archived page

Srečanje predsednika Republike Slovenije s predsednikom Švicarske konfederacije

Ljubljana, 3.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je danes srečal s predsednikom Švicarske konfederacije Pascalom Couchepinom. Odnosi med državama so odlični in se dobro razvijajo, sta se strinjala sogovornika.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je ob tej priložnosti izpostavil dobro sodelovanje med državama na vseh področjih, tako na področju ekonomije, znanosti kot tudi na političnem področju. S predsednikom Švicarske konfederacije sta govorila predvsem o slovenskih izkušnjah pri sodelovanju z Evropsko unijo ter z Organizacijo združenih narodov. Ker Slovenija trenutno predseduje Evropski uniji, sta del pogovora namenila tudi prioritetam slovenskega predsedstva. Izpostavila sta predvsem vprašanja ratifikacije Lizbonske pogodbe, implementacije lizbonske strategije, energetsko-okoljska vprašanja, medkulturni dialog in problematiko Zahodnega Balkana. Kot je dodal predsednik republike, so njuni pogovori potekali v zelo prijetnem in neformalnem ozračju.

Klikni za povečavoPredsednik Švicarske konfederacije Pascal Couchepin je pojasnil, da je Švicarska konfederacija izbrala drugačen, bolj postopen pristop k evropskim integracijam. Po njegovih besedah je država kljub nekoliko drugačnemu sistemu izbrala pragmatičen pristop in sodeluje pri posameznih evropskih projektih. Ob tem je spomnil na skorajšnji vstop države v schengensko območje in pojasnil, da usklajevanja na tem področju dobro potekajo. S predsednikom Republike Slovenije sta govorila tudi o bilateralnem sodelovanju med državama. Predsednik Švicarske konfederacije je ob tem poudaril, da je njegova država po številu tujih naložb v Sloveniji na drugem mestu. Dodal je, da je sodelovanje dobro tudi na področju znanosti in tehnologije, ter se zavzel za poglobitev tega sodelovanja.

Klikni za povečavo
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani