archived page

Nagovor predsednika republike ob prvem šolskem dnevu

Ljubljana, 31.8.2008  |  izjava

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka ob prvem šolskem dnevu

Drage šolarke, dragi šolarji!

Kmalu bo spet zazvonil šolski zvonec. To pomeni, da so se poletne počitnice končale. Pomeni pa tudi, da boste v šoli spet videli svoje stare prijatelje in - kar je še boljše - da boste lahko spoznali veliko novih. Povedali vam bodo, kaj so počeli med poletjem, kaj imajo radi in kaj hočejo postati, ko bodo odrasli. Novi prijatelji so kot novo znanje. Z vsakim novim znanjem se nam odpirajo nova obzorja, polna dogodivščin in zanimivih zgodb. Učitelji poznajo veliko takih zgodb in prepričan sem, da vam jih bodo tudi letos zaupali. Želim vam prijeten in vesel prvi šolski dan!

Spoštovane učiteljice in učitelji!

Vsak otrok ima poseben dar. Naloga učiteljev in staršev je, da ga odkrijejo in vzpodbujajo. Vsi se spominjamo učiteljev, ki so nas v šoli podpirali pri tem, da postanemo to, kar smo želeli. Učitelji imajo zato prav posebno vlogo in odgovornost, da pomagajo otrokom razviti njihov poln potencial.

Dragi starši in stari starši!

Otroci imajo pričakovanja, ki se jim včasih izpolnijo, včasih pa tudi ne. Prepričan sem, da bodo vaši otroci dali vse od sebe in da jim boste pomagali pri tem, da izrazijo vse svoje talente. Z njimi pa se je dobro pogovoriti tudi o padcih in razočaranjih, ki so sestavni del življenja. Pomagajmo jim, da izrazijo svoje občutke tudi ob neprijetnih izkušnjah, in skupaj z njimi se veselimo vseh njihovih uspehov.

Takšne so naše misli ob začetku šolskega leta. Pomembno pa je tudi, da se v teh dneh in skozi celotno šolsko leto zavedamo, da so otroci v cestnem prometu posebej ranljiva skupina, njihova varnost pa je zelo odvisna tudi od vedenja odraslih, zlasti voznikov. Otroci namreč doživljajo cestni promet drugače kot odrasli. Težko ocenijo hitrost avtomobilov in ker so manjši, nimajo pregleda nad položajem v prometu. Hkrati se obnašajo zelo spontano, zato vozniki avtomobilov včasih težje predvidijo njihovo vedenje.

Prometne nesreče so v današnjem času eden glavnih vzrokov smrti med otroci. Zato je prav, da naučimo otroke pravilnega vedenja v prometu in da jih s svojim zgledom vzgajamo tako, da bodo tudi sami nekoč postali odgovorni vozniki.

Prav posebna pozornost pa gre danes našim najmlajšim šolarjem, ki bodo prvič prestopili šolski prag. Dobro se spominjam dneva, ko je šla moja hčerka prvič v šolo. Takrat sem bil najbolj ponosen očka na svetu. Jutri bo šlo prvič v šolo 17.000 otrok na Slovenskem in njihovi ponosni starši bodo skupaj z njimi doživljali to pomembno življenjsko prelomnico. Prvošolkam in prvošolcem se bodo jutri odprla vrata v nov svet, svet ustvarjalnosti in znanja, v njihovo prihodnost. Vsi skupaj se potrudimo, da bo ta dan ostal nepozabna izkušnja v njihovem življenju.

Naj zaupam šolarjem še eno majhno skrivnost – šola je kul. Tisti, ki tega še ne vedo, bodo to prav gotovo razumeli, ko bodo v mojih letih. Srečno vsem!



ikona videoPrvi šolski dan v letu 2008 - nagovor predsednika dr. Danila Türka (50 MB, 3,30 min.) - celotna verzija


ikona avdioPrvi šolski dan v letu 2008 - nagovor predsednika dr. Danila Türka (3 MB, 3,30 min.) - celotna verzija


ikona videoPrvi šolski dan v letu 2008 - nagovor predsednika dr. Danila Türka (10 MB, 40 sec.) - skrajšana verzija
ikona avdioPrvi šolski dan v letu 2008 - nagovor predsednika dr. Danila Türka (0,6 MB, 40 sec.) - skrajšana verzija

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani