archived page

Predsednik obiskal Univerzitetni klinični center Ljubljana

Ljubljana, 13.9.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal gradbišče novega Diagnostično-terapevtskega servisnega objekta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer si je najprej ogledal gradbišče novega Diagnostično-terapevtskega servisnega objekta. Nato si je ogledal še urgentno travmatološko ambulanto, internistično prvo pomoč in enoti za intenzivno interno medicino ter svoj obisk sklenil s pogovorom z vodstvom univerzitetnega kliničnega centra.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer si je ogledal urgentno travmatološko ambulanto, internistično prvo pomoč in enoti za intenzivno interno medicino (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike je v izjavi za medije po obisku poudaril, da je urgentni blok vsedržavno pomembna in prednostna investicija, ki jo nujno potrebujemo zaradi stanja v kliničnem centru in potreb naših ljudi. Zato je izrazil pričakovanje, da se bodo vnovič začeta gradbena dela v prihodnje nadaljevala brez zastojev. Sicer pa je predsednik ljubljanski univerzitetni klinični center opisal kot vrhunsko in nacionalno osrednjo medicinsko ustanovo tako na sekundarni kot terciarni ravni, ki jo moramo krepiti.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer si je ogledal urgentno travmatološko ambulanto, internistično prvo pomoč in enoti za intenzivno interno medicino (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je bil nekoliko kritičen do dela na intenzivnih oddelkih, ki zaradi preobremenjenosti osebja in iztrošene infrastrukture ne poteka na ustrezni ravni. Poudaril je, da bi morali oblikovati dolgoročno vizijo razvoja naše vrhunske medicine, ki je ljubljanski klinični center ne bo mogel več dolgo zagotavljati, saj je bil zgrajen pred 40 leti na osnovah tistega časa. V tem kontekstu bi morali po njegovih besedah razmišljati tudi o novem kliničnem centru na drugi lokaciji, ki bi ustrezal prihodnjim potrebam družbe.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer si je ogledal urgentno travmatološko ambulanto, internistično prvo pomoč in enoti za intenzivno interno medicino (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je dejal, da bi morali glede varčevalnih ukrepov doseči čim širši konsenz ter sredstva razporediti tako, da bodo usmerjena k ciljem. Naš zdravstveni sistem bi moral čim bolje izkoristiti obstoječo infrastrukturo, ki v Sloveniji ni šibka, vendar bi jo morali bolje razviti, specializirati ter povezati. Kot korake v pravo smer je predsednik omenil uvajanje referenčnih ambulant in centrov za dežurstvo. Poudaril pa je tudi pomen akreditacij Evropske unije, s katerimi bi naši zdravstveni zavodi postali mednarodno primerljivi in zanimivi za tuje paciente.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani