archived page

Predsednik republike poudaril pomen resnice in upanja

Portorož, 16.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila 18. srečanja bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov, ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov ter njihovih svojcev in prijateljev (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila 18. tradicionalnega vseslovenskega srečanja bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov, ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov ter njihovih svojcev in prijateljev. Predsednik je v nagovoru nekdanjim internirankam in drugim udeležencem srečanja poudaril, da spomin na njihovo trpljenje opozarja na pomen nekaterih večnih vrednot, zlasti vrednot resnice in upanja.

Predsednik je izpostavil, da v spopadu dobrega in zla naposled vedno zmaga dobro. Tako je bilo tudi v nasilnem 20. stoletju, zato moramo današnje upanje vedno graditi s spominom na preteklost in trpljenje v tistem času. Predsednik je omenil prizadevanja za ohranitev tega spomina, kot sta obeleževanje mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, in mednarodni projekt Tlakovci spomina, ki z vpisom imen v kamnite tlakovce na ganljiv način obuja spomin na žrtve nacizma.

Slovenski narod spada med narode, ki so še posebej trpeli v času druge svetovne vojne, je dejal predsednik. Kot je pojasnil, je bilo približno 63.000 naših ljudi odpeljanih v razna taborišča, kar je zelo veliko glede na skupno število prebivalcev, in to je pustilo zelo globok spomin v naši kolektivni zavesti.

Predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila 18. srečanja bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov, ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov ter njihovih svojcev in prijateljev (foto: Nebojša Tejić/STA)Ohranjanje tega spomina je pomembno za družine, ki jih to trpljenje prizadelo, pa tudi za državo kot celoto. Predsednik je dejal, da se tudi sam poskuša vključevati v prizadevanje, da bi ohranili spoštljiv spomin in gojili vrednote boljše družbe. Leta 2010 je v Trstu skupaj z italijanskim predsednikom Napolitanom in hrvaškim predsednikom Josipovićem položil venec na stavbo nekdanjega Narodnega doma. Na ta način so se skupaj poklonili žrtvam fašizma, temu pa so isti dan sledila še naslednja komemorativna dejanja.

Predsednik je posebej poudaril pomen resnice v zagotavljanju zgodovinskega spomina. Resnico se da zagotoviti s poštenostjo in tako, da se zgodovinski dogodki pojasnjujejo v pravi časovni in vzročni povezanosti. "Zgodovinski spomin moramo gojiti s potrebno skrbnostjo, zlasti pa z velikim občutkom poštenosti in odgovornosti do resnice," je poudaril predsednik, ki je dodal, da to velja tudi za razprave o totalitarizmih, kjer moramo vselej dobro razumeti in pošteno pojasniti korenine zla, časovna zaporedja in vzročne zveze.

Predsednik je spomnil, da je Generalna skupščina OZN leta 1948 sprejela Splošno deklaracijo človekovih pravic, ki je nastala kot obrambni mehanizem pred ponavljanjem kršitev človekovih pravic, ki bi lahko rodile zlo fašizma in nacizma. "Človekove pravice so temeljni obrambni zid pred vračanjem kakršnihkoli oblik zatiranja, ki ga moramo utrjevati in razvijati z največjo skrbnostjo," je dejal predsednik, ki je vnovič pozval k ohranjanju spoštljivega odnosa do zgodovinske resnice in k zagotavljanju temeljnih pogojev za upanje, izraženih v človekovih pravicah in drugih temeljnih družbenih vrednotah.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani