskal Brazilijo, kjer bo njegov sogovornik predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Tema pogovorov bodo dvostranski odnosi, priprave na vrh EU-Latinska Amerika ter globalna vprašanja. Dvostranski odnosi med državama, zlasti na gospodarskem področju, se razvijajo zelo dobro, obstajajo pa tudi številne neizkoriščene možnosti, zlasti na področjih znanosti, transporta ter kulture. Predsednik republike je med drugim izpostavil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Brazilijo, o čemer se je v domovini že pogovarjal z nekaterimi slovenskimi gospodarstveniki, ki investirajo v Braziliji. "To partnerstvo je že precej pomembno in ne sme nas zavesti razlika v velikosti med Brazilijo in Slovenijo. Brazilija potrebuje raznovrstne partnerje in z velikim zanimanjem gleda na partnerstvo s Slovenijo na različnih gospodarskih področjih," meni predsednik dr. Danilo Türk.

Klikni za povečavoNa vprašanje medijev, kaj pričakuje od obiska v Venezueli in srečanja s predsednikom Hugom Chavezom, je predsednik izpostavil pomen razvijanja kontaktov z vsemi državami Latinske Amerike, ki se vsaka na svoj način trudijo zagotavljati napredek v tej regiji. "Upoštevati je potrebno tudi to, da je Venezuela ena izmed največjih svetovnih proizvajalk nafte, kot tudi to, da je pomemben gospodarski in politični dejavnik v Latinski Ameriki ter v mednarodnih odnosih," je še dodal predsednik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani