archived page

Predsednik na slovesnosti ob 90. obletnici podjetja Saturnus

Ljubljana, 15.9.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne obeležitve 90. obletnice podjetja Saturnus (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne obeležitve 90. obletnice podjetja Saturnus. Današnja družba Hella Saturnus Slovenija, ki razvija in proizvaja svetlobno avtomobilsko opremo, je eden največjih slovenskih izvoznikov in sodeluje s številnimi priznanimi avtomobilskimi znamkami. Predsednik je v slavnostnem nagovoru poudaril pomen industrijskega razvoja Slovenije v 20. stoletju ter velike inovativnosti in kreativnosti, ki sta spremljali ta razvoj. Izpostavil je, da tudi v naših časih, ko prehajamo v postindustrijsko družbo, potrebujemo raznovrstnost industrije in tehnologije, predvsem pa znanja, ki ga daje uspešna industrija.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal družbo Hella Saturnus Slovenija (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je opozoril, da industrija s svojim tehnološkim razvojem tudi v veliki meri določa samostojnost, napredek in blaginjo države. Edina pot, ki vodi med visoko razvite države, pa je inovativnost, je dejal predsednik in dodal, da je krizni čas to staro spoznanje popolnoma potrdil. Dolgoletna inovativnost družbe Saturnus je po besedah predsednika dobila svoje priznanje z odločitvijo koncerna Hella Group, da slovenska družba v svetovnem merilu prevzame vlogo kompetenčnega centra za razvoj in proizvodnjo dodatnih žarometov. Predsednik je izpostavil, da je v tem uspehu veliko sporočil za vse naše gospodarstvo.

Predsednik je bil kritičen do zanemarjanja slovenske industrijske tradicije ter slabega upravljanja in neodgovornih lastnikov, ki niso znali zagotoviti novih perspektivnih projektov. Prav primer družbe Hella Saturnus Slovenija pa je navedel kot primer uspešnega povezovanja tradicije, potrebnega znanja ter inovativnosti, hkrati pa tudi kot primer uspešnega tujega vlaganja, ki temelji na enakopravnem partnerstvu ter podjetniški avtonomiji in odgovornosti. Dober menedžment zahteva tudi dobre odnose med kapitalom in delom, je dejal predsednik ter poudaril pomen prožnosti dela, ki mora biti povezana z ustrezno ravnjo varnosti.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal družbo Hella Saturnus Slovenija (foto: Stanko Gruden/STA)"Dober menedžment zahteva tudi dobre odnose med kapitalom in delom, med upravo in delavci. Hella Saturnus je uspešno in odgovorno podjetje. V svoji praksi zaposlovanja odpira nova delovna mesta in uvaja nov način fleksibilnosti zaposlovanja. Razumljivo je, da današnje razmere na trgu zahtevajo višjo stopnjo prožnosti, fleksibilnosti kot nekoč. Toda tudi prožnost mora biti povezana z ustrezno ravnjo varnosti. Delovna prožnost zahteva tudi delovno varnost. Hella Saturnus ima tudi v tem pogledu pomembne izkušnje. Te so predmet zanimanja, seveda tudi kritičnega. Vendar, o vseh izkušnjah se je treba pogovarjati. Naj ponovim geslo, ki sem ga povedal že večkrat – dialog, dialog in še enkrat dialog," je dejal predsednik republike dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani