archived page

Predsednik republike na prireditvi Oninih 50

Ljubljana, 7.3.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve Oninih 50 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil prireditve Oninih 50, na kateri je revija Onaplus predstavila 50 izbranih posameznic, ki so v zadnje leto vnesle presežke s trajnostnimi sledmi. Naziv Ona 365 je letos prejela zdravnica, glasnica zdravega življenja in predstojnica centra CINDI Jožica Maučec Zakotnik. Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da se uspešne ženske, ki jih predstavlja akcija Oninih 50, uvrščajo med tiste posameznike, ki simbolizirajo naš napredek in nam kažejo pot naprej.

Predsednik se je v nadaljevanju navezal na 8. marec, mednarodni praznik žensk. Spomnil je, da je ta praznik nastal v obdobju, ko se je boj za enakopravnost žensk bojeval na povsem elementarnih vprašanjih, kot so vprašanja ekonomske neodvisnosti žensk, njihove formalne enakopravnosti in volilne pravice. Poudaril je, da je od takrat svet napredoval. Ženske so v tem času povsod, kjer so jim zagotovili možnost enakega izobraževanja, to možnost odlično izkoristile in so v državah, ki so doživljale razmeroma dober razvoj, napredovale na vseh področjih.

Predsednik republike dr. Danilo Türk z dobitnico naziva Ona 365 Jožico Maučec Zakotnik, direktorjem družbe Delo Jurijem Giacomellijem ter odgovorno urednico One in Onaplus Sabino Obolnar (foto: Stanko Gruden/STA)Danes je po besedah predsednika najbolj aktualno vprašanje zastopanosti žensk na vodstvenih položajih v gospodarstvu, državnih ustanovah, univerzah in povsod tam, kjer se sprejemajo odločitve. S tem vprašanjem smo soočeni tudi v Sloveniji, je dejal predsednik in omenil pomemben premik pri sestavi državnega zbora, do katerega je prišlo na zadnjih volitvah. Dodal je, da je večje število poslank priložnost, da se ženske uveljavijo v delu državnega zbora in da se ta napredek postopoma prenese na vsa področja odločanja pri nas.

Predsednik je poudaril, da ne smemo dovoliti, da bi Slovenija v evropskih primerjavah postala evropski rezervat pesimistov in pesimizma. "Slovenija naj postane evropsko središče, kjer se uveljavlja optimizem in kjer kažemo pot naprej. In če hočemo uspeti v tem prizadevanju, moramo storiti prav to, o čemer razmišljamo ob 8. marcu – zagotoviti več žensk na odločujočih položajih in priznati njihove dosežke, ki na tako žlahten način izkazujejo napredek družbe," je sklenil svoj nagovor predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani