archived page

Odprtje Centra alternativne in avtonomne produkcije

Maribor, 16.11.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja Centra alternativne in avtonomne produkcije (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila odprtja Centra alternativne in avtonomne produkcije. Predsednik je v nagovoru dejal, da je projekt Evropska prestolnica kulture mesto Maribor še bolj približal pojmu ustvarjalnosti.
 
Poudaril je, da je kultura veliko več kot samo umetnost in znanost. Umetnost je najbolj žlahtna vsebina kulture, toda nikakor ni njena edina vsebina. Če hočemo dobro razumeti pojem kulture, moramo razumeti potrebo po pristni človeški ustvarjalnosti, ki ves čas odpira nove možnosti za nove oblike bivanja, ustvarjanja, sožitja in za nove perspektive, je pojasnil predsednik.
 
Predsednik je spomnil, da je Maribor v zadnjem letu doživel mnoge spremembe ter novo zanimanje s strani tujcev in turistov. Toda Evropska prestolnica kulture mora dati tudi trajne pridobitve za Maribor, za Slovenijo kot celoto, pa tudi za stari kontinent Evropa, ki išče svojo novo podobo in nove perspektive. Zato je po mnenju predsednika nocojšnji dogodek na nek način tudi vrhunec tega projekta.
 
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja Centra alternativne in avtonomne produkcije (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je dodal, da je sam že imel priložnost videti, kako se tu uresničujeta ideji socialnega podjetništva in ekološkega kmetijstva in kako se da to povezati s središčem urbane kulture Urbane brazde. Poudaril je, da so prav socialno podjetništvo, ekološko kmetijstvo ter nove oblike urbanega sožitja in delovanje med novimi odgovori na naša razvojna vprašanja.
 
V zaključku je predsednik izpostavil velik prispevek novega centra k evropskemu iskanju novih kultur sobivanja prihodnosti, obenem pa je čestital vsem, ki so prispevali k njegovemu odprtju, pa tudi vsem, ki so ustvarjali in bodo še naprej ustvarjali projekt Evropska prestolnica kulture.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani