archived page

Predsednik: Bolnišnične olimpijske igre so tudi spopad s predsodki

Ljubljana, 28.3.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 20. bolnišničnih olimpijskih iger (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča, kjer se je udeležil odprtja 20. bolnišničnih olimpijskih iger, na katerih v različnih športnih disciplinah tekmujejo otroci in mladostniki s posebnimi potrebami. Predsednik republike je v svojem nagovoru poudaril, da bolnišnične olimpijske igre udeležencem ne prinašajo samo izpolnitve tekmovalnih želja, ampak so zanje tudi spopad z vsemi predsodki, ki jim stojijo na poti.

Vsem dosedanjim udeležencem, med katerimi so danes nekateri že odrasli ljudje s svojimi poklici in samostojnim življenjem, so te igre veliko pomenile, je dejal predsednik. Poleg tega, da so lahko pokazali, kaj vse zmorejo, so se v pripravah na igre spopadali z različnimi ovirami in jih uspešno premagovali. Zato so po besedah predsednika vsi svojevrstni zmagovalci, na enak način pa so premagali tudi svojo bolezen in šli v življenje bolj usposobljeni, močnejši, pogumnejši in bolj samostojni.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 20. bolnišničnih olimpijskih iger (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je izpostavil, da so na bolnišnične olimpijce ponosni njihovi starši in vsi tisti, ki spremljajo njihove uspehe. "Vsi skupaj verjamemo v vas in vam zaupamo. Vašo pot je treba spoštovati in dopustiti, da se razvijate na svoj način. Le tako bo ta pot uspešna in prijetna za vse. To je pot poguma, močne volje, vztrajnosti in navdušenja," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

V zaključku se je predsednik zahvalil vsem učiteljem bolnišnične šole, strokovnjakom URI – Soča, Pediatrične klinike in Društva Kros ter mnogim vrhunskim športnikom, prostovoljcem in drugim, ki so se vključili v program iger. Posebej se je zahvalil vsem tekmovalcem, ki verjamejo v svojo zmago, njihovim staršem, ki verjamejo vanje, ter terapevtom, ki pripomorejo k njihovim uspehom. "Brez vsega tega upanja bi bilo življenje prazno in brez pravih sanj," je še dodal.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 20. bolnišničnih olimpijskih iger (foto: Tina Kosec/STA)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani