archived page

Jurjevanje v Slovenskih Konjicah

Slovenske Konjice, 21.4.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Slovenske Konjice, kjer se je udeležil tradicionalnega Jurjevanja (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Slovenske Konjice, kjer se je udeležil tradicionalnega Jurjevanja v čast svetemu Juriju - zavetniku mesta. Prireditev so letos popestrile tudi godbe iz vse Slovenije in sosednje Hrvaške in tako je na Mestnem trgu hkrati igralo več kot 300 godbenikov. Predsednik je v svojem nagovoru po bučnem igranju številnih godb malce v šali dejal, da bi bilo za vse nas veliko bolje, če bi znali tudi vsi orkestri v našem državnem zboru tako ubrano zaigrati skupaj.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Slovenske Konjice, kjer se je udeležil tradicionalnega Jurjevanja (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je povedal, da je priprave na jurjevanje spremljal z velikim zanimanjem, saj Jurij v Konjicah predstavlja začetek pomladi, ki prinaša novo upanje in optimizem. To pa potrebujemo, da se lahko soočimo z vsemi težavami in jih tudi premagamo. Skupaj z županom Slovenskih Konjic Miranom Gorinškom sta izmerila še najdaljši konjiški "štrudl", ki so ga pomagali pripraviti v kulturnih društvih in drugih organizacijah - meril je kar 65 metrov.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal s člani Prostovoljnega gasilskega društva Slovenske Konjice (foto: Nebojša Tejič/STA)Pred dogajanjem na Mestnem trgu je predsednik obiskal tudi gasilsko društvo Slovenske Konjice, kjer so mu gasilci na kratko prikazali svoje delo, častni občan Konjic Florijan Jančič pa mu je v gasilskem muzeju predstavil še gasilsko dediščino Dravinjske doline. Predsednik republike se je ustavil tudi v Mladinskem centru Dravinjske doline, kjer so mu predstavniki centra, kluba študentov in društva upokojencev v duhu medgeneracijskega sodelovanja predstavili svoje aktivnosti.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani