archived page

Pogovor o romski problematiki pri predsedniku republike

Ljubljana, 6.4.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je ob svetovnem dnevu Romov organiziral pogovor o romski problematiki (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je ob svetovnem dnevu Romov organiziral pogovor o romski problematiki, na katerem so sodelovali predstavniki Sveta romske skupnosti Republike Slovenije, Zveze Romov Slovenije, Združenja Forum romskih svetnikov Slovenije, Zveze romske skupnosti Umbrella, Romskega akademskega kluba ter Službe za narodnosti Ministrstva za notranje zadeve.

Predsednica Sveta romske skupnosti Republike Slovenije Janja Rošer se je uvodoma zahvalila predsedniku republike za sprejem in za njegovo redno srečevanje s predstavniki romske skupnosti. Ker se v tovrstnih pogovorih pogosto poudarjajo problemi, je izrazila željo, da bi tokrat izpostavili tudi pozitivne vidike romske problematike v Sloveniji. Sogovorniki so se strinjali, da je v zadnjih letih na tem področju prišlo do pozitivnih sprememb, zlasti na področju vključevanja romskih otrok v predšolsko vzgojo in kasnejše izobraževanje, pa tudi na področju organiziranosti romske skupnosti v smeri večje enotnosti in krepitve notranjega demokratičnega dialoga.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je ob svetovnem dnevu Romov organiziral pogovor o romski problematiki (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Türk je kot pozitivno spremembo omenil tudi večjo zastopanost žensk na vodstvenih položajih v romskih organizacijah. To je po njegovih besedah pomembno predvsem z vidika zagotavljanja ustrezne delitve dela in vzpodbujanja romskih žensk, da se izobražujejo in aktivno vključujejo v skupnost. Predsednik je dodal, da hkrati s tem čedalje bolj prihaja v ospredje tudi skrb za romske otroke in pomen zagotovitve osnovnih bivanjskih pogojev v romskih naseljih, vključno z dobavo vode in električne energije, ki so predpogoj za uspešno vključevanje romskih otrok v vzgojo in izobraževanje, za njihovo socializacijo in kasnejšo integracijo v družbo.

Udeleženci pogovora so med glavnimi problemi opredelili slabe bivanjske razmere, pravno neurejen status posameznih romskih naselij, nizko stopnjo izobraženosti in visoko stopnjo brezposelnosti Romov. Izrazili so upanje, da bo nekdanji Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti z reorganizacijo v Službo za narodnosti Ministrstva za notranje zadeve ohranil svojo nekdanjo vlogo na tem področju. Sogovorniki so se strinjali, da je na področju romske problematike prišlo do napredka, zlasti v primerjavi z nekaterimi drugimi državami v soseščini. Predsednik Türk pa je ob tem poudaril, da pozitivni koraki ne smejo pripeljati do manjše zavzetosti pri reševanju romske problematike, ampak morajo pomeniti vzpodbudo za nadaljnje korake na tem področju.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani