archived page

Predsednik: Odvetništvo je treba v naših časih krepiti

Portorož, 28.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Dneva slovenskih odvetnikov (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Dneva slovenskih odvetnikov. V svojem nagovoru je izpostavil, da odvetništvo spada med starejše dejavnosti splošnega družbenega pomena na Slovenskem, saj v organizirani obliki obstaja že več kot 140 let. Prispevek odvetnikov v naši zgodovini je bil in ostaja velik na vseh področjih, v gospodarstvu, politiki in kulturi, je dejal predsednik, ki je ob tem spomnil, da je bil odvetnik tudi naš največji pesnik dr. France Prešeren. Odvetniki so s svojim delom in javnim angažmajem veliko prispevali k splošnim razpravam o družbenih vprašanjih, političnih temah ter razvoju našega naroda in naše domovine, je dodal predsednik.

V sedanjih časih, ki so časi sprememb in tranzicije, je pravo morebiti bolj pomembno kot kdajkoli doslej. "Načelo vladavine prava je izjemno dragoceno načelo, ki definira okvir, znotraj katerega je treba iskati rešitve za vse konflikte v naši družbi in vsa razvojna vprašanja. Brez vladavine prava ni demokracije. Brez vladavine prava ni uspešnega reševanja sporov ali konfliktov v družbi. V demokratični družbi, ki je po svojem bistvu pluralistična družba, ni mogoče rešiti nobenega spora in konflikta brez takšne ali drugačne uporabe prava, brez sklicevanja na pravne norme in pravna načela ter zelo pogosto tudi ne brez uporabe pravnih postopkov. Zato moramo pravne norme, načela in postopke izjemno skrbno spoštovati in zagotoviti vse pogoje, da bo to spoštovanje trajno," je poudaril predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Dneva slovenskih odvetnikov (foto: Tina Kosec/STA)Med temi pogoji je predsednik omenil avtoriteto pravosodja v širšem smislu. Kot je pojasnil, je v konceptu delitve oblasti sodna veja po politični moči in vplivu najšibkejša, zato mora biti še posebno skrbno varovana in njena avtoriteta spoštovana. Tega bi se morali po besedah predsednika zavedati vsi, ki imajo družbeno odgovorne vloge v politiki, mediji in vsepovsod drugod. Slovensko odvetništvo je doslej v vseh zgodovinskih obdobjih in družbenih sistemih v največji meri, ki je bila mogoča, zagotavljalo vladavino prava in spoštovanje pravne države. V demokraciji mora biti ta vloga samo močnejša in nikakor ne šibkejša od tistih v preteklosti, je opozoril predsednik. Zato je ustavna norma, ki odvetništvo opredeljuje kot samostojno in neodvisno dejavnost, danes tako zelo dragocena.

Predsednik je dejal, da nas mora skrbeti, ko slišimo ideje o spreminjanju avtonomije in samoorganiziranosti odvetništva ali o prenašanju javnih funkcij odvetništva na organe države oziroma njene izvršne oblasti. Te ideje niso dobre, zato jih je treba izpostaviti kritični obravnavi in jih tudi zavrniti, je poudaril predsednik, ki je v zaključku ponovil, da je odvetništvo izjemno dragocena funkcija z dolgo tradicijo in vlogo, ki jo je treba v naših časih krepiti.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani