archived page

Predsednik republike na Inštitutu RS za rehabilitacijo

Ljubljana, 4.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes obiskal Inštitut RS za rehabilitacijo, kjer si je ogledal projekt Dom IRIS (Inteligentne Rešitve in Inovacije za Samostojno življenje), ki s pomočjo sodobne tehnologije omogoča starejšim ter invalidnim osebam najvišjo stopnjo neodvisnosti bivanja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je podprl prizadevanja inštituta za razvoj inovativnih tehnoloških rešitev, ki zagotavljajo starejšim in invalidnim osebam funkcionalno samostojnost. "Z velikim zanimanjem sem si ogledal projekt Dom IRIS, ki omogoča osebam z ovirami in posebnimi potrebami varno in kakovostno bivanje. Ta prizadevanja so pomembna tudi zaradi demografskih sprememb, ki oblikujejo novo družbo in se bodo v naslednjih desetletjih še bolj okrepile. Vedno več bo namreč oseb, ki bodo zaradi izgube neodvisnosti potrebovale intenzivno oskrbo. Prav zato je pomemben razvoj novih tehnologij, ki bodo tem osebam zagotovile upravljanje bivalnega okolja in enakopravno vključevanje v družbo," je poudaril predsednik republike.

Klikni za povečavoV okviru projekta so na inštitutu izdelali demonstracijsko stanovanje, v katerem so nameščeni oprema in tehnološki pripomočki, ki so v pomoč osebam z različnimi vrstami invalidnosti in starejšim osebam. Vodja projekta dr. Anton Zupan je predsedniku republike predstavil delovanje prilagojene opreme, pripomočkov in sodobnih elektronskih sistemov, ki omogočajo lažji nadzor nad bivalnim okoljem, uporabo elektronskih medijev, komuniciranje z zunanjim svetom ter zdravstveno oskrbo na daljavo. Tehnologija je prilagojena osebam z različnimi vrstami in stopnjami invalidnosti ter omogoča upravljanje na več načinov, kot so daljinski upravljalnik, ukaz z govorom ali gibanje očesnih zrkel.

Direktor Inštituta RS za rehabilitacijo mag. Robert Cugelj je ob tej priložnosti izpostavil pomen rehabilitacije, ki poleg zdravstva posega tudi na druga področja življenja, kot so šolstvo ali delo. Za razliko od nujne zdravstvene oskrbe, ki rešuje življenja, se rehabilitacija nadaljuje tudi kasneje in bolnikom omogoča kakovostno nadaljevanje življenja, je dejal direktor inštituta in dodal, da je njihov cilj omogočiti uporabo visoke tehnologije čimveč pacientom. Čeprav je zaradi multidisciplinarnosti področja pri tem zaenkrat veliko težav, je izrazil upanje, da jim bo v prihodnosti uspelo preseči to oviro.

Klikni za povečavoPredstojnik Inštituta RS za rehabilitacijo prof. dr. Črt Marinček je pojasnil, da je rehabilitacija v osnovi preprečevanje invalidnosti, saj osebam z ovirami omogoči, da se izognejo resnejšim ali usodnim poškodbam. Zato je po njegovem mnenju zelo pomembno tudi vsakodnevno preizkušanje in evalvacija tehnologij, ki se hitro spreminjajo. Prav na tem področju bo v prihodnosti potrebno vložiti več naporov, je dodal.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani