archived page

Predsednik v ZN na visokem dogodku o nenalezljivih boleznih

New York, 19.9.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Visokega dogodka o preprečevanju in nadzoru nenalezljivih bolezni, kjer je nastopil kot govornik (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je pričel z delovnim obiskom v New Yorku, kjer se udeležuje visokih dogodkov 66. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN). V jutranjih urah po lokalnem času se je najprej udeležil odprtja, nato pa še plenarnega zasedanja Visokega dogodka o preprečevanju in nadzoru nenalezljivih bolezni, kjer je nastopil kot govornik.

V svojem govoru je navedel oceno Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da je od 57 milijonov ljudi, ki so na globalni ravni umrli v letu 2008, kar 36 milijonov umrlo zaradi nenalezljivih bolezni, med katerimi prednjačijo rak, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni ter kronične bolezni dihal. Dodal je, da se skoraj 80 odstotkov teh smrti pripeti v državah v razvoju. Ti podatki pričajo, da so nenalezljive bolezni ena od večjih groženj človeštvu, je poudaril predsednik.

Današnji visoki dogodek je šele drugo srečanje v zgodovini OZN, na katerem predsedniki držav in vlad razpravljajo o dramatičnih globalnih zdravstvenih vprašanjih s številnimi posledicami za družbeni in gospodarski razvoj, je izpostavil predsednik. Ob tem je spomnil, da se je mednarodna skupnost v preteklosti s široko, energično in dobro koordinirano globalno kampanjo že spopadla s širjenjem virusa HIV in aidsa, uspehi teh prizadevanj pa so vidni v večini svetovnih regij.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil Visokega dogodka o preprečevanju in nadzoru nenalezljivih bolezni, kjer je nastopil kot govornik (foto: Stanko Gruden/STA)Enako opogumljajoče je po besedah predsednika dejstvo, da so številne vlade in zdravstvene institucije po svetu že razvile učinkovite sisteme preprečevanja in zdravljenja nenalezljivih bolezni. Poleg tega se je izboljšala kakovost in dostopnost zdravstvenih storitev ter usposobljenost za razvoj tehnik zdravljenja, vedno več ljudi pa se zaveda tveganosti kajenja ter pomena zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga. Predsednik je predstavil tudi prizadevanja Slovenije kot ene od pobudnic Evropskega partnerstva za boj proti raku.

Predsednik Türk je opozoril, da preventiva in zdravljenje zahtevata zdravstvena, tehnična, finančna in organizacijska sredstva, česar primanjkuje v velikem delu sveta v razvoju. Zato bi morali Združeni narodi čim prej razviti večsektorske strategije, sistem indikatorjev za merjenje napredka ter mehanizme za učinkovito koordinacijo ukrepov na globalni ravni. Ključno vlogo v tem procesu bosta imela Svetovna zdravstvena organizacija in generalni sekretar OZN.

"Implementacija širokih mednarodnih sporazumov je vedno najtežji vidik mednarodnega delovanja. Združeni narodi bi morali pri tem izkoristiti partnerstvo vlad, strokovnih organizacij, civilne družbe in poslovnega sektorja. V boju proti raku se takšno zavezništvo in osnovni koncepti potrebnih globalnih strategij že oblikujejo. Ti vključujejo jasno določitev ciljev in glavnih orodij za dosego teh ciljev na področjih vodenja, preventive, javne osveščenosti in izobraževanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja ter - nenazadnje - raziskovanja," je sklenil predsednik Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani