archived page

Predsednik republike na uradnem obisku v Peruju

Lima, 31.3.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je danes v Limi v okviru uradnega obiska v Republiki Peru srečal s predsednikom Alanom Garcio Perezom. Gre za prvi obisk predsednika Republike Slovenije v tej latinskoameriški državi.

Predsednika sta največ pozornosti namenila pripravam na vrh EU-Latinska Amerika in Karibi, ki bo potekal maja v Limi. "Priprave na vrh potekajo zelo intenzivno in v Peruju zelo resno jemljejo poudarke vrha - boj proti revščini in socialni izključenosti ter boj proti klimatskim spremembam. Ideološke razprave se umikajo iskanju povsem praktičnih rešitev," je v izjavi za medije po srečanju poudaril predsednik dr. Danilo Türk in dodal, da je to dandanes mogoče, ker Latinska Amerika beleži dobro gospodarsko rast. Vrh v Limi je del procesa, ki se bo še nadaljeval. Slovenija za junijsko zasedanje Evropskega sveta pripravlja strateško razpravo o milenijskih razvojnih ciljih, je pojasnil predsednik. Izpostavil je, da sta za uspeh vrha v Limi po njegovem mnenju še posebej pomembna dva pogoja - ravnotežje med vsebinami, ki bodo obravnavane javno, in tistim, kar bo potrebno obravnavati za zaprtimi vrati, ter da bo sklepni dokument vrha pripravljen vnaprej.

Klikni za povečavoPredsednik Peruja in predsednik Slovenije sta v nadaljevanju spregovorila tudi o migracijah. Ob tem je predsednik Türk poudaril pomen medkulturnega dialoga, zbliževanje kulturnih elementov v Evropi sami ter povezovanje Evrope z drugimi deli sveta. "Veliko pričakujemo od sodelovanja z Latinsko Ameriko, ker delimo isti sistem vrednot," je dejal dr. Danilo Türk.

Predsednik Republike Slovenije je perujskega predsednika Alana Garcio Pereza tudi povabil na obisk v Slovenijo.

V nadaljevanju obiska v Limi se je predsednik republike srečal s predsednikom kongresa Luisom Gonzalesom Posado. Sogovornika sta izpostavila pomen krepitve stikov med državama in vlogo parlamentarne veje oblasti pri tem. Predsednik kongresa je predlagal, da bi slovenski parlament oblikoval skupino sodelovanja s Perujem.

Predsednik republike dr. Danilo Türk pot v Latinski Ameriki jutri nadaljuje v Braziliji, kjer se bo srečal s predsednikom Luizom Inaciom Lulo da Silvo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani