archived page

Predsednik sklenil uradni obisk na Slovaškem

Bratislava, Banská Bystrica, 13.4.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil Foruma o globalni varnosti GLOBSEC 2012 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je drugi dan uradnega obiska v Slovaški republiki udeležil bratislavskega Foruma o globalni varnosti GLOBSEC 2012. Skupaj s predsednikom Slovaške republike dr. Ivanom Gašparovičem in predsednikom Republike Hrvaške dr. Ivom Josipovićem je nastopil kot govornik na panelnem zasedanju foruma na temo "Prihodnost Evrope in čezatlantskega sodelovanja".

Predsednik Türk se je v nagovoru dotaknil nekaterih ključnih vprašanj mednarodnega miru in varnosti. Zavzel se je za to, da bi najpomembnejši dejavniki k snovanju politike mednarodne varnosti pristopili s primernim občutkom za splošni okvir in ključne prioritete. Izpostavil je, da je globalno stanje varnosti v veliki meri odvisno od kakovosti sodelovanje med evro-atlantskimi skupnostmi in Rusko federacijo. Ob tem je dodal, da je treba tudi v spreminjajočih se okoliščinah zagotoviti ustrezno kakovost čezatlantskega sodelovanja ter ustrezno partnerstvo med Združenimi državami Amerike, Evropsko unijo in Rusko federacijo.

Predsednik Slovaške republike dr. Ivan Gašparovič, predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Hrvaške dr. Ivo Josipović so se udeležili Foruma o globalni varnosti GLOBSEC 2012 (foto: Stanko Gruden/STA)Med prioritetnimi nalogami je predsednik poudaril graditev integriranih sistemov protiraketne obrambe in dobro koordinacijo pri reševanju kriznih situacij. V zvezi s slednjim je posebej omenil položaj v Siriji in pomen dosežene podpore Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov mirovnemu načrtu Kofija Annana. To raven podpore je treba po besedah predsednika ohraniti tudi v prihodnje, v razmerah, ko lahko pričakujemo težave pri uresničevanju mirovnega načrta.

Predsednik dr. Danilo Türk se je dotaknil tudi aktualnih nalog v okviru Evropske unije, ki obstajajo pretežno na ravni finančnih in ekonomskih vprašanj, vendar je opozoril, da je treba hkrati ves čas upoštevati politično in varnostno funkcijo Evropske unije. Med kratkoročnimi nalogami je na prvem mestu izpostavil zagotavljanje fiskalne stabilnosti, ki mora omogočiti nov razvojni zagon, med dolgoročnimi pa postopno krepitev participacije državljanov unije v delovanju intstitucij EU.

Predsednik Slovaške republike dr. Ivan Gašparovič in predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk sta položila venca k Spomeniku slovaške narodne vstaje (foto: Stanko Gruden/STA)Slovaški predsednik dr. Ivan Gašparovič in slovenski predsednik dr. Danilo Türk sta v nadaljevanju obiskala slovaško mesto Banská Bystrica, kjer sta se srečala z županom Banske Bystrice Petrom Gogolo. Predsednika sta nato položila venca k Spomeniku slovaške narodne vstaje in si zatem ogledala še muzej, ki je posvečen temu pomembnemu obdobju slovaške zgodovine.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani