archived page

Predsednik ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč

Ljubljana, 17.11.2012  |  govor


Pozdravni nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na kulturni prireditvi ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč
Ljubljana, 17. november 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil kulturne prireditve ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč (foto: Nebojša Tejić/STA)Spoštovani,

svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ko se spominjamo vseh mrtvih in poškodovanih v prometnih nesrečah ter bolečine in trpljenja njihovih svojcev, prijateljev in znancev. Je pa tudi dan, ko na glas spregovorimo o nesmiselnosti žrtev prometnih nesreč in predvsem o možnih strategijah za preventivno na tem področju.

Vse žrtve so nesmiselne in so posledica nespoštovanja prometnih pravil in neustrezne prometne kulture. Objestnost, nestrpnost, prehitra vožnja in nespoštovanje vseh udeležencev v prometu so glavni razlogi za prometne nesreče. Najbolj grob in nesmiseln je alkoholizem. Ta je žal na naših cestah ubil preveč ljudi ter zaznamoval našo prometno kulturo in naše vedenje.

Sleherno vzeto življenje v prometu je nesmiselno in grobo opozorilo. Naš cilj mora biti, da ni prometnih nesreč, kajti njihovi povzročitelji so ljudje, njihova neprevidnost in prepogosto nespametno ravnanje. Tega bi se morali dobro zavedati in se vedno znova vprašati, ali smo storili vse, da ne bomo povzročitelji in vzrok prometne nesreče. Ali smo pripravljeni razumeti, spoštovati in sprejeti pravila in omejitve, ki veljajo za vse udeležence v prometu? Ali smo storili vse in dovolj odgovorno, da bi se izboljšala naša prometna varnost?

Predsednik republike dr. Danilo Türk je ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč simbolično prižgal svečko miru (foto: Nebojša Tejić)Človeško življenje je preveč dragoceno, da bi bili lahko z doseženim zadovoljni in da ne bi iskali še boljših rešitev, tudi če bo treba korenito poseči v naše navade in razvade, ki so med najpogostejšimi dejavniki tveganja.

Veliko nesreč lahko preprečimo s sodobnimi in varnejšimi ukrepi na cestah ter z varnejšimi vozili, vendar to ni dovolj, če nismo strpni in odgovorni, ne samo do sebe, ampak tudi do drugih udeležencev v prometu, predvsem mislim na kolesarje, pešce, otroke in starejše.

Moje glavno sporočilo je, da so strpnost, previdnost in prometna kultura temelj za doseganje teh ciljev. K temu lahko prispevamo vsi – strokovnjaki, različna društva in civilna združenja, policija, pa tudi politika s tem, da sprejema prave in učinkovite odločitve v zvezi s prepovedmi in omejitvami v cestnem prometu. Razumeti in spoštovati omejitve, zlasti tiste, ki rešujejo življenja, je nadvse pomembna popotnica na poti v večjo prometno varnost.

Zavodu Varna pot se zahvaljujem za vse aktivnosti in prizadevanja za zmanjševanje števila prometnih nesreč. Podpiram vsa prizadevanja, ki so povezana s preventivo, izobraževanjem mladih in drugimi aktivnostmi, ki izboljšujejo prometno kulturo in prometno varnost, kajti ko govorimo o prometni kulturi in prometni varnosti, vsi dobro vemo, da je rešitev v kulturi, ki zmanjšuje objestnost, utemeljuje medsebojno spoštovanje, uvidevnost in tolerantnost. Vedenje v prometu odraža siceršnje stanje in razpoloženje v družbi. Zato lahko rešitve iščemo predvsem v dvigu splošne kulture in splošnih vrednot.

Še posebej pa bi raz izrazil vso pozornost in zahvalo svojcem umrlih v prometnih nesrečah, ki so zbrali toliko moči, da so v globoki žalosti in ob tihem spominu pripravljeni sodelovati pri mnogih dogodkih, ki nas opozarjajo in opominjajo na tragične posledice prometa. Hvala vam.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani