archived page

Predsednik republike obiskal občino Odranci

Odranci, 14.9.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županom Občine Odranci Ivanom Markojo (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Odranci, kjer se je srečal z županom Ivanom Markojo in predstavniki Občine Odranci, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine. Predsednik je nato obiskal podjetje Carthago, proizvodnja avtodomov, kjer se je srečal z vodstvom ter si ogledal proizvodnjo.

Predsednik Türk je v izjavi za medije dejal, da občina Odranci spada med najuspešnejše slovenske občine na področju gospodarskega razvoja, ki ga je občina vzpodbudila z oblikovanjem industrijske cone in vstopom tujega investitorja. Občina pa je uspešna tudi na področjih prostorskega načrtovanja in razvoja družbenih dejavnosti, kjer je predsednik posebej omenil načrtovano izgradnjo novega vrtca. Odranci spadajo med občine, ki predstavljajo zgled drugim manjšim občinam po Sloveniji, je poudaril predsednik, ki je dodal, da je uspešen razvoj občine posledica dolgoročnega skrbnega dela župana, občinskega sveta in prebivalcev Odrancev.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal podjetje Carthago, proizvodnja avtodomov (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike je pohvalil tudi razvoj podjetja Carthago, ki izdeluje avtodome višjega cenovnega razreda in je pred dvema letoma prejel nagrado FDI Award 2010 za najboljšega tujega investitorja v Sloveniji. Gre za uspešno investicijo, kjer obseg proizvodnje raste kljub nihanjem, ki obstajajo v avtomobilski industriji. V tej tovarni pa je po besedah predsednika tudi delovni proces organiziran tako, da je zelo dinamičen ter delavkam in delavcem prijazen.

V Sloveniji velikokrat govorimo, da nismo prijazno okolje za tuje investitorje, je spomnil predsednik. Vendar so prav Odranci dober primer, kako se lahko naredi takšno okolje. Velike zasluge za to ima župan, po izobrazbi ekonomist, ki je imel posluh za potrebe investitorja in je znal pomagati pri pridobivanju ustreznega prostora za podjetje in reševanju drugih problemov. Predsednik pa je dodal, da je k tej investiciji v zgodnjih fazah prispevala tudi država. Izrazil je željo, da bi se v Sloveniji iz takih primerov kaj naučili in da o investicijah ne bi govorili kot o nečem težavnem, ampak kot o nečem, kjer imamo dobre, pozitivne zglede.

"Veliko investitorjev me je opozorilo, da so upravni postopki v naši državi zahtevni in se dolgo vlečejo. Tu bi se dalo stvari spremeniti brez vlaganj novih finančnih sredstev. V Sloveniji bi največ za tuje investitorje naredili prav s poenostavitvami in pospešitvami upravnih postopkov ter s hitrejšim urejanjem prostorskih vprašanj, ki so povezana s širitvijo obstoječih investicij," je poudaril predsednik, ki je spomnil, da si je to med svojimi cilji zastavila tudi vlada.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani