archived page

Predsednik republike sprejel predsednika Palestinske nacionalne oblasti

Ljubljana, 3.7.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je danes sprejel predsednika Palestinske nacionalne oblasti Mahmouda Abbasa, ki se mudi na delovnem obisku v Republiki Sloveniji. Kot je dejal predsednik republike, gre za prvi tovrstni obisk palestinskega predsednika v Sloveniji in veseli ga, ker je do njega prišlo kmalu po tem, ko sta se s predsednikom Abbasom prvič srečala ob robu Svetovnega gospodarskega foruma o Bližnjem vzhodu, ki je potekal sredi letošnjega maja v egiptovskem Šarm el Šejku.

V pogovoru s palestinskim predsednikom je izpostavil, da Slovenija odločno podpira palestinski narod v njegovem prizadevanju za polno uresničitev pravice do samoodločbe in do ustanovitve lastne države. Kot je dejal, Slovenija podpira bližnjevzhodni mirovni proces, kljub oviram na poti k napredku. Kot je pojasnil, so ena takih ovir izraelska naselja na okupiranem Zahodnem bregu reke Jordan. Poudaril je, da bo vzpostavitev palestinske države zahtevala odstranitev teh naselij, in izrazil upanje, da bo Varnostni svet Združenih narodov, ki trenutno razpravlja o tem vprašanju, v zvezi s tem sprejel ustrezno resolucijo. Izrazil je zadovoljstvo nad izboljšanjem komunikacije in varnostne situacije na Zahodnem bregu, kar bo omogočilo tudi napredek na politični ravni. Predsednik dr. Danilo Türk je še dejal, da se Slovenija zaveda pomena palestinskega vprašanja za mir na Bližnjem vzhodu in za mir v svetu nasploh. Dodal je, da trenutno obstajajo pozitivne tendence, ki jih je treba krepiti, in se zavzel za okrepljeno vlogo Evropske unije, zlasti v okviru bližnjevzhodnega kvarteta.

Predsednik Palestinske nacionalne oblasti Mahmoud Abbas je dejal, da je počaščen, ker je obiskal Slovenijo, in povabil predsednika dr. Danila Türka, da kadarkoli obišče palestinska ozemlja. Predsedniku se je zahvalil za vso pomoč, ki jo je Slovenija do sedaj prispevala pri podpori mirovnemu procesu in prizadevanjih za ustanovitev palestinske države. Kot je dejal, se zavzemajo za rešitev, ki bi zagotovila mirno sobivanje izraelske in palestinske države, in poudaril, da za njih ni druge alternative kot so mirovna pogajanja z Izraelom. V pogovoru je slovenskemu predsedniku predstavil napredek pri stabilizaciji razmer na Zahodnem bregu in potek prizadevanj za spravo med Palestinci.

Slovenski in palestinski predsednik sta se pogovarjala tudi o sodelovanju palestinskih univerz pri projektu evro-sredozemske univerze s sedežem v Portorožu, ki lahko pripomore k spravi in pomiritvi na Bližnjem vzhodu. Kot sta se strinjala predsednika, lahko Slovenija zaradi svoje zgodovinske neobremenjenosti doda realen prispevek v tem procesu, in se zavzela za nadaljnjo krepitev bilateralnih odnosov.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani