archived page

Intervju za revijo Obrazi

Ljubljana, 23.10.2008  |  intervju


Velik kompliment Sloveniji

Novinarka: Petra Kancler

Dan pred velikim državniškim obiskom britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega pri nas smo v predsedniški palači obiskali njuna gostitelja, slovenski predsedniški par, Danila Türka in njegovo soprogo Barbaro Miklič Türk. Zanimalo nas je, kako potekajo še zadnje priprave na najvišji državniški obisk v zgodovini samostojne Slovenije ter se pozanimali o simboliki tako izjemnega dogodka na najvišji protokolarni ravni. Saj se ve, da kraljica letno izbere le dve državi, ki ju obišče, kar pomeni, da nam je monarhinja z najdaljšim stažem vladanja v Evropi z izbiro Slovenije izkazala prav posebno čast in priznanje. Natrpanosti urnika in velikim pričakovanjem navkljub ter v vrvežu še zadnjih priprav nas je pozno popoldne sprejel silno sproščen, umirjen in nasmejan predsednik.


Državniški obiski šefov držav so odraz dobrih medsebojnih odnosov, prijateljstva, dobrega sodelovanja. Se pravi, da se v vsakem takšnem obisku, ki ga navzven sicer zaznamuje ceremonial, skriva dragocena in pomembna sporočilna vrednost. Zato me zanima, gospod predsednik, kako vidite in si razlagate simboliko obiska britanske kraljice v Sloveniji?

Ta simbolika je očitna. Gre za obisk monarha ene najstarejših kraljevin v Evropi, ki prihaja na obisk k šefu države, k predsedniku ene najmlajših držav v Evropi. Seveda že to prinaša določeno simboliko, dalje pa je simbolika tudi v prijateljstvu med slovenskim in britanskim narodom. To prijateljstvo že zelo dolgo obstaja in ima veliko vsebin. Prav obisk kraljice dodaja popolnoma novo dimenzijo. Simbolika je tudi v mednarodni vidljivosti tega obiska. Kraljičini obiski so vselej mednarodno zelo opaženi, tudi v tem je treba videti simboliko, da nam kraljica želi s svojim prihodom izkazati prav poseben kompliment. Na osebni ravni pa bi rekel, da velja kraljica Elizabeta za zelo modro vladarko, je zelo izkušena, za sabo ima več kot 50 let vladanja, prakse kot kraljica Združenega Kraljestva. Pozna vse državnike, spoznala je mnoge izjemne osebnosti v svoji dolgoletni vladavini, ima veliko življenjsko modrost in gotovo zna veliko zanimivega povedati. Po drugi strani je z naše strani dolžnost, da ji Slovenijo čim bolje predstavimo, ji pokažemo naše dragulje, pojasnimo, kar jo bo zanimalo.

Kakšna pa so vaša osebna pričakovanja glede srečanja s kraljico, o čem se bosta pogovarjala, katere teme nameravate načeti?

Poglejte, razumeti morate, da britanska kraljica ne nastopa v političnem smislu. Ona ni politik, ki se politično dogovarja. Gre za razpravo na višjem nivoju abstrakcije. Gotovo je dobro o vsem obveščena. Ampak ustavni položaj britanskega monarha je tak, da se ne ukvarja z dnevno politiko in političnimi obveznostmi. Njene obveznosti so na neki način širše, bolj simbolične in bolj dolgoročne. Seveda bom s svoje strani poskušal narediti vse, da ji bom predstavil Slovenijo, govorila pa bova verjetno tudi o nekaterih svetovnih vprašanjih. Dolgo sem bil pri Združenih narodih, imam ideje o tem, kako je svet videti danes in kaj bo naprej. Te stvari me tudi zelo zanimajo, zanima me, kako kraljica Elizabeta II. gleda na te stvari, na svetovne fenomene, razvoj in drugo.

Družabni vrhunec obiska je gotovo svečana večerja, ki jo s soprogo prirejate kraljici v čast. V toku večera bodo gotovo tudi priložnosti za bolj neformalne teme.

Seveda, ob takih priložnostih se načenja bolj sproščene teme, ki pa dajo sogovorniku takoj vedeti, kako dobro si se pripravil na njegov prihod. Saj je del priprav na tovrsten obisk tudi, da se pozanimaš o njegovih interesih, hobijih …

Govoriti o skupnih hobijih bi bilo nekoliko pretirano, gotovo pa so konji ena izmed tem, ki bo kraljico zanimala. Jaz ne jaham, imam pa podobe konj zelo rad na slikah in kot kipe, večkrat sem tudi zasebno obiskal Lipico. Zanesljivo se bova s kraljico lahko pogovarjala tudi o vlogi, ki jo ima Slovenija na področju promocije lipicancev. Lipicanec je svetovna znamenitost in prav je, da se z britansko kraljico o tej svetovni znamenitosti pogovarjava, zlasti ob njeni dokazani ljubezni do konj in te kulture konjereje, ki je v Veliki Britaniji zelo razvita in je lahko zgled za druge države.

Tudi protokolarno gledano gre za izjemen obisk, saj je obisk kraljice postavljen na najvišjo protokolarno raven. Gre za prvi državniški obisk monarha v samostojni Sloveniji, kajne?

To je najvišji rang obiska, ki ga pozna britanska praksa. Nam je bilo v čast, ko smo ugotovili, da lahko tak obisk izvedemo na zahtevanem nivoju. Na tej ravni bo izveden tudi kraljičin obisk na Slovaškem, ki bo sledil neposredno po Sloveniji. Gre torej tudi za neko vrsto usklajenosti ravni obiska. Mislim, da je vsaka država počaščena, če pride kraljica na tako visok in svečan način v državo. Obstajajo države, v katere kraljica prihaja večkrat, ker so anglofonske ali pripadajo Commonwealthu, v druge države prihaja bolj poredko. In kadar se zgodi, je prav, da je to na najvišji možni ravni, ki je znana v svetovni diplomatski praksi in ki jo prakticira tudi britanski protokol. Skratka, to so razlogi, da smo se v vzajemnem dogovoru odločili za tak visok rang obiska. Ta rang se izkazuje s posebnimi častmi. Vojaške časti s častno četo so na začetku in koncu obiska, sledi tudi izmenjava visokih odlikovanj, tudi svečana večerja, ki poteka na najvišji možni ravni formalnosti in tako naprej. Ta rang obiska se torej izkazuje skozi protokol in skozi vso organizacijo.

Slišati je, da si bosta s kraljico tudi izmenjala odlikovanja. Je to vaše prvo odlikovanje na tem nivoju?

Da, to je prvo odlikovanje, ki ga kot predsednik Slovenije podeljujem tujemu šefu države. Visoka odlikovanja sem sicer že podelil, vendar so bila to vse odlikovanja slovenskim državljanom, recimo profesorju Bučarju, prvemu predsedniku državnega zbora Slovenije.

Kraljico bom odlikoval z redom za posebne zasluge, medtem ko bom sam prejel odlikovanje viteškega reda Bath. Gre za najvišje možno odlikovanje, število podelitev pa je omejeno.

Naj kot zanimivost povem, da bom kraljičino odlikovanje prvič kot gostitelj nosil že na svečani večerji, slovenskega pa si bo nadela tudi kraljica.

Na svečani večerji je predpisana tudi garderoba povabljenih gostov, dame bodo prišle v večernih toaletah, moški pa v frakih. Dovolite mi malce ženske radovednosti - ste si za to priložnost naročili nov frak in kakšne so glede na bogato diplomatsko kariero vaše dosedanje izkušnje s tem najbolj svečanim moškim oblačilom.

(smeh) Izkušnje imam, vendar se frak dandanes nosi zelo poredko. Prireditve na tem nivoju so zelo redke in kot gostitelj ga bom nosil prvič. Prej sem si frake sposojal, sedaj sem si ga dal narediti. Ne vem, če ga bom sedaj večkrat oblekel, je pa priložnost tako posebna, da sem menil, da ga je bilo treba dati sešiti. Posebej ponosen sem, da mi ga bodo po meri zašili v slovenskem podjetju, Labodu, ki ima veliko izkušenj s tega področja, saj je sešil frake že za mnoge Slovence. Ker izredno cenim ročno delo, posebej pa šivanje, saj je bila na tem področju dejavna tudi moja mama, moram reči, da že komaj čakam na končni izdelek. Labodove mojstrice so me pred časom natančno pomerile, lahko vam zaupam še, da me prav danes čaka še zadnje pomerjanje.

Pravijo, da kraljico odlikuje izjemen smisel za humor, s katerim zna odlično presenetiti in razorožiti sogovornika. Ste si kakšno šalo zanjo pripravili tudi vi?

Ne, veste, to je tako zelo diskreten humor, ki ga je treba prilagajati situaciji in mora biti vedno zelo spontan in hkrati zelo spoštljiv. Poznam razne dovtipe in anekdote, ki so značilne za britanski kulturni prostor, pa tudi za slovenskega. Pri temu pa je treba biti zelo pazljiv, vse mora biti na ravni dobrega okusa in prijaznosti. Morda pa vam bom lahko ob naslednji priložnosti povedal kakšno na to temo. (smeh)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani