archived page

Poročilo o delu urada in predsednika Republike Slovenije v letu 2012



Vsebina:
II.Področje zdravstvenega in socialnega varstva, humanitarne dejavnosti, romske problematike, športa ter ekologije
III.Dejavnosti na obrambnem področju
IV.Dejavnosti na regionalnem in na področju gospodarstva
V.Dejavnosti na področju manjšinske problematike
VI.Mednarodne dejavnosti
VII.Govori
VIII.Aktivnosti na področju odnosov z javnostmi
IX.Kadrovsko poročilo
X.Odlikovanja
XI.Poročilo o pomilostitvah predsednika republike v letu 2011
XII.Sprejeta pokroviteljstva predsednika republike
XIII.Pisma državljanov
XIV.Pregled porabe proračunskih sredstev



II. Področje zdravstvenega in socialnega varstva, humanitarne dejavnosti, romske problematike, športa ter ekologije

Predsednik republike dr. Danilo Türk je namenil veliko pozornosti letošnjemu Evropskemu letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti 2012. Udeleževal se je dogodkov, sprejel veliko pokroviteljstev in tudi govoril na prireditvah.

Zdravstvo
Ključna vprašanja, ki so bila povezana z zdravstvom so bila dostopnost do zdravstvenih storitev, mreža zdravstvenih institucij, večja učinkovitost in smotrna uporaba virov (finančni, človeški, tehnološki) na tem področju. O teh vprašanjih smo pogosto spregovorili ob različnih obletnicah zdravstvenih institucij, v pogovoru s posameznimi skupinami, ob strokovnih srečanjih in kongresih. Osnovno sporočilo predsednika je vedno bilo, da se ne sme poslabšati dostopnost do zdravstvene storitve, da je potrebno razvejanost zdravstvenih institucij in njihovo odprtost približati ljudem, ki so v stiski in zagotoviti tako organizacijsko shemo ter standard storitve, ki bo zagotavljal visoko stopnjo referenčnosti, kakovosti in tudi učinkovitosti.

Povsem jasno smo podpirali organizacijske predloge in rešitve, ki jih je predvidevala prenova, integralne procese na področju zdravstvenega varstva in uveljavljanje nujnih standardov, ki naj bi zagotovili tudi ustrezno pravičnost in enakost dostopnosti do storitve.

Pomembna sestavina zdravja in zdravstvenega varstva so tudi vsa vprašanja, ki so povezana s podnebnimi spremembami, z varovanjem narave in s smotrno uporabo naravnih in obnovljivih energetskih virov. Predsednik in soproga sta spremljala s pokroviteljstvom ali pa z neposredno udeležbo vrsto dogodkov, ki so bili tesno povezani z varovanjem narave, še posebej gozda, rastlinja, voda, uporabo umetnih gnojil in pesticidov in opozorili o ogroženosti čebel. Precej dogodkov te vrste se je zgodilo v vrtcih, osnovnih šolah, sodelovali smo tudi na osrednjih republiških prireditvah, ki so opozarjale na varovanje okolja in narave. Naše temeljno sporočilo pa je slonelo na naslednjem izhodišču: "Predsednik podpira vse naravovarstvene aktivnosti in se še posebej zavzema za spoštovanje vseh pravil in standardov, ki veljajo na področju varovanja okolja in človekovega zdravja. Zdravju ne moremo nasproti postaviti nobene vrednostne ali drugačne alternative.

Socialno varstvo
Na področju socialnega varstva smo največ pozornosti posvetili vprašanjem, ki so bila povezana z implementacijo Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in z njim povezano tako imenovano e-socialo.

V načelu smo podprli pravičnost, ki je povezana s premoženjem upravičencem in obveznostjo dedičev ter združevanje različnih transferjev v enotno vstopno točko in opozorili na nujno občutljivost, ki je potrebna pri zaščiti najbolj ranljivih skupin, kot so otroci, invalidi, starejši, družine, brezposelni. Dejstvo je, da prihaja do nekaterih strukturnih sprememb v starostnih skupinah in da je potrebno posebno pozornost posvetiti starejšim ljudem in jim zagotoviti ustrezno varstvo, kakor tudi primerno zdravstveno oskrbo.

Trenutno najbolj izpostavljena skupina, ki še vedno nima ustreznega varstvenega zaledja so dokaj velika skupina dementnih oseb, ki je povezana tudi z drugimi problemi, kot sta osamitev in izoliranost.

Še posebej smo se ukvarjali s problemi zaposlovanja mladih, spremljali smo nekatere nove pobude in predloge Mladinskega sveta Slovenije in drugih organizacij, ki združujejo mladino in razvijajo alternativne možnosti zaposlovanja.

Spremljali smo problematiko "Nevidnih delavcev". V zvezi s tem je bila naša ocena, da je njihov položaj pravzaprav ena izmed večjih neurejenih področij, ki ustvarja povsem degradirano skupino ljudi, kljub temu, da so svoje delo pošteno opravili. Imeli smo nekaj pogovorov, v okviru katerih smo izpostavili predvsem vprašanje njihove povezanosti z nevladnimi organizacijami, zavodom za zaposlovanje ter drugimi ustanovami pri razreševanju problemov zaposlovanja,

Romska problematika
Vprašanja, ki so vezana na položaj Romov ter njihovo življenje, so povsem konkretna, enaki problemi so v ospredju že vrsto let, povezanost med različnimi pristojnimi organizacijami ter organi vlade je relativno slaba in temu primerna tudi učinkovitost. Tem vprašanjem smo posvečali veliko pozornosti, vendar je dejstvo, da so v pretežni meri povezana s povsem konkretnimi pristojnostmi posameznih institucij, ki bi morale ukrepati bolj operativno in slediti povsem konkretnim ciljem. Ti pa so v prvi vrsti povezani s šolanjem romskih otrok in z zaposlovalno politiko Romov.

Humanitarna dejavnost
Posebno pozornost smo namenili dejavnosti humanitarnih organizacij in predvsem tistim njihovim aktivnostim, ki so povezane s skrbjo za najbolj ranljive in revne skupine prebivalstva. Spremljali smo problematiko preskrbe in sledili aktivnostim distribucije prehrambenih paketov, spodbujali delovanje humanitarnih organizacij, ki razvijajo programe prostovoljne pomoči starejšim, invalidom in otrokom, ki so žrtve nasilja. Posebno pozornost smo namenili implementaciji Zakona o prostovoljstvu in Zakona o socialnem podjetništvu. Ta dva zakona prispevata k razvoju socialne ekonomije in različnih oblik za nudenje pomoči degradiranim skupinam prebivalstva. Oba zakona sta pomembna opora za razvoj prostovoljstva in socialnega podjetništva.

Največ pogovorov, z namenom, da se seznanimo s problematiko najbolj ranljivih skupin prebivalstva smo imeli z Rdečim križem Slovenije, Slovensko karitas in drugimi humanitarnimi organizacijami, katerih namen je posebna skrb za najbolj ogrožene skupine prebivalstva.

Športna dejavnost
Sledili smo pomembne dogodke na področju športa, tako prireditve kot obeležitve ter slavnostne dogodke, z namenom, da bi šport postavili kot vrednoto in kot zgled zdravega življenja. Še posebno pozornost smo namenili množično športno rekreativnim dogodkom in tistim prireditvam, ki postavljajo v ospredje zdrav slog življenja, ki je povezan tudi z odgovornostjo do lastnega zdravja. Posebno pozornost pa smo namenili letošnjim olimpijskim igram, specialnim olimpiadam, paraolimpijskim športom in mnogim športnim dogodkom za osebe s posebnimi potrebami.

Ekologija
Dogodkov, ki so bili povezani z vprašanji ekologije so segali na različne področja, ki so bila povezana z množičnimi projekti, kot je projekt "Očistimo Slovenijo v enem dnevu". Veliko pozornosti smo posvetili vprašanjem divjih odlagališč, varovanjem vode, zraka, ribištvu ter čebelarstvu, v povezavi z zdravo prehrano in varovanjem narave.

Še posebej so bile izpostavljene aktivnosti, ki so bile povezane z ozaveščanjem otrok in mladine ter utemeljevanju njihovega odnosa do varovanja narave, skrbi za čisto okolje in lastnega zdravja in zdravega načina življenja.

Udeležba/govori predsednika na dogodkih, obiski v posameznih ustanovah, občinah, društvih
01.01.2012Obisk v porodnišnici Maribor Maribor
12.02.2012Udeležba na tekmovanju za svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske Ljubno ob Savinji
24.03.2012Čistilna akcija "Očistimo Slovenijo 2012" Vrhnika
28.03.201220. Bolnišnične olimpijske igrepozdravni nagovorLjubljana
02.04.201222. nacionalni otroški parlament "Junaki našega časa - kdo so in zakaj ?"govorLjubljana
05.04.2012Sklepna slavnostna prireditev "Moj zdravnik 2012"govorLjubljana
17.04.2012Javna tribuna: Kako do učinkovite strategije in podpornih ukrepov za razvoj socialnega podjetništva v SlovenijigovorLjubljana
18.04.2012Otvoritvena razstava ročnih in umetniških del društev invalidov Zveze delovnih inavlidov SlovenijegovorSlovenj Gradec
18.04.2012Bienalna evropska razstava domače in umetnostne obrti 2012govorSlovenj Gradec
19.04.2012Zeleni nahrbtnik - Mestna Zveza prijateljev mladine Slovenijepozdravni nagovorLjubljana
20.04.2012Zaključna prireditev akcije Zemljo so nam posodili otroci ob Dnevu zemljegovor Ljubljana
25.04.2012Udeležba predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na Akademiji, posvečeni letu aktivnega staranja in medgeneracijskega sožitja ter 30. Obletnici Hotela DelfingovorIzola
01.05.2012Tradicionalno prvomajsko srečanje v spomin 146 borcem 4. Bataljona Cankarjeve brigadegovorJavorovica nad Šentjernejem
07.05.2012Otvoritev 29. Majskih iger Ljubljana
09.05.2012Odprti dan ob 100-letnici delovanja Zavoda za usposabljanje Janeza Levca - Osnovna šola s prilagojenim programom Ljubljana
09.05.201215. Škisova tržnicanagovorLjubljana
10.05.2012Slavnostna akademija ob Dnevu medicinskih sester in babicgovorLjubljana
21.05.2012Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v občini Puconci in Slavnostna akademija ob 40. obletnici podvodnega reševanja v SlovenijigovorMurska Sobota
23.05.2012Otvoritev 11. evropskega prvenstva v gozdarskih veščinah za dijake in študente in Olimpijada poklicev v lesarstvugovorPostojna
26.05.201217. športno-družabno srečanje diabetikov SlovenijegovorRavne na Koroškem
26.05.2012Državno gasilsko tekmovanjegovorVelenje
09.06.2012Vseslovensko srečanje krvodajalcevgovoriVeržej
14.06.2012Sprejem za prostovoljce "Naj prostovoljec, naj prostovoljka in naj prostovoljski projektgovorBrdo pri Kranju
16.06.2012Osrednja prireditev ob 100. Letnici Gorske reševalne službegovorKranjska Gora
20.06.2012Otvoritev heliporta za potrebe nujne medicinske pomoči v Splošni bolnišnici JesenicenagovorJesenice
27.06.2012Simpozij molekularna medicina in biotehnologija ob počastitvi 40. Obletnice delovanja Inštituta za biokemijo in 20. Obletnice medicinskega centra za molekularno biologijonagovorLjubljana
30.06.2012Zaključek Evropskega prvenstva v košarki na invalidskih vozičkih in podelitev medaljnagovorLaško
06.07.2012Uradna predstavitev olimpijske delegacije za nastop v Londonu Ljubljana
12.07.2012Uradna predstavitev evropskega prvenstva za mlajše člane v košarki - U20 Domžale
10.08.2012Tabor skavtskih voditeljev "Ogenj v meni" Šmihel pod Nanosom
14.08.2012Ogled pogorišča na Črnem Kalu in srečanje s predstavniki Gasilske brigade Koper ter člani prostovoljnih gasilskih društev in helikopterske službe Črni Kal
24.8.201¸2Triglavska proslava ob simbolnem spominjanju na prvo osvojitev Triglava Bohinj, Ribčev Laz
06.09.2012Srečanje Pokrajinske zveze društev upokojencev CeljegovorPodčetrtek
06.09.2012Slavnostna seja Občine Žalec in otvoritev OŠ Griže s telovadnico in vrtcemgovorGriže
10.09.2012Kosilo v gostilni "Druga violina" CUDV Draga Ljubljana
16.09.2012Vseslovensko srečanje taboriščnic, političnih zaponic in ukradenih otrok, njihovih svojcevgovorPortorož
19.09.2012Obisk Centra za zaščito in reševanje Sežana in vojaškega muzeja Tabor v Lokvi Sežana
20.09.2012Sprehod po bazarju nevladnih organizacij v okviru 11. Vseslovenskega festivala nevladnih organizacij "LUPA" Ljubljana
22.09.2012Srečanje prostovolj in prostovoljcev Dolenjske regije in Bele Krajine ter Severno Primorske regije Kočevje
22.09.2012Zaključek 23. Pikinega festivala Velenje
22.09.2012Prireditev Vesela jesen in odprtje prenovljenega otroškega igrišča Velenje
25.09.2012Slavnostna podelitev zelenih zastav na nacionalni konferenci koordinatorjev programa Ekošola v Sloveniji Brdo pri Kranju
01.10.2012Svetovni dan starejših - Festival za tretje življensko obdobje Ljubljana
04.10.2012Ogled "terena" problematike zaraščanja vinogradov in drugih regionalnih vprašanj Haloze
04.10.2012Svečana prireditev Društva ravnateljev ptujskega območja ob Svetovnem dnevu učiteljevgovorPtuj
06.10.2012Zaključna slovesnost ob XVIII. Državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in RKS Ljubljana
16.10.2012Udeležba na projektu Simbioza Ljubljana
17.10.2012140. Letnica OŠ Ludvika Pliberška Maribor Maribor
18.10.2012Svečana akademija ob 60. Letnici Svetovalnega centra za mladostnike, otroke in starše Mariborpozdravni nagovorMaribor
20.10.20128. Srečanje slepih in slabovidnih literatov Slovenije "Biseri Savinje 2012" Celje
21.10.2012Slavnostna akademija ob 140 letnici delovanja Glasbene matice SlovenijegovorLjubljana
23.10.2012Slavnostna otvoritev idrijske enote Doma upokojencev Idrija Idrija
24.10.2012Otvoritev novega prizidka vrtca Sonček Semič
25.10.2012Mednarodna konferenca "Zdravstvo brez meja"govorBled
26.10.2012Proslava ob 800. Letnici javne šole v IzoligovorIzola
28.10.201260. Obletnica Judo zveze SlovenijegovorLjubljana
05.11.2012Zaključni dogodek Evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti 2012uvodni nagovorBrdo pri Kranju
09.11.2012Obeležitev 20. Obletnice Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Ljubljana
14.11.2012Dobrodelna vinska dražba v okviru svetovnega dneva gibanja Movember Slovenske Konjice
16.11.2012Zajtrk v okviru "Dneva slovenske hrane" Ljubljana
17.11.2012Počastitev Svetovnega dneva spomna na žrtve prometnih nesrečpozdravni nagovorLjubljana
23.11.2012Svečana akademija ob 100. Letnici zgradbe sedanje Gimnazije Celje - CentergovorCelje
28.11.2012Dobrodelni koncert "Klic dobrote" Celje
03.12.2012Sprejem ob mednarodnem dnevu invalidovpozdravni nagovorBrdo pri Kranju
05.12.2012Podelitev nagrade in priznanj na področju prostovoljstvapozdravni nagovorLjubljana
20.12.2012Spreme Luči miru iz Betlehema Ljubljana
20.12.2012Prednovoletno druženje v Centru starejših Trnovo Ljubljana
Sprejemi in pogovori pri predsedniku RS dr. Danilu Türku
06.01.2011
Sprejem kolednikov
17.01.2012
Sprejem kandidatk za Slovenko leta 2011
25.01.2012
Sprejem delegacije mladinkih zimskih olimpijskih iger
30.01.2012
Sprejem prejemnikov nagrade in priznanj na podlagi Zakona o prostovoljstvu
30.01.2012
Sprejem "motoristov reševalcev"
07.02.2012
Sprejem športnic in športnikov - dobitnikov medalj na Univerzijadi 2011
14.02.2012
Strokovni posvet o problematiki nelegalnegao dlaganja odpadkov v Sloveniji
05.03.2012
Delegacija Sveta romske skupnosti RS, ga. Janja Rošer, ga. Nataša Horvat in g. Jožek Horvat Muc
12.03.2012
Predstavniki Amnesty International Slovenije, Društvo izbirsanih prebivalcev Slovenije, Mirovni inštitut - 20. Let izbrisa
12.03.2012
Slovenska biatlonska reprezentanca
20.03.2012
Finalisti Žurnalove akcije Junak Slovenije 2012
21.03.2012
Pogovor in sprejem ob obeležitvi 1. Svetovnega dneva Downovega sindroma
23.03.2012
Predstavniki društva Ekologi brez meja iz različnih držav, ki se bodo udeležili akcije "Očistimo Slovenijo 2012"
02.04.2012
dr. Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic
04.04.2012
Pogovor o prihodnosti socialne države
06.04.2012
Pogovor ob svetovnem dnevu Romov
01.06.2012
Pogovor z "Nevidnimi delavci"
06.06.2012
Pogovor z ministrom za delo, družino in socialne zadeve mag. Andrejem Vizjakom in sodelavci
05.07.2012
Predaja poročila o delu Varuha človekovih pravic RS
11.07.2012
Pogovor s predstavniki humanitarnih organizacij
14.08.2012
Sprejem slovenske olimpijske reprezentance
13.09.2012
Sprejem slovenske paraolimpijske reprezentance
13.09.2012
Pogovor z ministrom za delo, družino in socialne zadeve mag. Andrejem Vizjakom
15.09.2012
Sprejem otrok s posebnimi potrebami, udeleženci projekta "Mirno morje" pred odhodom na jadranje
21.09.2012
Sprejem za zlate maturante
Videosporočila predsednika
Video nagovor za mednarodno konferenco EASPD in SOUS, Jaz in jaz, duševno zdravje in osebe z motnjo v duševnem razvoju
Video nagovor ob prvem šolskem dnevu
Video nagovor ob mednarodnem dnevu gluhih
V imenu predsednika svetovalec mag. Franc Hočevar
03.01.2011
Razglasitev Delove osebnosti letaudeležbaLjubljana
13.02.2012
Posvet "Etika in družbene vrednote v politiki"udeležbaLjubljana
01.03.2012
Sprejem predstavnikov Dijaške organizacije Slovenije (g. Alen Hliš, g. Mitja Lešnik, g. Tadej Zajmi)sprejemLjubljana
05.03.2012
Sprejem staršev otrok s posebnimi potrebamisprejemLjubljana
07.03.2012
Zveza društev za boj proti raku - slavnostna sejaudeležbaLjubljana
08.03.2012
(7. mednarodna konferenca "Družbena odgovornost in izzivi časa 2012: inoviranje kulture za več družbene odgovornosti - kot pot iz socio-kulturne križe"nagovorMaribor
15.03.2012
Center zdravljenja otrok Šentvid pri Stični, podelitev certifikata kakovosti - kratek nagovor v imenu predsednika RS pozdravni nagovorŠentvid pri Stični
29.03.2012
Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti 2012 - Vabilo na strokovni posvet z okroglo mizo »Medgeneracijski prenos znanja – družbeno odgovorno spodbujanje aktivnega staranja«, 29. 3. 2012 udeležbaLjubljana
31.03.2012
Dobrodelni koncert, ki ga organizira Center za Downov sindrom Kranj. udeležbaKranj
12.04.2012
1. Kongres romske civilne družbe "omi moramo soodločati pri zadevah javnega pomena in predvsem pri zadevah romske manjšineudeležbaLjubljana
12.04.2012
Otvoritvena slovesnost Evropskega prvenstva v namiznem tenisuudeležbaLjubljana
16.04.2012
Društvo za zdravje srca in ožilja - večerni koncet "Melodije za srce"udeležbaLjubljana
17.04.2012
Javna tribuna Kako do učinkovite strategije in podpornih ukrepov za razvoj socialnega podjetništva v Sloveniji?udeležbaLjubljana
07.05.2012
Otvoritev prenovljenega dela Zavoda Prizma Ponikve Ponikve
08.06.2012
16. državne igre Specialne olimpiade Slovenije od 8. do 10. junija 2012 v Vipavi Vipava
12.06.2012
prvi romski TABOR na Dolenjskem Novo mesto
18.09.2012
Otvoritev novih prostorov Drušva gluhoslepih Slovenije Dlan Ljubljana
22.09.2012
Tradicionalni dobrodelni koncert Rdečega križa Slovenije Ljubljana
17.10.2012
Center za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa - 60. letnica delovanja Radovljica
25.10.2012
Kongres delovnih terapevtov Bled
06.11.2012
Posvet "Danes za jutri - bivalne, poslovne, socialne medgneracijske skupnosti" Ljubljana
14.11.2012
II. nacionalna konferenca o alkoholni politiki Brdo pri Kranju
27.11.2012
50. letnica CSD in 15. letnica Skupnosti CSD Slovenije Ljubljana
04.12.2012
Podelitev nagrade Horus 2012 za družbeno odgovornost Maribor
10.12.2012
Sprejem ob dnevu človekovih pravic Ljubljana

Nazaj na vrh strani.




III. Dejavnosti na obrambnem področju

V začetku leta 2012 je zaradi predčasnih parlamentarnih volitev ter sprememb, ki so jih povzročile, delo predsednika ter vrhovnega poveljnika obrambnih sil na področju obrambe bilo namenjeno seznanitvi z novim vodstvom Ministrstva za obrambo. Že v začetku mandata je minister za obrambo Aleš Hojs Vladi RS predlagal zamenjavo načelnika GŠ SV generalmajorja mag.Alojza Šteinerja, kar je vlada tudi sprejela. Vlada je nato imenovala brigadirja mag. Dobrana Božiča na dolžnost načelnika GŠ SV.

Nastale spremembe v vrhu obrambnega sistema so povzročile krajši zamik poročanja o pripravljenosti SV, kar je po zaprosilu ministra za obrambo predsednik in vrhovni poveljnik tudi sprejel. S poročilom, katero je bilo izdelano po nekoliko spremenjeni metodologiji se je vrhovni poveljnik seznanil ter izrazil zadovoljstvo nad spremembami, katere bodo v prihodnje nudile še jasnejšo in predvsem objektivnejšo oceno pripravljenosti SV.

Slovenijo je obiskal tudi GS zveze NATO Anders Fogh Rasmussen, še pred njim pa njegov posebni odposlanec admiral Stephan Abrial. Teme pogovorov so bile aktivnosti NATA na področju mednarodnih operacij in misij, v katerih sodeluje tudi Slovenija s svojimi obrambnimi silami in usposobljenimi civilnimi funkcionalnimi strokovnjaki ter prednosti, ki jih prinaša projekt "Smart Defense" še posebej na področju zagotavljanja zmogljivosti.

Na obisku v Sloveniji je bil tudi načelnik GŠ Republike Srbije generalpodpolkovnik Ljubiša Dikovič, katerega je sprejel tudi vrhovni poveljnik. General ga je seznanil s pripravami srbskih obrambnih sil v procesu približevanja zavezništvu ter z različnimi oblikami sodelovanja s Slovensko vojsko.

Pred dnevom SV je predsednik in vrhovni poveljnik sprejel častniški zbor SV ter vodilne predstavnike Ministrstva za obrambo. Ob tej priložnosti je poudaril zahtevnost razmer, ki jih je povzročila gospodarska kriza ter izpostavil dosežke SV, ki je upoštevala njegovo usmeritev in uspela "z manj narediti več". Vendar pa tudi stalno zmanjševanje finančnih virov ima svoje meje in ob tem izrazil prepričanje, da je ta meja že dosežena. Vsako nadaljnje zmanjševanje vojaškega dela obrambnega proračuna bo nedvomno vplivalo na obrambno sposobnost države in tudi na varnost pripadnic in pripadnikov naših obrambnih sil. Poudaril je, da je na to s posebnim pismom opozoril tudi prejšnjega predsednika Vlade Republike Slovenije.

Junija, pred Dnevom državnosti je vrhovni poveljnik preko videokonference nagovoril pripadnice in pripadnike SV, kateri so se nahajali v mirovnih operacijah in misijah ter jim izrekel priznanje za njihov prispevek k mednarodnemu miru in čestital ob prazniku.
Šolo za podčastnike SV Andrej Komel Plemeniti Sočebran je septembra odlikoval z visokim državnim odlikovanjem, Zlatim redom za zasluge. Obiskal je tudi Izobraževalni center za zaščito in reševanje v Sežani ter se seznanil z doseženo stopnjo razvoja, predvsem pa doseženimi uspehi na področju izobraževanja gasilcev in pripadnikov in pripadnic sil za zaščito in reševanje.

Predsednik se je udeležil številnih slovesnosti in prireditev v organizaciji veteranskih in domoljubnih organizacij, na katerih je bil tudi slavnostni govornik. Ob vseh teh priložnostih je izpostavljal domoljubje kot posebno vrednoto ter opozarjal na ohranjanje zgodovinskega spomina. Tudi v letošnjem letu je organiziral in osebno vodil že četrti pogovor o domoljubju, katerega so se udeležili številni učenci osnovnih šol, katerih pisni prispevki o domoljubju so bili nagrajeni. Tema pogovora je bila "Domoljubje v slovenski glasbi", kjer so številni glasbeniki in druge ugledne osebnosti predstavili svoj pogled na izbrano temo.

Kot v minulih letih je tudi v letošnjem letu posebno pozornost posvečal projektu "Poti miru od Alp do Jadrana", za katerega upa, da bo postal mednarodni in ne samo projekt čezmejnega sodelovanja. Njegova podpora ter podpora predsednika Italijanske Republike sta gotovo dobra popotnica pred stoletnico začetka in konca prve svetovne vojne, kateri bomo praznovali v prihodnjih letih. Obiskal je tudi sedež Fundacije Poti miru v Posočju kot tiste ustanove, ki velja za nosilko večine aktivnosti, vezane na omenjeni projekt.

Predsednik je z veliko pozornostjo spremljal tudi razmere na področju celotne nacionalne varnosti.

Informacije, katerih prejemnik je bil tudi Predsednik države, so se po spremembi v vrhu Slovenske obveščevalno varnostne agencije bistveno zmanjšale oz. so doživele selekcijo. To je ne samo zmanjšalo, pač pa v celoti onemogočilo kakršen koli vpliv in morebitno ukrepanje predsednika države v primeru varnostnega ogrožanja državljank in državljanov Republike Slovenije in njenih demokratičnih institucij.
5. januar 2012
Sprejem za svojce padlih in ranjene v vojni za SlovenijoPredsedniška palačaSprejem
8. januar 2012
55. prireditev "Po stezah partizanske Jelovice - Dražgoše 2012" v počastitev 70.obletnice dražgoške bitkeDražgošeSlavnostni govor
25. januar 2012
Sprejem posebnega odposlanca zveze NATO Stephana AbrialaPredsedniška palačaSprejem
29. februar 2012
Sprejem ministra za obrambo RS Aleša Hojsa in načelnika GŠ SV brigadirja Dobrana BožičaPredsedniška palačaSprejem
14. marec 2012
Obisk Fundacije Poti miru v Posočju in ogled interaktivne razstave Po poti miru od Alp do JadranaNova Gorica, KobaridObisk
28. marec 2012
Sprejem načelnika GŠ Republike Srbije generalpodpolkovnika Ljubiša DikovićaPredsedniška palačaSprejem
23. april 2012
Predaja letnega poročila Slovenske vojske za leto 2011Predsedniška palačaPredstavitev poročila o bojni pripravljenosti
28. april 2012
Festival miru - 5. Šarhov pohodPohorjeGovor
1. maj 2012
Tradicionalno prvomajsko srečanje v spomin borcem 4.bataljona Cankarjeve brogadeJavorovica nad ŠentjernejemSlavnostni govor
11. maj 2012
Prireditev "Rekrutacija 2012"BeltinciSlavnostni govor
12. maj 2012
Dan odprtih vrat Vojašnice Franc Rozman StaneVojašnica LjubljanaGovor
14. maj 2012
Sprejem za častniški zbor Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo RSPredsedniška palačaGovor
26. maj 2012
13. srečanje vojnih invalidov SlovenijeCeljeSlavnostni govor
27. maj 2012
Podelitev spominskih znakov veteranom vojne za SlovenijoMengešGovor
31. maj 2012
Sprejem ob Dnevu pripadnikov mirovnih misij OZNPredsedniška palačaGovor
2. junij 2012
Slovesnost ob 70. obletnici Notranjskega odreda in roške ofenziveBabno poljeSlavnostni govor
7. junij 2012
Slovesnost ob odkritju spomenika bosansko-hercegovskih žrtev soške fronteLog pod MangartomSlavnostni govor
16. junij 2012
Proslava ob 67. obletnici osvoboditve koncentracijskih taboriščLjubeljGovor
20. junij 2012
Otvoritev Parka spominov na Pokopališču DobravaDobrava pri MariboruGovor
21. junij 2012
Sprejem za predstavnike prvega demokratično izvoljenega vodstva Republike SlovenijeBrdo pri KranjuSprejem
22. junij 2012
Polaganje venca na pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91Ljubljanske ŽalePolaganje venca
22. junij 2012
Videokonferenca s pripadniki SV v mednarodnih operacijah in misijahMinistrstvo za obrambo RSVideokonferenca
22. junij 2012
Sprejem za svojce padlih v vojni za SlovenijoPredsedniška palačaSprejem
26. junij 2012
Podelitev državnega odlikovanja Zlati red za zasluge gospodu Miranu BogatajuPredsedniška palačaPodelitev odlikovanja
5. julij 2012
Sprejem generalnega sekretarja zveze NATO Andersa Fogha RasmussenaGrad Brdo pri KranjuSprejem
13. julij 2012
Odkritje Tlakovcev spomina v spomin na žrtve holokavstaMariborGovor
15. julij 2012
Tradicionalno srečanje veteranov vojne za Slovenijo in prostovoljnih gasilcevGomila pri KoguSlavnostni govor
22. julij 2012
Proslava ob Spominskem dnevu Občine Hrpelje - KozinaArtvižeSlavnostni govor
1. september 2012
Slovesnost ob 70. obletnici ustanovitve IV. NOB brigade Matija GubecLovska koča na TrebelnemSlavnostni govor
4. september 2012
Podelitev državnega odlikovanja Zlati red za zasluge Šoli za podčastnike ANdrej Komel Plemeniti SočebranVojašnica PostojnaPodelitev odlikovanja
7. september 2012
Slovesnost ob 70. obletnici smrti borcev padlih na JeloviciRadovljicaSlavnostni govor
9. september 2012
Slovesnost ob 70. obletnici ustanovitve prvih štirih partizanskih brigadČrnomeljGovor
12. september 2012
Sprejem in večerja s predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij SlovenijeVila PodrožnikSprejem
15. september 2012
Slovesnost "Spomin" ob 65. obletnici priključitve Primorske matični domoviniKoperSlavnostni govor
19. september 2012
Obisk Izobraževalnega centra za zaščito in reševanjeSežanaObisk
22. september 2012
Vseslovensko zborovanje za mir ob mednarodnem Dnevu miruCerjeSlavnostni govor
29. september 2012
Slavnostna akademija ob 85. obletnici Društva za varovanje rodoljubnih tradicij TIGR PrimorskeCankarjev dom LjubljanaGovor
2. oktober 2012
Četrti posvet o domoljubju: Domoljubje v slovenski glasbiPredsedniška palačaPosvet
20. oktober 2012
Slovesnost "Dan spomina" v spomin na 23. oktober 1943ŽiriSlavnostni govor
21. oktober 2012
Slovesnosti v okviru srečanja in pohoda na Vanečo v počastitev praznika občine Puconci in spomina na padle borce NOBVaneča, PuconciSlavnostni nagovor
26. oktober 2012
21. obletnica odhoda zadnjega vojaka JARadenci, hotel RadinGovor
23. november 2012
Državna slovesnost ob Dnevu generala Rudolfa MaistraŽalecGovor


Nazaj na vrh strani.




IV. Dejavnosti na regionalnem in na področju gospodarstva
1 Regionalno področje

Predsednik republike šteje obiske v slovenskih občinah med svoje najpomembnejše aktivnosti, saj mu omogočajo, da se neposredno seznani z razvojem Slovenije na lokalni ravni. Številni konkretni pogovori z župani, občinskimi svetniki, vodji strokovnih služb, predstavniki gospodarskih družb in z nosilci odgovornih funkcij na področju sociale, kulture, šolstva, otroškega varstva, mnogih društev in prostovoljskih organizacij, so izjemno dragoceni. Vsekakor pa obiski v občinah omogočajo tudi neposreden stik občanov s predsednikom, kar se kasneje odraža tudi v reševanju posameznih težav, ki jih občani zaupajo predsedniku.

Informacije, ki jih predsednik republike neposredno pridobi v lokalnem okolju mu pomagajo in koristijo pri pogovorih s predstavniki vlade, ko opozarja na nekatere sistemske pomanjkljivosti, ki se na državni ravni kažejo na različnih področjih, od potrjevanja prostorskih načrtov občin, do črpanja sredstev iz evropskih skladov.

Obisk predsednika republike v občinah pa je tudi priložnost za predstavitev pozitivnih rešitev in primerov dobrih praks, s katerimi se lahko pohvali posamezna občina. Pozitivni vidiki razvoja slovenskih občin so v širši javnosti pogosto spregledani. V teh negotovih časih pa so še toliko bolj pomembni, saj za uspešen izhod iz finančne in gospodarske krize potrebujemo tudi več optimizma in samozaupanja.

Tudi v letu 2012 je predsednik Republike Slovenije prisostvoval in javno spregovoril na številnih prireditvah v slovenskih občinah, vendar tega v spodnjem pregledu posebej ne navajamo. Pregled vsebuje le obiske v občinah, kjer je bil celoten obisk namenjen celovitemu spoznavanju občine in ne kakšnemu posebnemu dogodku.

Pregled obiskov predsednika Republike Slovenije v občinah v letu 2012

Obiski predsednika Republike Slovenije v občinah Republike Slovenije
28. februar
Prebold
13. marec
Trebnje
22. marec
Slovenske Konjice
29. marec
Sevnica
3. april
Ptuj
11. april
Škofja Loka
24. april
Ajdovščina
11. maj
Beltinci
16. maj
Dolenjske Toplice
17. maj
Koper
21. maj
Puconci
29. maj
Idrija
4. junij
Vransko
8. junij
Krško
11. junij
Šmarješke Toplice
19. junij
Solčava, Luče, Ljubno
17. julij
Pivka
6. september
Podčetrtek
14. september
Odranci
3. oktober
Ljutomer
2 Gospodarsko področje

V letu 2012 se je gospodarska kriza celo poglobila, kar je poglobilo tako gospodarske kot tudi socialne probleme.

Predsednik republike se že od začetka svojega mandata zavzema za aktivno vlogo predsednika republike tudi na gospodarskem področju, saj se zaveda, da pretežni del moči države temelji na njeni gospodarski moči. V okviru tega je spremljal prizadevanja Vlade Republike Slovenije na področju gospodarstva in se občasno srečeval z ministri pristojnimi za posamezno področje, kot tudi z guvernerjem slovenske centralne banke in posameznimi člani fiskalnega sveta in uglednimi ekonomisti.

Predsednik republike se je srečeval tudi s predstavniki sindikalnih ter delodajalskih združenj, bodisi zaradi opredeljevanja ali izvedbe konkretnih projektov, bodisi zaradi umirjanja razmer, ki so nastale kot ob sprejemanju sistemske zakonodaje (na primer Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter Zakona o delovnih razmerjih).

Pri spremljanju dogajanja na področju gospodarstva so bili predsedniku tudi v letu 2012 v pomoč tudi redni obiski podjetij. Vodilni gospodarstveniki so ga tekoče seznanjali s stanjem v posameznih gospodarskih sektorjih, spregovorili pa so tudi o svojih pogledih na reševanje problemov, s katerimi se sooča naša država. Predsednik je njihove predloge v okviru svojih formalnih ali neformalnih stikov posredoval ustreznim institucijam.

V letošnjem letu predsednik zaradi predvolilnega obdobja ni obiskoval tujih držav, niti niso državo obiskali državniki, ki bi jih spremljali gospodarstveniki, zato je dejavnost na področju gospodarske diplomacije, z izjemo obiska Slovaške in Monoštra / Madžarska v začetku leta, zamrla.

Predsednik republike je v letu 2012 obiskoval podjetja neposredno ali v okviru obiskov po posameznih občinah. Obiskal je podjetja, ki jih lahko ocenimo kot propulzivna, družbeno odgovorna in socialno občutljiva, saj so pomemben dejavnik zagotavljanja socialne varnosti prebivalcev v njihovih okoljih. Ob obiskih podjetij se je seznanil s problemi in uspehi, s katerimi se ta podjetja srečujejo.

Predsednik se je srečeval tudi z organizacijami, ki predstavljajo posamezna stanovska združenja v okviru gospodarstva, sodeloval pa je tudi na prireditvah, kjer so posamezne organizacije nagrajevale najboljše posameznike ali delovne organizacije, ki lahko služijo kot vzor, kako premagovati težave, oziroma so zgled odličnosti.

Predsednik republike šteje obiske v slovenskih občinah med svoje najpomembnejše aktivnosti, saj mu omogočajo, da se neposredno seznani z razvojem Slovenije na lokalni ravni. Številni konkretni pogovori z župani, občinskimi svetniki, vodji strokovnih služb, predstavniki gospodarskih družb in z nosilci odgovornih funkcij na področju sociale, kulture, šolstva, otroškega varstva, mnogih društev in prostovoljskih organizacij, so izjemno dragoceni. Vsekakor pa obiski v občinah omogočajo tudi neposreden stik občanov s predsednikom, kar se kasneje odraža tudi v reševanju posameznih težav, ki jih občani zaupajo predsedniku.

Informacije, ki jih predsednik republike neposredno pridobi v lokalnem okolju mu pomagajo in koristijo pri pogovorih s predstavniki vlade, ko opozarja na nekatere sistemske pomanjkljivosti, ki se na državni ravni kažejo na različnih področjih, od potrjevanja prostorskih načrtov občin, do črpanja sredstev iz evropskih skladov.

Obisk predsednika republike v občinah pa je tudi priložnost za predstavitev pozitivnih rešitev in primerov dobrih praks, s katerimi se lahko pohvali posamezna občina. Pozitivni vidiki razvoja slovenskih občin so v širši javnosti pogosto spregledani. V teh negotovih časih pa so še toliko bolj pomembni, saj za uspešen izhod iz finančne in gospodarske krize potrebujemo tudi več optimizma in samozaupanja.

Tudi v letu 2012 je predsednik Republike Slovenije prisostvoval in javno spregovoril na številnih prireditvah v slovenskih občinah, vendar tega v spodnjem pregledu posebej ne navajamo. Pregled vsebuje le obiske v občinah, kjer je bil celoten obisk namenjen celovitemu spoznavanju občine in ne kakšnemu posebnemu dogodku.
24.1.2012
Obisk podjetja KLS Ljubno, Ljubno ob Savinji
15.3.2012
Obisk podjetja TPV - Trženje in proizvodnja opreme vozil - Novo mesto
21.5.2012
Obisk podjetja Mura, d.o.o. Murska Sobota
5.6.2012
Obisk podjetja Adria Mobil, d.o.o. Novo mesto
13.6.2012
Obisk podjetja Avtoelektrika Avtodeli, d.o.o. Bovec
12.7.2012
Obisk v podjetju, družbi Letrika d.d., Šempeter pri Gorici
24.7.2012
Obisk v podjetju Postojnska jama d.d. in Postojnske jame
14.9.2012
Obisk v podjetju Tratnjek klima Murska Sobota
26.9.2012
Obisk Prodajno degustacijskega centra Radgonskih goric, Gornja Radgona
Srečanje z gospodarstveniki / gospodarske prireditve
28.2.2012
Obisk občine Prebold: podjetje Odelo Prebold
6.3.2012
39. letni posvet zadružnikov, Portorož
13.3.2012
Obisk občine Trebnje: podjetje Trimo Trebnje
22.3.2012
Obisk občine Slovenska Konjice: podjetje SG Automotive, Slovenske Konjice
27.3.2012
65. obletnica družbe Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec
29.3.2012
Obisk občine Sevnica: podjetje Inplet pletiva Sevnica, Hidroelektrarna Blanca
3.4.2012
Obisk občine Ptuj: Perutnina Ptuj, d.d., Javna služba Ptuj, d.o.o.
11.4.2012
Obisk občine Škofja Loka: Center domače in umetnostne obrti, LTH Ulitki, d.o.o., Odeja, d.o.o.
24.4.2012
Obisk občine Ajdovščina: Mlinotest, d.d., Plinovodi d.o.o.- Kompresorska postaja Ajdovščina
11.5.2012
Dnevi slovenske obrti in podjetništva, Portorož
17.5.2012
Obisk občine Koper: Vinakoper, d.o.o., Primorska gospodarska zbornica
21.5.2012
Obisk občine Puconci: Javno podjetje Cerop, d.o.o.
23.5.2012
24. forum odličnosti in mojstrstva Otočec
29.5.2012
Poslovni seminar OZN, Ljubljana
29.5.2012
Obisk občine Idrija: invalidsko podjetje Ascom d.o.o., Kolektor d.o.o.
30.5.2012
Obisk centra odličnosti PoliMat, Tehnološki park, Ljubljana
30.5.2012
20. letnica Managerske akademije skupine Gorenje, Velenje
4.6. 2012
Inovacijski center Vransko
8.6.2012
Obisk občine Krško: NEK
13.6.2012
Tradicionalno srečanje gospodarstvenikov Primorske, Most na Soči
17.7.2012
Obisk občine Pivka: Pivka perutninarstvo
25.8.2012
AGRA 2012, otvoritev 50. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma v Gornji Radgoni
6.9.2012
Obisk občine Podčetrtek: Terme Olimia, Območna obrtno-podjetniška zbornica Murska Sobota
14.9.2012
Obisk občine Odranci: Carthago Odranci
27.9.2012
Managerski kongres, Portorož
3.10.2012
Obisk občine Ljutomer: Cleangrad d.o.o., Farmtech d.o.o.
24.10.2012
6. strateška konferenca o trgovini, Brdo pri Kranju
6.11.2012
otvoritev 23. sejma pohištva Ambient, Ljubljana
7.11.2012
AmCham Poslovni zajtrk
Podelitev nagrad
18.1.2012
Podelitev priznanj RS za poslovno odličnost, KC Brdo pri Kranju
6.3.2012
Podelitev priznanj GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, Ljubljana
26.9.2012
10. jubilejna podelitev nacionalnih priznanj GZS za inovacije, Brdo pri Kranju
Gospodarske delegacije, ki spremljajo PRS-ja v tujino
8.3.2012
Slovensko madžarska poslovna konferenca, Monošter
12.-13.4.2012
Uradni obisk PRS v Slovaški republiki
Pogovori o gospodarskih temah
9.1.2012
Predstavniki Obrtno podjetniške zbornice Slovenije
15.2.2012
Pogovor o socialnem podjetništvu (Slovenski forum socialnega podjetništva)
27.2.2012
Aleksej Miller, Gazprom
5.3.2012
Marjan Eberlinc, Geoplin
18.5.2012
Srečanje s študenti podjetniki Startup, Ekonomska fakulteta Ljubljana
17.9.2012
Pogovor z ekonomisti: Bole, Damijan, Gaspari, Kešeljević, Mrak, Prašnikar, Ribnikar, Senjur
19.9.2012
Posvet in mednarodna poslovna konferenca ACS 2012, Brdo pri Kranju
21.9.2012
Okrogla miza ob zaključku FDI Summit 2012, Ljubljana: Ekonomska fakulteta
24.9.2012
Strokovno srečanje Kluba podjetnikov Zlatorog, Laško
28.9.2012
Dr. France Arhar, predsednik Združenja bank Slovenije
30.9.2012
Pogovor "Evropska unija prihodnosti", Brdo pri Kranju
5.10.2012
Pogovor "Gospodarjenje za trajnostni razvoj", UPRS
8.10.2012
Dr. Marko Kranjec, guverner Banke Slovenije
16.10.2012
Konferenca Slovenija Coop 2012, Ljubljana

Nazaj na vrh strani.




V. Dejavnosti na področju manjšinske problematike

V letu 2012 so se aktivnosti predsednika Republike Slovenije začele s srečanjem predstavnikov slovenske manjšine,živeče v Porabju na Madžarskem. Glavna tema pogovora je bila seznanitev predsednika Republike s spremembami, katere je povzročila nova in spremenjena madžarska zakonodaja, še posebej na področju osnovnega šolstva. Predstavniki manjšine so govorili tudi o dosežkih, posebno pa so bili izpostavljeni dosežki Razvojne agencije Slovensko Porabje. Predsednik republike je izpostavil načrtovani obisk v Porabju in Prekmurju skupaj s predsednikom Republike Madžarske in ob tem vzpodbudil začetek priprav na ta pomemben dogodek. Organizirana in izvedena je bila tudi slovensko-madžarska poslovna konferenca, katerega so se udeležili poslovneži iz obeh držav. Obisk se je nadaljeval v Prekmurju, kjer sta predsednika obiskala v Dobrovniku in Lendavi živeče Madžare.

Pred slovenskim kulturnim praznikom se je predsednik sestal s predstavniki slovenskih manjšin, živečih v sosednjih državah. Ob tej priložnosti je predsednik izpostavil pomen sodelovanja na področju kulture in izobraževanja, na katerih lahko ohranjajo svojo identiteto.

Poseben pogovor je imel tudi s predstavniki Kulturnega centra Lojze Bratuž iz Stare Gorice, katerega 50 obletnico so praznovali v letošnjem letu. Ob tej priložnosti je predsednica Kulturnega centra predsednika Republike Slovenije povabila na obisk ter ogled centra. Predsednik je povabilo sprejel ter 14. marca

Kulturni center tudi obiskal. Ob tej priložnosti se je sestal tudi z županom Gorice, obiskal Slovenski kulturni dom ter Doberdob.

Predsednik Republike je 3.julija sprejel predstavnike krovnih organizacij slovenske in italijanske manjšine ter člane projektne skupine Lingua-Jezik, kot enega izmed najbolj uspešno zaključenih čezmejnih projektov.

Ob obisku občine Dolenjske Toplice se je predsednik sestal s predstavniki Kočevarjev ter se udeležil slovesnosti ob otvoritve genske banke starega sadnega drevja v Občicah.
17. 1. 2012
Pogovor s predstavniki slovenske manjšine iz Porabja-dr. Boris Jesih, DS na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
-Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem
-Martin Ropoš, predsednik Državne Slovenske samouprave
-Andreja Kovacs, predsednica Razvojne agencije Slovensko Porabje
-Dušan Snoj, GK RS na Madžarskem
Urad PRS
2. 2. 2012
Pogovor s predstavniki Kulturnega centra Lojze Bratuž v Stari Gorici- Franka Žgavec, predsednica KC
- Damjan Pavlin, podpredsednik KC
- Jurij Paljk, odbornik
- Marijan Markežič, odbornik
- Tamara Kosič, predstavnica
Urad PRS
7. 2. 2012
Pogovor s predstavniki manjšinskih organizacij Avstrije, Italije, Madžarske in HrvaškeAvstrija: Urtelj, dr.Sturm, Olip, Sadovnik, dr.malle, Kuchling, oraže
Italija: Valenčič-Pelikan, dr.Štoka, Pavšič, Marsič, Maver, Negro, Bandelj
Madžarska: Kovacs, Ropoš, Hirnök, Snoj
Hrvaška: mag.Šušmelj, Velimirović, Šonc,
Urad PRS
7. 2.r 2012
Sprejem predstavnikov manjšin ob slovenskem kulturnem praznikuUrad PRS
16. 2. 2012
Podelitev državnih odlikovanj zamejcem- dr. Boris Pleskovič - ZRZ
- prof. Marija Pirjevec Paternu - RZ
- mag. Rudi Vouk - RZ
- Darko Šonc - RZ
Urad PRS
5. 2. 2012
Sprejem predstavnikov sveta romske skupnostiUrad PRS
6. 2. 2012
Sprejem predsednika RS predstavnikov madžarske narodne skupnosti- Ferenc Horvath, predsednik Madžarske narodne skupnosti
- dr. Laszlo Goncz, poslanec narodnosti v DZ RS
- Ana Car
Urad PRS
8. 3 2012.
Uradni obisk predsednika RS v Porabju in PrekmurjuSrečanje s predsednikom Madžarske Nj.E. Palom SchmittomUO v tujini
14. 3. 2012
Obisk predsednika RS na "Poti miru od Alp do Jadrana" v Posočju in
Srečanje s predstavniki slovenske manjšine v Kulturnem domu Gorica
Obisk v Posočju
6. 4. 2012
Pogovor o romski problematiki- Svet romske skupnosti RS
- Zveza Romov
- Združeni Forum romskih svetnikov
- Zveza romske skupnosti Umbrella
- Romski akademski klub
- Služba za narodnosti MNZ
Urad PRS
16. 5. 2012
Srečanje z Društvom Kočevarjev staroselcevDolenjske toplice
3. 7. 2012
Pogovor predsednika RS s predsedniki krovnih organizacij slovenske in italijanske manjšine ter člani projektne skupine Lingua-JezikMaurizio Tremul, Ive markovič, Alberto Scheriani, Rudi Pavšič, Bruna Dorbolo, Ivo Corv, Suzi PertotUrad PRS

Nazaj na vrh strani.




VI. Mednarodne dejavnosti

1. državniški obiski
1.1. v Republiki Sloveniji
9. 7. – 11.7.g. Giorgio Napolitano, predsednik Italijanske republike
2. uradni obiski
2.1. v tujini
12.4.-13.4.Slovaška republika
3. delovni obiski
3.1. v tujini (udeležba na mednarodnih dogodkih)
9.2. - 11.2.
srečanje skupine Arraiolos v Helsinkih, Finska
8.3.
obisk Porabja, Madžarska
14.3.
»Poti miru od Alp do Jadrana« v Posočju
13.4.
Forum o globalni varnosti GLOBSEC 2012 na temo "Prihodnost Evrope in čezatlantskega sodelovanja" v Bratislavi, Slovaška
7.6.
odprtje hotela Well Terme Tuhelj, nova slovensko-hrvaška naložba v Tuhelju, Hrvaška
15.10.
Konferenca pristopnic h Konvenciji Združenih narodov o transnacionalnem organiziranem kriminalu na Dunaju, Avstrija
3.3. govori in predavanja v tujini
13.10.
Forum o globalni varnosti GLOBSEC 2012 na temo "Prihodnost Evrope in čezatlantskega sodelovanja" v Bratislavi, Slovaška
15.10
Konferenca pristopnic h Konvenciji Združenih narodov o transnacionalnem organiziranem kriminalu na Dunaju, Avstrija
4. sprejemi pri predsedniku Republike Slovenije
17.1.
predstavniki slovenske manjšine iz Porabja
23.1.
dr. Marco Impagliazzo, predsednik Skupnosti sv. Egidija
25.1.
g. Stephan Abrial, posebni odposlanec generalnega sekretarja Zveze NATO
7.2.
diplomatski zbor
6.3.
predstavniki madžarske narodne skupnosti
12.3.
g. Amos Oz, Izraelski intelektualec, romanopisec in esejist
21.3.
g. Thomas Hammarberg, komisar Sveta Evrope za človekove pravice
26.3.
dr. Russell Trood, posebni odposlanec PV Avstralije za Vzhodno Evropo, Balkan in Kavkaz
30.3.
g. Vladimir Titov, namestnik ministra za zunanje zadeve Ruske federacije
17.4.
Delegacija Ustavnega sodišča Ruske federacije
26.4.
g. Mihail Švidkoj, direktor Federalne agencije za kulturo in kinematografijo Ruske federacije
7.5.
g. Recep Tayyip Erdoğan, predsednik Vlade Republike Turčije
8.5.
ga. Jozefina Topalli, predsednica Parlamenta Republike Albanije
15.5.
g. Slobodan Petrović, podpredsednik Vlade Republike Kosovo
25.5.
g. Nikola Poposki, Minister za zunanje zadeve Makedonije
25.5.
Herman Van Rompuy, predsednik Evropskega sveta
31.5.
prof. dr. Norbert Lammert, predsednik Bundestaga ZRN
6.6.
g. Trajko Veljanoski, predsednik Sobranja Republike Makedonije
6.6.
g. Bakir Izetbegović, predsednik Predsedstva BiH
11.6.
msgr. dr. Juliusz Janusz, apostolski nuncij
18.6.
dr. Angelo Sodano, dekan Kolegija kardinalov Svetega sedeža kardinala
5.7.
Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar zveze Nato
20.7.
g. Ban Ki-moon, generalni sekretar Organizacije združenih narodov
23.7.
g. Sergej Stepašin, predsednik Računske komore Ruske federacije
2.9.
dr. Riad Al-Malki, minister za zunanje zadeve Palestinske nacionalne oblasti
2.9.
g. Angel Gurria, generalni sekretar OECD in soproga dr. Lulu Quintano
3.9.
dr. Sali Berisha, predsednik Vlade Republike Albanije
30.9.
dr. Janez Potočnik, evropski komisar za okolje in g. Janusz Lewandowski, evropski komisar za proračun in finančno načrtovanje
1.10.
Vítor Manuel da Silva Caldeira, predsednik Evropskega računskega sodišča
2.10.
Ga. Tanya Pliberšek, ministrica za zdravje Avstralije
3.10.
dr. Mario Draghi, predsednik Evropske centralne banke
5.10.
Delegacija nemško-slovenske skupine prijateljstva v nemškem zveznem parlamentu
14.11.
g. Ivica Dačić, predsednik Vlade Republike Srbije
26.11.
g. Viktor Orbán, predsednik Vlade Madžarske
5. bilateralna srečanja
5.1. srečanja na visoki ravni v tujini
12.4.
dr. Ivan Gašparovič, predsednik Slovaške republike
5.2. druga bilateralna srečanja predsednika republike v tujini
9.2.
večerja z nekdanjim predsednikom Republike Finske g. Marttijem Ahtisaarijem
10.2.
dr. Pál Schmitt, predsednik Madžarske
10.2.
g. Christian Wulff, predsednik Zvezne republike Nemčije
8.3.
dr. Pál Schmitt, predsednik Madžarske
14.3.
g. Renzo Tondo, predsednik Dežele Furlanije Julijske Krajine
12.4.
g. Robert Fico, predsednik Vlade Slovaške republike
12.4.
g. Pavol Paška, predsednik Narodnega sveta Slovaške republike
13.4.
g. Peter Gogola, župan Banske Bystrice
7.6.
dr. Ivo Josipović, predsednik Republike Hrvaške
15.10.
g. Jurij Fedotov, izvršni direktor Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC)
15.10.
dr. Heinz Fischer, zvezni predsednik Republike Avstrije
6. sprejemi veleposlanic in veleposlanikov
25.1.
veleposlaniki Evropske unije
1.2.
ga. Nicole Michelangeli, veleposlanica Francoske republike (poslovilni obisk)
14.2.
g. Thomas Brady, veleposlanik Irske (poslovilni obisk)
15.2.
g. SUN Rongmin, veleposlanik Ljudske republike Kitajske (poslovilni obisk)
16.2.
g. Peter Voznica, veleposlanik Češke Republike
30.3.
ga. Maria do Carmo Allegro de Magalhães, veleposlanica Portugalske (poslovilni obisk)
5.4.
g. Predrag Filipov, veleposlanik Republike Srbije (poslovilni obisk)
17.4.
Veleposlaniki sosednjih držav
12.6.
g. Michael Pottis, veleposlanik Avstralije (poslovilni obisk)
3.7.
g. Ranko Milović, veleposlanik Črne gore (poslovilni obisk)
4.7.
g. Derya Kanbay, veleposlanik Republike Turčije (poslovilni obisk)
9.7.
kosilo vodij misij držav članic EU (EU HoM´s Meeting)
19.7.
g. I Gusti Agung Wesaka Puja, veleposlanik Republike Indonezije (poslovilni obisk)
24.8.
g. Erwin Kubesch, veleposlanik Avstrije (poslovilni obisk)
31.8.
ga. Siri Ellen Sletner, veleposlanica Kraljevine Norveške (poslovilni obisk)
5.10.
g. Nils Daag, veleposlanik Švedske
4.12.
g. Philip Georgiev Bokov, veleposlanik Republike Bolgarije (poslovilni obisk)
14.12.
g. Jayakar Jerome, veleposlanik Indije
18.12.
g. Pierre-François Mourier, veleposlanik Francoske republike
7. sprejemi poverilnih pisem veleposlanic in veleposlanikov
31.01.
ga. Siri Ellen Sletner, veleposlanica Kraljevine Norveške
31.01.
g. Galib Malik Oglu Israfilov, veleposlanik Republike Azerbajdžan
31.01.
g. Athanasios Kallidopoulos, veleposlanik Grčije
31.01.
g. Gilberto Fonseca Guimarães de Moura, veleposlanik Federativne republike Brazilije
31.01.
g. Slavko Puljić, veleposlanik Bosne in Hercegovine
26.4.
g. ZHANG Xianyi, veleposlanik Ljudske republike Kitajske
26.4.
g. Marius Cosmin Boiangiu, veleposlanik Romunije
26.4.
g. Aleksander Radovanović, veleposlanik Republike Srbije
10.5.
g. Ali El Mhamdi, veleposlanik Kraljevine Maroko
10.5.
g. Carlos Vallejo Lopez, veleposlanik Rapublike Ekvador
10.5.
ga. Tehmina Janjua, veleposlanica Islamske republike Pakistan
10.5.
dr. Diana Espino Pugliese de Papantonakis, veleposlanica Vzhodne republike Urugvaj
31.5.
g. Pierre-François Mourier, veleposlanik Francoske republike
31.5.
ga. Mimoza Ahmetaj, veleposlanica Republike Kosovo
21.6.
dr. Surood Najib, veleposlanik Republike Irak
21.6.
g. Kieran Dowling, veleposlanik Irske
31.8.
ga. Serra Kaleli, veleposlanica Republike Turčije
31.8.
g. Ivan Milić, veleposlanik Črne gore
31.8.
mag. dr. Clemens Koja, veleposlanik Republike Avstrije
27.9.
g. David Stuart, veleposlanik Avstralije
10.10.
g. Paul Jansen, veleposlanik Kraljevine Belgije
10.10.
ga. Izolda Bričkovskienė, veleposlanica Republike Litve
30.10.
g. Rachmat Budiman, veleposlanik Republike Indonezije
30.10.
ga. Maria de Jesus dos Reis Ferreira, veleposlanica Republike Angole
8. odpoklici in imenovanja veleposlanikov
Predsednik Republike Slovenije je odpoklical 8 in imenoval 4 veleposlanike Republike Slovenije.

Nazaj na vrh strani.




VII. Govori
januar
05. 01. 2012Nagovor na sprejemu za svojce padlih v vojni za Slovenijo 1991
08. 01. 2012Govor na slovesnosti ob 70. obletnici dražgoške bitke
11. 01. 2012Nagovor ob sprejemu kolednikov
14. 01. 2012Nagovor ob odprtju Evropske prestolnice kulture
17. 01. 2012Nagovor kandidatkam za Slovenko leta 2011
18. 01. 2012Nagovor ob podelitvi priznanja RS za poslovno odličnost
23. 01. 2012Nagovor na slovesnosti ob 60. obletnici društva oblikovalcev
25. 01. 2012Nagovor na sprejemu za udeležence mladinskih zimskih olimpijskih iger
27. 01. 2012Nagovor na vročitvi odlikovanja Zlati red za zasluge (Fürst)
30. 01. 2012Nagovor za prejemnike nagrad in priznanj po Zakonu o prostovoljstvu
30. 01. 2012Nagovor na sprejemu motoristov – reševalcev nujne medicinske pomoči
31. 01. 2012Nagovor ob odprtju retrospektivne razstave Metke Krašovec
februar
06. 02. 2012Video nagovor ob slovenskem kulturnem prazniku za OŠ Franceta Prešerna
Črenšovci
06. 02. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanj Zlati red za zasluge in Red za zasluge (Pleskovič, Pirjevec Paternu, Vouk, Šonc)
07. 02. 2012Govor na sprejemu za diplomatski zbor
07. 02. 2012Nagovor predstavnikom slovenskih manjšin v sosednjih državah ob slovenskem kulturnem prazniku
08. 02. 2012Nagovor na prireditvi Prešernov smenj
10. 02. 2012Nagovor na 1. plenarnem zasedanju skupine držav Arraiolos, Helsinki
11. 02. 2012Nagovor na 3. plenarnem zasedanju skupine držav Arraiolos, Helsinki
13. 02. 2012Nagovor na sprejemu za člane nove vlade
15. 02. 2012Nagovor na posvetu o divjih odlagališčih
27. 02. 2012Nagovor na sprejemu za slovenske smučarske skakalce
28. 02. 2012Video nagovor za Zadružno zvezo Slovenije
29. 02. 2012Nagovor ob odprtju prostorov izobraževalnega centra društva kuharjev in slaščičarjev
marec
01. 03. 2012Nagovor na večerji za Prešernove nagrajence
02. 03. 2012Video nagovor za vseslovensko srečanje ZA Družinski zakonik
05. 03. 2012Nagovor na slovesnosti ob evropskem dnevu geodetov in geoinformatikov
06. 03. 2012Govor na slovesnosti ob 140. obletnici zadružništva na Slovenskem
06. 03. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanj Red za zasluge (Sukič, Vori)
06. 03. 2012Nagovor na slavnostni podelitvi nagrad Gospodarske zbornice Sovenije
07. 03. 2012Nagovor na prireditvi Oninih 50
08. 03. 2012Nagovor na madžarsko-slovenski poslovni konferenci, Monošter
08. 03. 2012Nagovor ob obisku OŠ Dobrovnik
12. 03. 2012Nagovor na sprejemu za slovenske biatlonce
14. 03. 2012Nagovor ob obisku OŠ Kobarid
16. 03. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanj Red za zasluge (Humer, Jurgec)
20. 03. 2012Nagovor na sprejemu za finaliste akcije Junak Slovenije 2011
21. 03. 2012Nagovor na sprejemu ob dnevu Downovega sindroma
21. 03. 2012Nagovor na zasedanju Challenge Future – Summit 2012 na Poslovni šoli Bled – IEDC
22. 03. 2012Nagovor na slovesnosti Zlata nit 2011
23. 03. 2012Nagovor na sprejemu za člane društva Ekologi brez meja
27. 03. 2012Nagovor na prireditvi ob 65. obletnici Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec
28. 03. 2012Video nagovor Ekologom brez meja
28. 03. 2012Video nagovor za World Association of Chefs
28. 03. 2012Nagovor na 20. bolnišničnih olimpijskih igrah
29. 03. 2012Nagovor ob obisku v Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca Sevnica
april
02. 04. 2012Nagovor na 22. otroškem parlamentu
05. 04. 2012Nagovor na prireditvi Moj zdravnik 2012
11. 04. 2012Pogovor ob obisku Društva upokojencev Škofja Loka
12. 04. 2012Nagovor na slovaško-slovenski poslovni konferenci, Bratislava
13. 04. 2012Nagovor na Forumu o globalni varnosti GLOBSEC 2012, Bratislava
13. 04. 2012Nagovor na sprejemu pri županu Banske Bystrice, Banska Bystrica
16. 04. 2012Govor na odprtju 17. slovenskih dnevov knjige
16. 04. 2012Nagovor na Konferenci o družbeni odgovornosti in filantropiji
17. 04. 2012Nagovor na javni tribuni o socialnem podjetništvu
17. 04. 2012Video nagovor za slovenski kadrovski kongres
18. 04. 2012Nagovor ob odprtju razstave ročnih in umetniških del društev invalidov zveze delovnih invalidov
18. 04. 2012Nagovor na ob odprtju rokodelske razstave Art@craft Europe 2012
19. 04. 2012Nagovor na prireditvi programa zveze prijateljev mladine Zeleni nahrbtnik
20. 04. 2012Nagovor na prireditvi Zemljo so nam posodili otroci
21. 04. 2012 Nagovor na prireditvi Jurjevanje 2012
23. 04. 2012Nagovor na sprejemu za slovensko hokejsko reprezentanco
25. 04. 2012Nagovor na prireditvi ob evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti
25. 04. 2012Nagovor na sprejemu ob predstavitvi projekta Maribor – EPK 2012
26. 04. 2012Nagovor na sprejemu Zelenega Jurija
27. 04. 2012Govor na državni proslavi praznika Dneva upora proti okupatorju
28. 04. 2012Govor na Festivalu miru – 5. Šarhovem pohodu po poteh Pohorskega bataljona
maj
01. 05. 2012Govor na slovesnosti ob mednarodnem prazniku dela na Javorovici
03. 05. 2012Nagovor ob odprtju fotografske razstave South-South East-Life in Pistrues Steva McCurryja
07. 05. 2012Nagovor ob odprtju Majskih iger 2012
09. 05. 2012Nagovor na Škisovi tržnici 2012
10. 05. 2012Nagovor na slovesnosti ob dnevu medicinskih sester in dnevu babic
11. 05. 2012Nagovor na prereditvi Rekrutacija 2012
11. 05. 2012Nagovor na slovesni podelitvi priznanj obrtno-podjetniške zbornice
13. 05. 2012Nagovor na 40. mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja - MINFOS
14. 05. 2012Nagovor ob odprtju razstave Čar lesa
14. 05. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanja Red za zasluge (Šivic)
14. 05. 2012Nagovor na sprejemu za predstavnike MORS in častniškemu zboru Slovenske vojske
15. 05. 2012Pogovor s predstavniki Poslovnega kluba Združenja gospodarstvenikov Maribor
16. 05. 2012 Pogovor s predstavniki Društva Kočevarjev staroselcev
16. 05. 2012Nagovor ob odprtju genske banke starih sadnih sort
16. 05. 2012Nagovor na sprejemu ob 44. Mednarodnem srečanju pisateljev
17. 05. 2012Nagovor na 20. kongresu poslovnih asistentk, sekretark in tajnic
17. 05. 2012Pogovor o gospodarskih temah v organizaciji Primorske gospodarske zbornice
18. 05. 2012Nagovor ob obisku rojstne hiše Tončka Pluta
18. 05. 2012Nagovor na konferenci Dan Afrike
18. 05. 2012Video nagovor za mednarodno konferenco EASPD in SOUS
18. 05. 2012Nagovor ob odprtju projekta Ljubljana Startup
18. 05. 2012Govor na simpoziju ob 20. obletnici vstopa Slovenije v OZN
18. 05. 2012Nagovor na prireditvi 30. Vinska vigred
19. 05. 2012Nagovor na odprtju 6. Mednarodnega festivala alpskega cvetja
21. 05. 2012Nagovor na 46. državnem srečanju mladih raziskovalcev
21. 05. 2012Nagovor na zaključni prireditvi projekta Ločujmo - varujmo
21. 05. 2012Nagovor na slovesnosti ob 40. letnici podvodnega reševanja
22. 05. 2012Video nagovor za Smučarsko zvezo Slovenije
23. 05. 2012Nagovor na 24. forumu odličnosti in mojstrstva
23. 05. 2012Nagovor na odprtju 11. evropskega prvenstva v gozdarskih veščinah
24. 05. 2012Nagovor ob odprtju prireditve Znanstival
26. 05. 2012Nagovor na 13. srečanju vojnih invalidov
26. 05. 2012Nagovor na 17. športno-rekreativnem srečanju diabetikov
26. 05. 2012Nagovor na državnem članskem gasilskem tekmovanju
27. 05. 2012Nagovor ob srečanju šoferk 2012
27. 05. 2012Nagovor na slovesnosti ob podelitvi spominskih znakov 55. OŠTO Domžale
28. 05. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanj Zlati red za zasluge in Red za zasluge (Eöry, GRZS, Ogulin)
29. 05. 2012Nagovor na seminarju Poslovati z OZN
29. 05. 2012Nagovor ob obisku vrtca Idrija
30. 05. 2012Nagovor na 2. strateških dnevih Centra odličnosti PoliMaT
30. 05. 2012Video nagovor za Center odličnosti PoliMaT
30. 05. 2012Nagovor na slovesnosti ob 20. obletnici Managerske akademije Gorenja
31. 05. 2012Nagovor na sprejemu ob dnevu mirovnih misij OZN
junij
01. 06. 2012Nagovor na letnem srečanju Evropskega združenja za tehnične pline
01. 06. 2012Nagovor ob odprtju nove proizvodne hale podjetja Odelo Slovenija
02. 06. 2012Nagovor na slovesnosti ob 70. obletnici Notranjskega odreda roške ofenzive
04. 06. 2012Nagovor ob obisku OŠ Vransko-Tabor
06. 06. 2012Video nagovor za Splošno gimnazijo v Trbovljah
06. 06. 2012Predavanje v organizaciji Kluba nekdanjih veleposlanikov Slovenije
07. 06. 2012Nagovor ob odkritju spomenika ljudem iz BI, žrtvam soške fronte
07. 06. 2012Nagovor ob odprtju novega hotela Well Terme Tuhelj
08. 06. 2012Nagovor ob obisku OŠ Leskovec pri Krškem
08. 06. 2012Nagovor ob obisku Doma krajanov Brestanica
09. 06. 2012Nagovor na 23. srečanju krvodajalcev
10. 06. 2012Nagovor na svetovnem prvenstvu v motokrosu
12. 06. 2012Nagovor na 12. vrhu kmetijskih in živilskih podjetij
13. 06. 2012Nagovor ob odprtju nove proizvodne hale družbe Iskra Bovec
13. 06. 2012Nagovor na 17. srečanju gospodarstvenikov Primorske
14. 06. 2012Video nagovor za razstavo Zlata doba manufakture ZSOLNAY
14. 06. 2012Nagovor na sprejemu črnogorskih poslank in poslancev
14. 06. 2012Nagovor na sprejemu ob zaključku projekta Prostovoljec leta 2011
16. 06. 2012Govor na slovesnosti ob 67. obletnici osvoboditve koncentracijskih taborišč
16. 06. 2012Nagovor na 4. Svetovnem festivalu tržiških bržol
16. 06. 2012Nagovor na slovesnosti ob 100. obletnici gorskega reševanja
16. 06. 2012Nagovor ob odprtju 10. kulturnih dnevov pod Globočakom
17. 06. 2012Nagovor na prireditvi Praznik češenj
18. 06. 2012Nagovor ob odkritju kipa Božidarja Jakca in odprtju razstave akademika Janeza Bernika
19. 06. 2012Nagovor ob obisku Fašunove hiše v Ljubnem ob Savinji
19. 06. 2012Nagovor ob odprtju Čebelarskega centra Luče
19. 06. 2012Nagovor ob obisku OŠ Blaža Arniča Luče – podružnična OŠ Solčava
20. 06. 2012Nagovor ob odprtju heliporta Jesenice
20. 06. 2012Nagovor ob odprtju Parka spominov Maribor
20. 06. 2012 Nagovor na otvoritvenem koncertu Poletnega festivala Ljubljana 2012
21. 06. 2012Nagovor na sprejemu za člane državnih organov iz leta 1991
21. 06. 2012Nagovor ob odprtju prenovljenega gradu Khislstein Kranj
22. 06. 2012Video konferenca s pripadniki Slovenske vojske na misijah v tujini
22. 06. 2012Nagovor na prireditvi Zborovski BUM Maribor v okviru 20. Festivala Lent
22. 06. 2012Nagovor ob sprejemu za svojce padlih in ranjene v vojni za Slovenijo 1991
22. 06. 2012Govor na osrednji proslavi ob dnevu državnosti
26. 06. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanja Zlati red za zasluge (Bogataj)
27. 06. 2012Nagovor na simpoziju o molekularni medicini in biotehnologiji
28. 06. 2012Nagovor na mednarodni konferenci o sodobnih izzivih mednarodnega prava
28. 06. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanj Zlati red za zasluge in Red za zasluge (GML, Kuret)
29. 06. 2012Video nagovor za svetovno konferenco mladinskih prenočišč
30. 06. 2012 Nagovor na zaključni slovesnosti evropskega prvenstva v košarki na vozičkih
julij
02. 07. 2012Nagovor na 48. seminarju slovenskega jezika, literature in kulture
05. 07. 2012Nagovor na slovesnoti ob 60. obletnici Društva upokojencev Celje
05. 07. 2012Nagovor ob odprtju slikarske razstave Elogio della pittura
06. 07. 2012Nagovor na 19. mednarodnem simpoziju BledCom 2012
06. 07. 2012Nagovor na razpravi o prihodnjem razvoju občine Benedikt – projekt Terme Benedikt
06. 07. 2012Nagovor na predstavitvi slovenske olimpijske delegacije za OI 2012 v Londonu
09. 07. 2012Nagovor na delovni akciji v okviru projekta PreNova mesta (ReNewTown)
12. 07. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanja Red za zasluge (Božič)
12. 07. 2012Nagovor ob odprtju evropskega prvenstva v košarki za mlajše (U20)
13. 07. 2012Nagovor na slovesnosti ob odkritju vgrajenih Tlakovcev spomina 2012
14. 07. 2012Nagovor na slovesnosti ob 90. obletnici Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov
15. 07. 2012Nagovor na srečanju veteranov vojne za Slovenijo, gasilcev in krajanov Koga
19. 07. 2012Nagovor na I. konferenci mladih slovenskih raziskovalcev
22. 07. 2012Govor na slovesnosti ob spominskem dnevu občine Hrpelje – Kozina
avgust
10. 08. 2012Nagovor na 3. taboru slovenskih skavtskih voditeljev
12. 08. 2012Govor na prireditvi 21. Büjraški dnevi
14. 08. 2012Govor na sprejemu za slovensko olimpijsko reprezentanco
15. 08. 2012Nagovor ob podelitvi nagrad Mednarodne glasbene delavnice in festivala Jazzinty
18. 08. 2012Nagovor na prireditvi Dnevi turizma 2012 na Kogu
19. 08. 2012Nagovor na tradicionalnih kasaških dirkah v okviru praznika občine Šentjernej
22. 08. 2012Nagovor na odprtju novega Fabianovega mostu v Ljubljani
24. 08. 2012Nagovor na osrednji slovesnosti ob prazniku občine Bohinj
25. 08. 2012Nagovor na otvoritvi 50. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA
25. 08. 2012Nagovor na prireditvi Bogračfest 2012
26. 08. 2012Nagovor ob odprtju Centra za izvajanje kulturne dejavnosti v Kobilju
26. 08. 2012Govor na prireditvi 20. Vaški dan
26. 08. 2012Nagovor na 3. festivalu Letni oder Ruše 2012
31. 07. 2012Video nagovor ob prvem šolskem dnevu
september
01. 09. 2012Govor na slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve Gubčeve brigade
02. 09. 2012Nagovor na sprejemu Strateškega foruma Bled
04. 09. 2012Govor na 17. posvetu slovenske diplomacije
04. 09. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanja Zlati red za zasluge (Šola za podčastnike)
05. 09. 2012Nagovor na 13. štajerskem gospodarskem forumu
06. 09. 2012Nagovor na srečanju upokojencev celjske regije
06. 09. 2012Nagovor ob odprtju nove Osnovne šole Griže s telovadnico in vrtcem
06. 09. 2012Nagovor ob odprtju Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij
07. 09. 2012Nagovor na slovesnosti ob 70. obletnici padlih borcev na Jelovici
08. 09. 2012Nagovor na prireditvi 6. Lesarski praznik
08. 09. 2012Nagovor na podelitvi mednarodne literarne nagrade Vilenica 2012
09. 09. 2012Nagovor na slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve prvih štirih partizanskih brigad
09. 09. 2012Nagovor na 42. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine
10. 09. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanja Red za zasluge (Pribac)
11. 09. 2012Nagovor na literarno-glasbeni prireditvi z naslovom Metavečer
12. 09. 2012Pogovor pri predsedniku o problematiki zaposlovanja mladih
12. 09. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanja Red za zasluge (Petkovsek)
13. 09. 2012Video nagovor ob Mednarodnem dnevu gluhih
13. 09. 2012Nagovor na sprejemu za slovensko Paraolimpijsko reprezentanco
14. 09. 2012Pogovor na območni obrtno-podjetniški zbornici Murska Sobota
14. 09. 2012Nagovor na slovesnosti ob 20. obletnici podjetja Tratnjek
14. 09. 2012Nagovor ob odprtju Krajevne knjižnice Daneta Zajca Moravče
15. 09. 2012Nagovor na sprejemu otrok s posebnimi potrebami
15. 09. 2012Govor na slovesnosti ob 65. obletnici priključitve Primorske
16. 09. 2012Govor na 18. vseslovenskem srečanju bivših internirank Ravensbrücka
17. 09. 2012Pogovor z ekonomisti o aktualnem gospodarskem položaju
18. 09. 2012Nagovor na Svetovnem inženirskem forumu 2012
19. 09. 2012Govor na 7. posvetu Slovenskega avtomobilskega grozda (ACS)
20. 09. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanja Red za zasluge (Jerebic)
21. 09. 2012Nagovor na sprejemu za najuspešnejše zlate maturante
21. 09. 2012Nagovor na zaključku poslovne konference FDI Summit Slovenia 2012
21. 09. 2012Nagovor ob odprtju Kulturno-turističnega središča Anin dvor
22. 09. 2012Nagovor na 4. srečanju prostovoljcev projekta Starejši za starejše
22. 09. 2012Govor na Vseslovenskem zborovanju za mir ob mednarodnem dnevu miru
22. 09. 2012Nagovor ob odprtju otroškega igrišča v okviru projekta PreNova mesta (ReNewTown)
22. 09. 2012Govor na zaključni prireditvi 23. Pikinega festivala
24. 09. 2012Pogovor o gospodarskih temah v organizaciji Kluba podjetnikov Zlatorog
25. 09. 2012Nagovor na konferenci koordinatorjev programa Ekošola
25. 09. 2012Nagovor ob odprtju Centra sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija
26. 09. 2012Nagovor na predaji novih prostorov družbe Radgonske Gorice
26. 09. 2012Nagovor na 10. podelitvi nacionalnih priznanj GZS za najboljše inovacije 2011
27. 09. 2012Nagovor na Managerskem kongresu 2012
28. 09. 2012Nagovor na Dnevu slovenskih odvetnikov
29. 09. 2012Govor na slovesnosti ob 70. obletnici trpljenja slovenskih ukradenih otrok
29. 09. 2012Govor na slovesnosti ob 85. obletnici ustanovitve organizacije TIGR
oktober
01. 10. 2012Nagovor na Festivalu za tretje življenjsko obdobje
02. 10. 2012Nagovor na konferenci Zveze društev diabetikov
03. 10. 2012Nagovor na svečani večerji pred začetkom Sveta Evropske centralne banke
04. 10. 2012Nagovor na sprejemu za člane Evropske centralne banke
04. 10. 2012Nagovor na slovesnosti Društva ravnateljev ptujskega področja
04. 10. 2012Nagovor na slovesnosti ob 140. letnici Društva slovenskih pisateljev
05. 10. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanja Red za zasluge (Kancler)
05. 10. 2012Nagovor na 19. Mednarodnem oglaševalskem festivalu Zlati boben
06. 10. 2012Nagovor ob XVIII. Državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa
08. 10. 2012Nagovor na slovesni podelitvi listin Inženirske akademije Slovenije
09. 10. 2012Nagovor na posvetu ob 40. obletnici Unescove konvencije o varstvu kulturne in naravne dediščine
10. 10. 2012Nagovor ob vročitvi odlikovanja Red za zasluge (Gustinčič)
12. 10. 2012Nagovor na tradicionalnem obiranju Oljke županov – oljke povezovanja 2012
13. 10. 2012Nagovor na slovesnosti ob 20. letnici makedonskega kulturnega društva
15. 10. 2012Nagovor na 6. zasedanju konference članice UNODC, Dunaj
15. 10. 2012Nagovor na stranskem dogodku UNODC, Dunaj
15. 10. 2012Nagovor na 21. zaključni prireditvi projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna
15. 10. 2012Nagovor na Dnevih slovenskega turizma
16. 10. 2012Nagovor na mednarodni konferenci o zadružništvu SlovenijaCoop2012
16. 10. 2012Nagovor na delavnici projekta Simbioz@
17. 10. 2012Nagovor na sprejemu za slovensko ekipo na tekmovanju EuroSkills 2012
17. 10. 2012Nagovor ob 140. obletnici Osnovne šole Ludvika Pliberška Maribor
17. 10. 2012Nagovor na odprtju obnovljenih prostorov Fakultete za strojništvo v Mariboru
18. 10. 2012Nagovor na slovesnosti ob 60. obletnici Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor
19. 10. 2012Nagovor na 25. predsedniškem forumu Poslovne šole Bled - IEDC
19. 10. 2012Nagovor ob obisku podjetja Ocena Orchids
20. 10. 2012Nagovor na 8. srečanju slepih in slabovidnih literatov Slovenije
20. 10. 2012Govor na slovesnosti Dan spomina občine Žiri
20. 10. 2012Nagovor na 5. Ateljeju za mlade direktorje festivalov
21. 10. 2012Nagovor na slovesnosti v okviru srečanja in pohoda na Vanečo
21. 10. 2012Nagovor na slovesnosti ob 140. obletnici Glasbene matice Ljubljana
23. 10. 2012Nagovor ob odprtju idrijske enote Doma upokojencev Idrija
24. 10. 2012Nagovor na 6. strateški konferenci Trgovinske zbornice Slovenije
24. 10. 2012Nagovor ob odprtju novega prizidka vrtca Sonček v Semiču
25. 10. 2012Nagovor na mednarodni konferenci Zdravstvo brez meja
26. 10. 2012Nagovor na slovesnosti ob 800. obletnici prve javne šole v Izoli
26. 10. 2012Nagovor na slovesnosti ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JA
28. 10. 2012Nagovor na slovesnosti ob 60. obletnici Judo zveze Slovenije
30. 10. 2012Govor na slovesnosti ob državnem prazniku dnevu reformacije
november
03. 11. 2012Nagovor na prireditvi ob 130. obletnici prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik
05. 11. 2012Nagovor na mednarodni konferenci o medgeneracijski solidarnosti in staranju
06. 11. 2012Nagovor na otvoritvi 23. sejma pohištva Ambient Ljubljana
09. 11. 2012Nagovor na slovesnosti ob 20. obletnici Centra šolskih in obšolskih dejavnosti
13. 11. 2012Nagovor ob odprtju novih prostorov Šunkarne Kodila
13. 11. 2012Nagovor na prireditvi 25. Čufarjevi dnevi
14. 11. 2012Nagovor na dobrodelni vinski dražbi v okviru svetovnega gibanja Movember
16. 11. 2012Nagovor ob odprtju Centra alternativne in avtonomne produkcije
17. 11. 2012Nagovor na prireditvi ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč
18. 11. 2012Nagovor na prireditvi »Pozdrav vinu«
23. 11. 2012Nagovor na proslavi ob državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra
23. 11. 2012Nagovor na slovesnosti ob 100. obletnici poslopja Gimnazije Celje – Center
28. 11. 2012Nagovor na slovesnosti ob 20. obletnici Televizije AS
29. 11. 2012Video nagovor ob protestih na ulicah slovenskih mest
december
03. 12. 2012Nagovor na sprejemu ob svetovnem dnevu invalidov
04. 12. 2012Nagovor na slavnostni seji Senata Univerze v Ljubljani
05. 12. 2012Nagovor na podelitvi državnih nagrad in priznanj na področju prostovoljstva
20. 12. 2012Nagovor ob sprejemu za najboljše športnice in športnike 2012

Nazaj na vrh strani.




VIII. Aktivnosti na področju odnosov z javnostm
januar
3. 1. 2012
izjava za javnost – sožalje ob smrti Kira Gligorova
4. 1. 2012
izjava za javnost – poziv k odgovornemu delovanju političnih strank
4. 1. 2012
intervju za revijo Sinfo
5. 1. 2012
novinarska konferenca ob podaji predloga kandidata za predsednika vlade
10. 1. 2012
intervju za Televizijo Slovenija
11. 1. 2012
novinarska konferenca o dogajanju v državnem zboru
12. 1. 2012
intervju za Radio 1 (Zajtrk z zvezdami)
14. 1. 2012
izjava za medije ob odprtju Evropske prestolnice kulture
17. 1. 2012
izjava za medije ob sprejemu predstavnikov Slovencev na Madžarskem
18. 1. 2012
novinarska konferenca o poteku posvetovanj o kandidatu za predsednika vlade
24. 1. 2012
izjava za medije ob obisku družbe KLS Ljubno
25. 1. 2012
novinarska konferenca o odločitvi glede predloga kandidata za predsednika vlade
28. 1. 2012
izjava za javnost – izvolitev predsednika vlade
februar
8. 2. 2012
izjava za medije ob obisku prireditve Prešernov smenj
11. 2. 2012
novinarska konferenca ob srečanju skupine držav Arraiolos, Helsinki
11. 2. 2012
brifing za novinarja Dela ob srečanju skupine držav Arraiolos, Helsinki
12. 2. 2012
izjava za medije ob ogledu SP v smučarskih skokih za ženske Ljubno 2012
28. 2. 2012
izjava za medije ob obisku občine Prebold
28. 2. 2012
intervju – pogovor z novinarjem Janezom Vedenikom
marec
1. 3. 2012
intervju za Porabje
2. 3. 2012
izjava za medije ob ogledu dokumentarnega filma Toma Križnarja
5. 3. 2012
izjava za medije ob sprejemu predstavnikov sveta romske skupnosti
6. 3. 2012
izjava za medije ob sprejemu predstavnikov madžarske manjšine
8. 3. 2012
novinarska konferenca s predsednikom Madžarske, Lendava
8. 3. 2012
izjava za madžarsko televizijo MTV ob obisku v Porabju
8. 3. 2012
novinarska konferenca s predsednikom Madžarske, Gornji Senik
9. 3. 2012
izjava za javnost – ponarejeno spričevalo poslanca Ivana Simčiča
10. 3. 2012
pogovor za Jano o teku na smučeh s Petro Majdič in otroci na Rogli
13. 3. 2012
izjava za medije ob obisku občine Trebnje
14. 3. 2012
izjava za medije ob obisku lokacij na Poti miru, Kobarid
14. 3. 2012
izjava za medije ob obisku fundacije Beli golob
14. 3. 2012
izjava za medije o srečanju s predsednikom Dežele FJK in predstavniki slovenske manjšine v Italiji
14. 3. 2012
izjava za medije ob obisku lokacij na Poti miru, Doberdob
15. 3. 2012
izjava za medije ob obisku družbe TPV
16. 3. 2012
izjava – videonagovor državljanom ob napovedi kandidature za predsednika republike
16. 3. 2012
izjava za medije ob vročitvi odlikovanj Red za zasluge (Humer, Jurgec)
18. 3. 2012
izjava za javnost – čestitka novoizvoljenemu predsedniku Nemčije
20. 3. 2012
izjava za javnost – sožalje predsedniku Francije ob napadih v državi
20. 3. 2012
izjava za javnost – sožalje ob smrti koptskega papeža
21. 3. 2012
intervju za Itar-Tass
22. 3. 2012
izjava ob obisku občine Slovenske Konjice
22. 3. 2012
izjava za medije o projektu Zlata nit 2011
23. 3. 2012
izjava za POP TV o Družinskem zakoniku
24. 3. 2012
izjava za medije ob udeležbi v akciji Očistimo Slovenijo 2012 na Vrhniki
25. 3. 2012
izjava za medije ob glasovanju na referendumu o Družinskem zakoniku
26. 3. 2012
izjava za medije o projektu Maribor – Evropska prestolnica kulture 2012
27. 3. 2012
izjava za medije ob udeležbi na prireditvi ob 65. obletnici Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec
29. 3. 2012
izjava za medije ob obisku občine Sevnica
april
3 .4. 2012
izjava za medije ob obisku OŠ Ljudevita Pivka Ptuj
3 .4. 2012
izjava ob obisku občine Ptuj
3 .4. 2012
intervju za Ptujsko televizijo
3. 4. 2012
intervju za Radio Ptuj
5 .4. 2012
intervju za Primorski dnevnik
6 .4. 2012
izjava za medije po pogovoru o romski problematiki
11 .4. 2012
izjava za medije ob obisku občine Škofja Loka
11. 4. 2012
intervju za Radio Sora
12 .4. 2012
novinarska konferenca s predsednikom Slovaške, Bratislava
13. 4. 2012
izjava za medije ob Forumu o globalni varnosti GLOBSEC 2012, Bratislava
13. 4. 2012
izjava za medije ob obisku Banske Bystrice, Banska Bystrica
16 .4. 2012
izjava za TV SLO ob odprtju 17. slovenskih dnevov knjige
17. 4. 2012
izjava za javnost – čestitka papežu ob obletnici pontifikata
18. 4. 2012
intervju za Net TV (oddaja Studio 5)
18 .4. 2012
izjava za medije o razstavi invalidov v Slovenj Gradcu
18 .4. 2012
izjava za medije o razstavi Art@Craft Europe 2012 in stavki javnih uslužbencev
22. 4. 2012
izjava za medije ob obisku Festivala čokolade Radovljica
23. 4. 2012
intervju za Televizijo Slovenija (oddaja Studio City)
23. 4. 2012
novinarska konferenca ob predaji letnega poročila Slovenske vojske
24. 4. 2012
izjava za medije ob obisku občine Ajdovščina
25. 4. 2012
izjava za medije po pogovoru o kakovosti življenja starejših
27. 4. 2012
izjava za medije ob udeležbi na slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju
maj
7. 5. 2012
izjava za Šouvizijo ob odprtju Majskih iger 2012
9. 5. 2012
izjava za TV SLO o odpovedi udeležbe na vrhu srednjeevropskih predsednikov v Ukrajini
11. 5. 2012
izjava za medije ob udeležbi na prireditvi Rekrutacija 2012
13. 5. 2012
izjava za medije ob 40. mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja – MINFOS
15. 5. 2012
intervju za Mariborski utrip
15. 5. 2012
intervju za Vzajemnost
16. 5. 2012
izjava za medije ob obisku občine Dolenjske Toplice
16. 5. 2012
izjava za medije ob 44. Mednarodnem srečanju pisateljev
17. 5. 2012
izjava za medije ob obisku mestne občine Koper
17. 5. 2012
izjava za javnost – umetniški projekt zažiga strunjanskega križa
18. 5. 2012
izjava za medije ob obisku rojstne hiše Tončka Pluta
18. 5. 2012
izjava za medije ob udeležbi na prireditvi 30. Vinska vigred
19. 5. 2012
izjava za medije ob odprtju 6. mednarodnega festivala alpskega cvetja
21. 5. 2012
izjava za medije ob obisku občin Murska Sobota in Puconci
21. 5. 2012
intervju za pomurski Vestnik
21. 5. 2012
intervju za Murski val
21. 5. 2012
izjava za javnost – čestitka novoizvoljenemu predsedniku Srbije
23. 5. 2012
izjava za TV Notranjska ob odprtju 11. evropskega prvenstva v gozdarskih veščinah
23. 5. 2012
intervju za Radio 94
28. 5. 2012
intervju za Šouvizijo
29. 5. 2012
izjava za TV SLO o Sloveniji in OZN
29. 5. 2012
izjava za medije ob obisku občine Idrija
junij
4. 6. 2012
izjava za medije ob obisku občine Vransko
5. 6. 2012
izjava za medije ob obisku podjetja Adria Mobil
7. 6. 2012
izjava za medije ob odkritju spomenika ljudem iz BiH, žrtvam soške fronte
7. 6. 2012
izjava za medije ob odprtju novega hotela Well Terme Tuhelj
8. 6. 2012
izjava za medije ob obisku občine Krško
9. 6. 2012
izjava za TV SLO ob udeležbi na 23. srečanju krvodajalcev
9. 6. 2012
izjava za Radio Ormož ob obisku prireditve Salon Jeruzalem 2012
11. 6. 2012
izjava za medije ob obisku občine Šmarješke Toplice
13. 6. 2012
izjava za medije ob odprtju nove proizvodne hale družbe Iskra Bovec
14. 6. 2012
izjava za medije ob zaključku projekta Prostovoljec leta 2011
16. 6. 2012
izjava za medije ob 67. obletnici osvoboditve koncentracijskih taborišč
16. 6. 2012
izjava za GTV ob udeležbi na 4. Svetovnem festivalu tržiških bržol
16. 6. 2012
izjava za Planinski vestnik ob 100. obletnici gorskega reševanja
18. 6. 2012
intervju za Delo (Sobotna priloga)
19. 6. 2012
izjava za medije ob obisku občin Ljubno, Luče in Solčava
20. 6. 2012
izjava za medije ob odprtju heliporta Jesenice
20. 6. 2012
intervju za Radio Triglav
21. 6. 2012
izjava za medije ob sprejemu za člane državnih organov iz leta 1991
21. 6. 2012
izjava za medije ob odprtju prenovljenega gradu Khislstein Kranj
25. 6. 2012
izjava za javnost – čestitka novoizvoljenemu predsedniku Egipta
26. 6. 2012
izjava za TV SLO o proslavi ob dnevu državnosti
julij
2. 7. 2012
izjava za javnost – čestitka županu Idrije ob uvrstitvi na Unescov seznam
3. 7. 2012
izjava za medije po pogovoru o strateškem projektu Jezik-Lingua
4. 7. 2012
intervju za italijansko televizijo RAI
5. 7. 2012
novinarska konferenca ob predaji letnega poročila varuhinje človekovih pravic
5. 7. 2012
izjava za medije ob predaji letnega poročila varuhinje človekovih pravic
5. 7. 2012
izjava za Nedeljski dnevnik ob 60. obletnici Društva upokojencev Gorje
6. 7. 2012
izjava za medije o prihodnjem razvoju občine Benedikt
6. 7. 2012
izjava za medije ob predstavitvi slovenske olimpijske delegacije za OI 2012 v Londonu
10. 7. 2012
novinarska konferenca s predsednikom Italije
12. 7. 2012
izjava za medije ob obisku družbe Letrika (Iskra Avtoelektrika)
12. 7. 2012
izjava za medije po pogovoru z organizacijami s področja vzgoje in izobraževanja
13. 7. 2012
intervju za Televizijo Maribor
13. 7. 2012
izjava za javnost – sožalje ob smrti Poldeta Bibiča
15. 7. 2012
izjava za Radio Prlek ob udeležbi na srečanju veteranov vojne za Slovenijo, gasilcev in krajanov Koga
17. 7. 2012
izjava za medije ob obisku občine Pivka
18. 7. 2012
izjava za javnost – čestitka Nelsonu Mandeli ob rojstnem dnevu
24. 7. 2012
izjava za medije ob obisku družbe Postojnska jama
24. 7. 2012
intervju za Radio 94
31. 7. 2012
izjava za javnost – čestitka Urški Žolnir
avgust
2. 8. 2012
izjava za javnost – čestitka Iztoku Čopu in Luki Špiku
3. 8. 2012
izjava za javnost – čestitka Rajmondu Debevcu
5. 8. 2012
izjava za javnost – čestitka Primožu Kozmusu
10. 8. 2012
izjava za POP TV ob udeležbi na 3. taboru slovenskih skavtskih voditeljev
12. 8. 2012
izjava – videonagovor ob svetovnem dnevu mladih
14. 8. 2012
izjava za medije ob sprejemu za slovensko olimpijsko reprezentanco
15. 8. 2012
novinarska konferenca ob udeležbi na Mednarodni glasbeni delavnici in festivalu Jazzinty
16. 8. 2012
intervju za Za-misli.si
16. 8. 2012
intervju za TV BIH
16. 8. 2012
intervju za oddajo ZaVedno mladi
18. 8. 2012
izjava za Radio Ormož ob udeležbi na Dnevih turizma 2012 na Kogu
18. 8. 2012
izjava za javnost – pred dnevom spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov
25. 8. 2012
izjava za medije ob 50. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra
25. 8. 2012
intervju za TV SLO (oddaja Ljudje in zemlja)
25. 8. 2012
izjava za medije ob udeležbi na prireditvi Bogračfest 2012
26. 8. 2012
izjava za BK TV ob udeležbi na 3. festivalu Letni oder Ruše 2012
26. 8. 2012
intervju za televizijo Moj TV
31. 8. 2012
izjava – videonagovor ob začetku novega šolskega leta
september
1. 9. 2012
izjava za medije ob 70. obletnici ustanovitve Gubčeve brigade
2. 9. 2012
izjava za javnost – čestitka Frančku Gorazdu Tiršku
4. 9. 2012
intervju za Izklop.com
4. 9. 2012
izjava za medije ob 17. posvetu slovenske diplomacije
6. 9. 2012
izjava za medije ob obisku občine Podčetrtek
6. 9. 2012
izjava za medije ob odprtju nove OŠ Griže s telovadnico in vrtcem
7. 9. 2012
izjava za medije ob obisku Čebelarskega centra Gorenjske
8. 9. 2012
izjava za medije ob udeležbi na prireditvi 6. Lesarski praznik
11. 9. 2012
intervju za avstrijsko televizijo ÖRF
12. 9. 2012
izjava za medije po pogovoru pri predsedniku o problematiki zaposlovanja mladih
12. 9. 2012
izjava za Radio Cleveland o odlikovanju Tonyja Petkovska
12. 9. 2012
izjava za javnost – sožalje predsedniku ZDA ob žrtvah v Libiji
13. 9. 2012
izjava za POP TV ob sprejemu za slovensko paraolimpijsko reprezentanco
14. 9. 2012
izjava za medije ob obisku občine Odranci
14. 9. 2012
izjava za medije ob odprtju Krajevne knjižnice Daneta Zajca Moravče
20. 9. 2012
izjava za medije ob obisku Bazarja nevladnih organizacij
22. 9. 2012
izjava za TV Kočevje ob 4. srečanju prostovoljcev projekta Starejši za starejše
22. 9. 2012
izjava – videonagovor ob mednarodnem dnevu gluhih
22. 9. 2012
izjava za medije ob mednarodnem dnevu miru
22. 9. 2012
izjava za Radio Velenje ob odprtju otroškega igrišča v okviru projekta PreNova mesta (ReNewTown)
24. 9. 2012
intervju za Mladino
26. 9. 2012
izjava za medije ob predaji novih prostorov družbe Radgonske gorice
26. 9. 2012
izjava za medije ob 10. podelitvi nacionalnih priznanj GZS za najboljše inovacije
28. 9. 2012
intervju za Svobodno misel
30. 9. 2012
izjava za medije ob obisku ekoloških kmetij v Beli krajini
oktober
1. 10. 2012
izjava za MMC RTV SLO ob obisku 12. festivala za 3. življenjsko obdobje
2. 10. 2012
intervju za Večer (V soboto)
2. 10. 2012
izjava za medije ob 4. posvetu pri predsedniku o domoljubju
3. 10. 2012
izjava za medije ob obisku občine Ljutomer
3. 10. 2012
intervju za AS TV
3. 10. 2012
intervju za CNBC
4. 10. 2012
intervju za El Pais
4. 10. 2012
izjava za SIP TV o regionalnih temah ob obisku v Halozah
5. 10. 2012
izjava za javnost – poslanica ob svetovnem dnevu učiteljev
6. 10. 2012
izjava za TV SLO ob 18. državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči
9. 10. 2012
izjava za STA ob 40. obletnici Unescove konvencije o varstvu kulturne in naravne dediščine
11. 10. 2012
intervju za glasilo Ljubljana
12. 10. 2012
izjava za javnost – dodelitev Nobelove nagrade za mir Evropski uniji
13. 10. 2012
intervju za Delo (Sobotna priloga)
16. 10. 2012
intervju za Nedeljski dnevnik
16. 10. 2012
izjava za Šouvizijo o projektu Simbioz@
17. 10. 2012
izjava za medije ob odprtju obnovljenih prostorov Fakultete za strojništvo v Mariboru
17. 10. 2012
izjava za TV SLO o obisku v Mariboru in povišanju DDV za časopise
17. 10. 2012
izjava za javnost – čestitka dr. Draganu D. Mihailoviću
20. 10. 2012
izjava za medije ob udeležbi na slovesnosti Dan spomina občine Žiri
23. 10. 2012
izjava za medije ob odprtju idrijske enote Doma upokojencev Idrija
24. 10. 2012
intervju za STA
24. 10. 2012
izjava za medije ob odprtju novega prizidka vrtca Sonček v Semiču
25. 10. 2012
izjava za Delo ob udeležbi na mednarodni konferenci Zdravstvo brez meja
25. 10. 2012
izjava za javnost – voščilo muslimanom ob kurban bajramu
26. 10. 2012
izjava za medije ob slovesnosti ob 800. obletnici prve javne šole v Izoli
28. 10. 2012
intervju za Primorski dnevnik
28. 10. 2012
intervju za televizijo Al Jazeera
29. 10. 2012
intervju za portal Med.over.net
30. 10. 2012
intervju za študentski časopis Klin
november
1. 11. 2012
izjava za javnost – ob vloženi zahtevi za razpis referenduma
5. 11. 2012
intervju za Frankfurter Rundschau
6. 11. 2012
intervju za RA SLO (Studio ob 17-ih)
7. 11. 2012
izjava za javnost – čestitka predsedniku ZDA ob vnovični izvolitvi
8. 11. 2012
izjava za javnost – odgovor na pismo predsednika vlade
8. 11. 2012
izjava za medije pred pogovorom pri predsedniku o aktualnem stanju
8. 11. 2012
izjava za medije po pogovoru pri predsedniku o aktualnem stanju
13. 11. 2012
izjava za medije ob udeležbi na prireditvi 25. Čufarjevi dnevi
16. 11. 2012
izjava za medije ob udeležbi v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk
16. 11. 2012
izjava za Urbane brazde o Centru alternativne in avtonomne produkcije
17. 11. 2012
izjava za medije o protestih
21. 11. 2012
izjava za Planet TV ob udeležbi na 28. slovenskem knjižnem sejmu
23. 11. 2012
izjava za medije ob dnevu Rudolfa Maistra
23. 11. 2012
izjava za medije o aktualnih vprašanjih
27. 11. 2012
intervju za Zeleni val
27. 11. 2012
izjava za medije o protestih
27. 11. 2012
izjava za javnost – ob protestih v Mariboru
28. 11. 2012
izjava za medije o grožnji s tožbo in protestih
29. 11. 2012
izjava – videonagovor državljanom ob protestih
30. 11. 2012
izjava za javnost – Strah je največji sovražnik svobode
december
Nazaj na vrh strani.




IX. Kadrovsko poročilo

Kadrovsko poročilo zajema zaposlene, ki imajo na Uradu sklenjeno delovno razmerje za določen ali nedoločen čas, so v delovnem razmerju za polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega; poročilo zajema tudi tiste, ki so začasno odsotni zaradi bolniške daljše od 30 delovnih dni.
Ob zaključku mandata predsednika republike to je na dan 22.12.2012 je na Uradu predsednika republike 43 zaposlenih. Število zaposlenih se je, glede na isto obdobje preteklega leta, znižalo za dva zaposlena.

Število zaposlenih
v letu
Število zaposlenih
2011
45
2012
43
Zaposleni po vrsti delovnega mesta

Po funkciji in vrsti delovnega mesta so zaposleni:
− funkcionarji
− javni uslužbenci na uradniških delovnih mestih in
− javni uslužbenci na strokovno – tehničnih delovnih mestih
2011
2012
razlika
funkcionarji
9
9
uradniki
20
19
–1
strokovno - tehnični javni uslužbenci
15
15
pripravniki
1
0
-1
skupaj
45
43
-2
Kot izhaja iz preglednice je število funkcionarjev glede na preteklo leto ostalo enako, število uradnikov se je zmanjšalo za enega, število strokovno tehničnih uslužbencev je prav tako ostalo nespremenjeno.

Zaposleni po stopnjah izobrazbe
2011
2012
razlika
manj kot srednja str., spl. izob.
2
2
–1
srednja sploš., strok. izobr.
9
9
0
višja izobr., višja strok. izobr.
4
4
0
visoka strokov. izobrazba
6
4
–3
univerzitetna izobrazba (tudi druga bolonjska stopnja)
17
17
0
magistri znanosti
6
6
0
doktor znanosti
1
1
0
skupaj
45
43
-2
Zaposleni po spolu

Na Uradu je zaposlenih 16(37%) moških in 27 žensk (63%)

Zaposleni po starosti
moški
ženske
manj kot 30 let
0
1
30–40
4
11
41–50
4
11
51–60
6
4
nad 61 let
2
0
skupaj
16
27
Povprečna starost zaposlenih je 45 let; najmlajši javni uslužbenec je star 28 let (ženska) in najstarejši 66 let (prav tako moški).
Povprečna starost moških uslužbencev je 50 let pri ženskah pa 42,5 let.

Zaposleni po delovni dobi
moški
ženske
do 10 let
3
5
od 10–20
1
11
od 21–30
4
7
nad 31 let
8
4
skupaj
16
27

Število zaposlenih v Uradu se je spreminjalo glede na potrebe dela. Zaposlovanje je potekalo v skladu z usmeritvami in kadrovskim načrtom.

V skladu s potrebami delovnega procesa, z namenom ohranitve oziroma širitve sposobnosti za opravljanje dela po pogodbi o zaposlitvi,smo zaposlenim omogočili izpopolnjevanje in usposabljanje z udeležbami na raznih delavnicah, strokovnih posvetih, nekaterim zaposlenim pa smo omogočili izobraževanje za pridobitev dodatne izobrazbe.

Opravljene so bile tudi druge naloge s področja dela, ki predstavljajo osnovne in temeljne vsebine kadrovskega področja.

Nazaj na vrh strani.




X. Odlikovanja

Urad predsednika Republike Slovenije je v letu 2012 prejel:
28 predlogov za podelitev slovenskega državnega odlikovanja slovenskim državljanom ali institucijam in
11 predlogov za podelitev slovenskega državnega odlikovanja tujim državljanom ali institucijam.

Predloge je obravnavala Komisija za odlikovanja predsednika republike, ki se je v letu 2012 sestala na treh rednih in treh dopisnih sejah.

Komisija je delovala v sestavi:
– dr. Božo Repe, predsednik komisije,
– dr. Božidar Voljč, član komisije,
– Milena Zupančič, članica komisije,
– Uroš Krek, član komisije.

Urad predsednika republike je poleg navedenega prejel tudi predloge tujih veleposlaništev za podelitev tujih državnih odlikovanj 18 slovenskim državljanom. Predsednik republike je izdal soglasja k podelitvi odlikovanj na podlagi sklepa vlade.

Odlikovanja izdeluje podjetje Heledi's d.o.o, s katerim je bila na podlagi javnega naročila po postopku zbiranja ponudb po predhodni objavi dne 12. 1. 2012 podpisana pogodba, ki velja do 31. 12. 2013.

V spodnji preglednici so navedeni odlikovanci Republike Slovenije ter število in vrsta odlikovanj, ki jih je podelil predsednik dr. Danilo Türk v letu 2012.
Naziv odlikovanja
Število podeljenih
Imena odlikovancev
Red za izredne zasluge
Zlati red za zasluge
civilno področje:
5
Miran Bogataj
Ernest Eöry
Erika Fürst
Glasbena matica Ljubljana
Gorska reševalna zveza Slovenije
diplomatsko področje:
vojaško področje:
1
Šola za podčastnike Andrej Komel plemeniti -Sočebran
Srebrni red za zasluge
civilno področje:
diplomatsko področje:
vojaško področje:
Red za zasluge
civilno področje:
15
Ciril Božič
Juri Gustinčič
Jože Humer
Imre Jerebic
mag. Stane Jurgec
Kurt Kancler
dr. Primož Kuret
Anita Ogulin
Tony Petkovsek
Marija Pirjevec Paternu
Bert Pribac
Marijana Sukič
Franc Šivic
Darko Šonc
mag. Rudi Vouk
diplomatsko področje:
vojaško področje:
Medalja za zasluge
civilno področje:
diplomatsko področje:
vojaško področje:
Medalja za hrabrost
civilno področje:
1
Rok Vori
diplomatsko področje:
vojaško področje:
Medalja za častno dejanje
civilno področje:
diplomatsko področje:
vojaško področje:
SKUPAJ ODLIKOVANJA
22
Nazaj na vrh strani.




XI. Poročilo o pomilostitvah predsednika republike v letu 2011

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je prejel 66 popolnih vlog za pomilostitev. Predsednik republike je pomilostil dva (2) obsojenca.

Nazaj na vrh strani.




XII. Sprejeta pokroviteljstva predsednika republike
januar 2012
23.01.2012
DOS - Društvo oblikovalcev SlovenijeSlavnostna akademija ob 60-letnici Društva oblikovalcev Slovenije 2012
26.01.2012
Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, v.d. direktorja dr. Marjan TošOdkritje "Tlakovcev spomina 2012" v spomin na žrtve holokavsta, Maribor
februar 2012
1.2.2012 - 1.4.2012
Primož HiengFotografska razstava "Ta norčavi pustni čas"
01.02.2012
Žurnal media d.o.o., predsednik uprave in odg. urednik Goran NovkovićŽurnalova akcija - Junak Slovenije
08.02.2012
Mestna občina Kranj, župan Mohor BogatajPrireditev - Prešernov smenj, Kranj
10.02.2012
Mestna občina Ptuj, župan dr. Štefan Čelan52. Kurentovanje 2012 Ptuj
14.02.2012
Društvo Ekologi brez meja, predsednica Petra MatosPosvet o divjih odlagališčih - Očistimo Slovenijo 2012
25.02.2012
Kulturni center Lojze Bratuž, predsednica prof. Franka ŽgavecPrireditev ob 50-letnici delovanja Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici
marec 2012
05.03.2012
Zveza geodetov Slovenije, predsednik mag. Jurij RežekPrvi evropski dan geodetov in geoinformatikov, Ljubljana
08.03.2012
IRDO - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, predsednica Anita Hrast7. medn. konferenca - Družbena odgovornost in izzivi časa 2012 in 4. podelitev nagrade Horus 2012, Maribor
16.03.2012
Challenge Future 2012, predsednica mag. Andreja Kodrin in gostiteljica prof. dr. Danica PurgChallenge Future Summit 2012 - Global Youth for Positive Impact, Bled
17.03.2012
Potapljaško društvo Maribor, predsednik Vojo Erakovič20. ekološka akcija Drava 2012
24.03.2012
KB 1909 - Finančna delniška družba, predsednik upravnega odbora, Boris PeričRazstavi slovenskih primorskih slikarjev prejšnjega stoletja, Trst - Italija -
27.03.2012
Prešernovo gledališče Kranj, direktorica Mirjam Drnovšček42. festival - Teden slovenske drame, Kranj
april 2012
01.04.2012
Marathon Club Umag, Predrag ŽivkovićTransmejni 01. Medn. Essence Ultra Maraton "Draga Parecana" 2012, Trst-Poreč
02.04.2012
ZULK - Združenje ustvarjalnih ljudi na področju kulture, Janja Krajnc4. Festival romske kulture Romano Čhon / Romski Mesec 2012, Maribor
05.04.2012
Revija Viva, odg. urednica Vesna ŽuničAkcija - Moj zdravnik 2012
06.04.2012
Pokrajinski arhiv Maribor, direktorica dr. Slavica TovšakMedn. posvetovanje - Tehnični in vsebinski problemi klasičnega in elektronskega arhiviranja, Radenci 2011
12.04.2012
Forum romskih svetnikov Slovenije, predsednik in pobudnik kongresa Darko Rudaš1. Vseslovenski kongres romske civilne družbe "Romi moramo soodločati pri zadevah javnega pomena in pri zadevah romske manjšine", Ljubljana
12.04.2012
Zavod Janeza Levca, ravnatelj mag. Matej RovšekEvropski turnir v namiznem tenisu Specialne olimpiade za osebe z motnjami v duševnem razvoju 2012
18.4.-31.5.2012
Mestna občina Slovenj Gradec, župan Matjaž ZanoškarBienalna razstava domače in umetnostne obrti DUO 2012, Slovenj Gradec
17.04.2012
Slovenski forum socialnega podjetništvaJavna tribuna - Kako do učinkovite strategije in podpornih ukrepov za razvoj socialnega podjetništva v Sloveniji, Ljubljana
18.-30.4.2012
ZDIS - Zveza delovnih invalidov Slovenije, predsednik Drago NovakRazstava ročnih in umetniških del ZDIS 2012, Slovenj Gradec
maj 2012
01.05.2012
Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, predsednik Slovenske nacionalne komisije za UNESCO prof. dr. Stanislav PejovnikPrireditev ob vpisu kolišč na Ljubljanskem barju na Unescov seznam svetovne dediščine, Ljubljana
07.05.2012
Zavod Prizma Ponikve, direktorica Katja VipotnikOtvoritev prenovljenega dela zavoda Prizma Ponikve
10.05.2012
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije, Darinka KlemencSlavnostna akademija ob medn. dnevu medicinskih sester in babic 2012
11.05.2012
Turistično društvo Tržič, predsednica Marjana Zupan40. Minfos 2012, Tržič
16.-18.5.2012
Mestna občina Maribor, župan Franc KanglerMirovna konferenca v Mariboru "Dialogue, Solidarity and Reconciliation. Maribor Peace Conference
17.05.2012
Slovenski forum socialnega podjetništva, GS Tadej SlapnikOtvoritev Yunus centra socialnega podjetništva na Univerzi v Mariboru
17.05.2012
Mladinski svet Slovenije, predsednik Kamal Izidor ShakerKljučna konferenca mladih 2012, Ljubljana
18.05.2012
Zavod za ustvarjalni razvoj mladih Galerija likovnih del mladih Celje, ustanovitelj Mihailo LišaninPodelitev priznanj nagrajencem 17. medn. razpisa za avtorje do 20 let in otvoritev razstave nagrajenih likovnih del, Celje
18.05.2012
MSA - Mladinski svet Ajdovščina, Helena HarejProjekt certifikata - Mladim prijazna občina
18.05.2012
Klub nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Peter TošPosvetovanje - Dan Afrike
19.05.2012
Turizem Bohinj, javni zavod za pospeševanje turizma, direktor Klemen Langus6. Medn. festival Alpskega cvetja Bohinj 2012
20.05.2012
Dom Danice Vogrinec MariborPrireditev - Danica 2012, Maribor
21.05.2012
ZTKS - Zveza za tehnično kulturo Slovenije, predsednik dr. Mitja Slavinec46. Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, Murska Sobota
21.05.2012
Predsednik Slovenske potapljaške zveze dr. Mitja SlavinecSlavnostna akademija ob 40-letnici podvodnega reševanja v Sloveniji
22.05.2012
ENO Programme Association, direktor Mika VanhanenProgram ENO - Dan sajenja dreves 2012
23.05.2012
Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, ravnateljica Cvetka Kernel, prof.11. evropsko prvenstvo v gozdarskih veščinah za dijake in študente in Olimpijada poklicev v lesarstvu - Postojna
23.05.2012
SOUS, predsednica dr. Valerija BužanMedn. konferenca EASPD in SOUS - Jaz in jaz, duševno zdravje in osebe z motnjo v duševnem razvoju, Ljubljana -
24.05.2012
Ustanova hiša eksperimentov, direktor dr. Miha KosPrireditev - Znanstival 2012, Ljubljana
24.05.2012
Filatelistična zveza Slovenije, predsednik Igor PircMaribofila 2012, filatelistična razstava v okrivu projekta Maribor 2012
26.05.2012
Zveza društev diabetikova Slovenije, predsednik Janko Kušar17. Športno družabno srečanje diabetikov Slovenije
30.05.2012
Maona d.o.o., Matjaž PotokarRazstava - Zakladi slovenske grafike 1995-2005, Piran
junij 2012
01.06.2012
MSS - Mladinski svet Slovenije, predsednik Kamal Izidor ShakerProjekt - Prostovoljec l. 2011
02.06.2012
Častni konzul Republike Slovenije na Poljskem, Mieczyslaw Marian Baranski10. veliki piknik "Regije Evrope in Sveta" 2012
8.-10.6.2012
Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, ravnateljica dr. Erna Žgur16. državne igre Specialne olimpijade Slovenije 2012, Vipava
09.06.2012
Avto moto društvo Orehova vas, predsednik Jožef ŽunkovičSvetovno prvenstvo v motokrosu MX3 ter Svetovno prvenstvo v ženskem motokrosu WMX, Radizel
09.06.2012
RK Slovenije - OE Ljutomer, predsednica Veronika BogdanVabilo na tradicionalno 23. srečanje krvodajalcev v Veržeju
11.06.2012
MSS - Mladinski svet Slovenije, predsednik Kamal Izidor ShakerNacionalna konferenca projekta - Dialog mladih
12.06.2012
GRZS - Gorska reševalna zveza Slovenije, predsednik Igor PotočnikPrireditev ob 100-letnici Gorske reševalne zveze Slovenije, Mojstrana
13.06.2012
Turistično društvo Most na Soči, predsednik Radovan Tajat in Jezero d.o.o. Darij Vouk40. Noč na jezeru in 17. srečanje gospodarstvenikov Primorske
17.06.2012
Biotehniški center Naklo, vodja promocije Majda Kolenc ArtičekPrvi shod biodinamikov
20.06.2012
Festival Ljubljana, direktor Darko BrlekOtvoritveni koncert Festivala Ljubljana 2012 - Dunajski filharmoniki,
23.06.2012
ZEG - Zveza ekoloških gibanj Slovenije, predsednik Karel Lipič, univ. dipl. ing.Proslava ob 20-letnici Slovenskega ekološkega gibanja, Podsreda
27.06.2012
Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta, predsednica OO prof. dr. Ana PlemenitašSimpozij ob 40-letnici delovanja Inštituta za biokemijo "Molekularna medicina in biotehnologija"
29.06.2012
Društvo za razvoj skupnostnih programov za mlade, Vojko Vidma, Žiga Pavlin in Vesna ŽibertProšnja za sodelovanje predsednika ob zaključku kolesarske dirke - izročitev simbolne štafete v Piranu
30.06.2012
IWBF Europe, predsednik Jan BertelingEuropean Basketball B Championship Whellchair 2012
julij 2012
01.07.2012
Kinološko društvo Lendava, podpredsednica Jelka SimčičOtvoritev medn. razstave psov vseh pasem, Lendava
02.07.2012
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo, izr. prof. dr. Lučka Ažman MomirskiEvropski projekt AlpVillage 2030
02.07.2012
Žensko združenje ZemZem, Ela PorićPrireditev v počastitev genocida v Srebrenici
1.7.- 6.7.2012
Občina Izola, župan mag. Igor Kolenc20. EUROFEST 2012, Izola
8.12.7.2012
Popotniško združenje Slovenije, predsednik Igor JurišičSvetovna konferenca mladinskih prenočišč 2012, Maribor
14.07.2012
Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije - ZŠAM, sekretar Dejan VidicPrireditev ob 90-letnici ZŠAM Slovenije 2012, Ljubljana
15.07.2012
Zavod Delavnica Maribor, direktor Tomo PeršuhProjekt "Povezovanje z glasbo in Mednarodnim orkestrom Maribor 2012 (MIO2012)
19.07.2012
Svetovni slovenski kongres, predsednik dr. Boris Pleskovič1. Konferenca mladih slovenskih raziskovalcev, podiplomskih in dodiplomskih študentov iz sveta in Slovenije 2012,
avgust 2012
03.08.2012
Jože Ciuha, akad. slikarPregledna razstava J. Ciuhe v Villa Manin - Italija
05.08.2012
Kasaški klub Ljutomer, predsednik mag. Janez Slavič, univ. dipl. ing. agr.Odprtje Muzeja Ljutomerski kasač v Ljutomeru
september 2012
01.09.2012
Makedonsko kulturno društvo, predsednik Mirče Ivanovski20. letnica delovanja Makedonskega kulturnega društva
08.09.2012
Prosilva Slovenija, Zveza gozdarskih društev Slovenije, Jože PrahPrireditev - Za gozdove in ljudi, Radlje ob Dravi
15.09.2012
Mirjam KepicDan imunskih pomanjkljivosti 2012, Ljubljana
17.09.2012
IZS - Inženirska zbornica Slovenije, predsednik mag. Črtomir RemecSvetovni inženirski forum (WEF) 2012, Ljubljana
18.09.2012
CNVOS, Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, direktor Goran Forbici in programski vodja festivala Simon Mlakar11. vseslovenski festival nevladnih organizacij LUPA, Ljubljana
19.09.2012
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Odnosi z javnosmi, Barbara PirhMednarodna znanstvena konferenca ESREA
25.09.2012
Hanna"s atelje sonoričnih umetnosti, direktorica Hanna PreussOtvoritev Centra sonoričnih umetnosti, Ljubljana
28.09.2012
Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, predsednik Marjan BevkRodoljubna dneva organizacije TIGR, Ljubljana
30.09.2012
Spolint, Inštitut za razvoj športa, direktor dr. Milan HostaSrce športa - Dan fair playa 2012, Maribor
oktober 2012
01.10.2012
12. Festival za tretje življensko obdobje 2012, Ljubljana, direktor projekta Tihomir Kovačič12. Festival za tretje življensko obdobje 2012, Ljubljana
02.10.2012
Fundacija Utrip humanosti, predsednik Gašper Puhan3. dobrodelni festival - Dobri utripi 2012, Žalec, Celje
12.10.2012
Društvo oljkarjev Slovenske Istre, predsednica mag. Mirjana KlodičPrireditev "Oljka županov - Oljka povezovanja 2012" Izola
15.10.2012
TZS - Turistična zveza Slovenije, predsednik Peter MisjaProjekt - Moja dežela - lepa in gostoljubna 2012
17.10.2012
Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, Sekcija za specialne knjižnice, mag. Hedvika Pavlica KolmanPosvetovanje - Izzivi sodobnih tehnologij: konkurenčna prednost knjižničnih storitev
18.10.2012
Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor, direktor Heliodor CvetkoSvečana akademija ob 60-letnici Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor
21.10.2012
Glasbena matica Ljubljana, predsednica Ivanka Mulec PlojKoncert ob 140-letnici Glasbene matice Ljubljana
25.-26.10.2012
Univerzitetni klinični center Ljubljana, gen. direktor Simon VrhunecMedn. konferenca - Zdravstvo brez meja 2012, Bled
28.10.2012
Judo zveza Slovenije, predsednik Bogdan GabrovecPrireditev ob 60-letnici Judo zveze Slovenije, Ljubljana
november 2012
06.11.2012
Majda BudaPosvet - Danes za jutri, Ljubljana
08.11.2012
Zveza gozdarskih društev Slovenije, predsednik Jože FalknerSlovesnan prireditev ob počastitvi 70-letnice Gozdarskega vestnika
17.11.2012
Zavod Varna pot, predsednik Robert Štaba, univ. dipl. inž.Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč 2012
21.11.2012
DBUS - Društvo baletnih umetnikov Slovenije, predsednik Tomaž RodeVeliki medn. gala baletni koncert DBUS, Maribor
23.11.2012
Gimnazija Celje Center, ravnatelj Igor Majerle, prof.Slavnostna akademija ob 100-letnici stavbe Gimnazije Celje - Center
24.11.2012
Piranski dnevi arhitekture, ravnatelj Obalnih galerij Piran Anton Biloslav30. obletnica mednarodne arhitekturne konference Piranski dnevi arhitekture
29.11.2012
Direktor Festivala Matjaž Javšnik3. festival evropskega in mediteranskega filma 2012 v Piranu
30.11.2012
GZS - Gimnastična zveza Slovenije, predsednik mag. Klemen BedenikPrireditev ob 50-letnici Gimnastične zveze Slovenije
december 2012
06.12.2012
Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani, Janez Vodičar6. kongres Šport Mladih, Bled
brez opredelitve datuma dogodka
ZZS - Zadružna zveza Slovenije, predsednik Peter VriskMednarodno leto zadrug 2012
Studio Moderna, Sandi ČeškoKonferenca o družbeni odgovornosti in filantropiji za Vzhodno Evropo 2012, Bled
Društvo DAM in Ozara Slovenija, predsednik mag. Bogdan DobnikPrireditev ob svetovnem dnevu duševnega zdravja 2011, Ljubljana
MInistrstvo za delo, družino in socialne zadeve, minister dr. Ivan SvetlikEvropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti 2012
Maribor 2012, Evropska prestolnica kulture, gen. direktorica dr. Suzana Žilič FišerMaribor 2012 - Evropska prestolnica kulture
Amato fundacija, predsednik d.r Matej MertikHumanitarni dogodek s podporo maestra Zubina Mehte, Maribor
Simbioza, vodja projekta Tanja MozetičNadaljevanje projekta Simbioz@: E-pismena Slovenija 2012

Nazaj na vrh strani.




XIII. Pisma državljanov

I. Statistični pregled pisem državljank in državljanov v obdobju od 1. 1. 2012 do 12. 12. 2012

Na Urad predsednika Republike Slovenije je v obdobju od 1. 1. 2012 do 12 .12. 2012 prispelo 333 pisem državljank in državljanov Republike Slovenije. Tudi letos smo nekaj pisem prejeli iz tujine.

Pisma glede na vsebino
število 2012
v % za 2012
1
Socialne zadeve
69
21%
2
Sodne zadeve
53
16%
3
Pokojninsko in invalidsko varstvo
38
11,5%
4
Upravno-notranje zadeve
20
6%
5
Finančne in davčne zadeve
17
5,1%
6
Okolje in prostor ter naravne nesreče
17
5,1%
7
Delovna razmerja in brezposelnost
16
5%
8
Ostale zadeve
13
4%
9
Šolstvo, znanost, religija, kultura in šport
11
3,3%
10
Nerazumljiva pisma, pisci z osebnimi težavami in ponavljajoči se pisci
11
3,3%
11
Zdravstveno varstvo
10
3%
12
Ostale pravosodne zadeve
10
3%
13
Osebna izjavljanja in razmišljanja
8
2,4%
14
Policijski postopki ter javni red in mir
7
2,1%
15
Stanovanjske zadeve
5
1,5%
16
Javne gospodarske službe
4
1,2%
17
Zadeve, ki so poslane le v vednost
4
1,2%
18
Poprava krivic
3
1%
Skupaj (od 1 do 18)
316
94,9%
Anonimna pisma
17
5,1%
Skupaj
333
100
Pisma so razporejena po vrstnem redu glede na število največ prejetih po posameznih področjih.

II. Problematika vsebovana v pismih državljank in državljanov po posameznih področjih

1. Socialno varstvo
V prvi polovici letošnjega leta se je mnogo državljank in državljanov obrnilo na predsednika republike v zvezi z uveljavljanjem pravic iz javnih sredstev, ki se izvaja na podlagi Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev od 1.januarja letos. Za uveljavljanje otroškega dodatka, državne štipendije, denarne socialne pomoči, znižanega plačila vrtca, subvencije prevozov za dijake in študente, subvencije kosila za učence, subvencija najemnine, varstvenega dodatka, pravice do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje,... je bilo v večini primerov potrebno vložiti novo vlogo za uveljavljanje teh pravic. Po novem se vse pravice iz javnih sredstev uveljavljajo pri centru za socialno delo, kar je povzročilo dodatne težave, saj je bilo vlog res veliko, informacijski sistem pa skoraj dva meseca ni deloval. Večina je bila z izdano odločbo nezadovoljna. Ogorčenje je bilo včasih še toliko večje, ker so nekatere pravice pričele veljati šele od dneva izdane odločbe; denarne socialne pomoči so bile izplačane z zamudo. Posamezniki so se v svoji stiski po pomoč na urad obrnili tudi prek telefona.
Sicer pa so poleg omenjene problematike skozi vse leto prihajala pisma z raznimi prošnjami za pomoč, predvsem v finančni stiski.

2. Zdravstveno varstvo, pokojninsko varstvo ter delovna razmerja in brezposelnost

Pisma s področja zdravstvenega varstva upadajo, gre predvsem za individualne izraze nezadovoljstva bodisi z zdravstvenimi institucijami ali z zakonskimi možnostmi uveljavljanja zdravstvenih pravic in v povezavi s tem prošnje za pomoč oz. ukrepanje.

Odstotek vseh pisem s področja pokojninskega varstva je v primerjavi s preteklimi leti nekoliko višji. Veliko pisem smo prejeli neposredno po tem, ko je v veljavo stopil Zakon o uravnoteženju javnih financ. Tako kot vsako leto smo tudi letos prejeli kar nekaj pisem, v katerih posamezniki opozarjajo na nizke pokojnine, s katerimi se težko prebijejo skozi mesec in se morajo vse pogosteje zatekati po izredne denarne pomoči.

S področja delovnih razmerij in brezposelnosti smo prejeli nekaj prošenj za pomoč pri iskanju zaposlitve, kjer pa nimamo možnosti ukrepanja oz. vplivanja na delodajalce, kar smo posameznikom v naših odgovorih tudi pojasnili. Še vedno beležimo primere t.im. mobinga na delovnem mestu, tudi tu ne moremo kaj dosti narediti, kot to, da posameznika napotimo na ustrezne institucije ali inšpektorat za delo ali policijo, kjer lahko mobing prijavijo. Nekaj pisem smo prejel iz tujine s prošnjo za pomoč za pridobitev delovnega dovoljenja. Ta pisma smo odstopili na zavod za zaposlovanje.
    3. Okolje in prostor

    Pisem s področja okolja in prostora prejmemo vsako leto za kakšen procent več, s tem, da letos ne beležimo pisem s področja onesnaževanja okolja, kar je bila doslej nekakšna stalnica teh pisem. Največ pisem se je nanašalo na nezadovoljstvo z izdanimi odločbami v zvezi z gradbenimi dovoljenji ter dolgotrajnost teh postopkov, kar nekaj je bilo opozoril oz. prošenj za pomoč pri obnovi slabih in nevarnih cest, nekaj pisem pa se je nanašalo na temo mučenja živali. Pisma smo kot običajno odstopili v pristojno obravnavo na pristojne institucije.
      4. Stanovanjske zadeve

      V primerjavi s preteklimi leti smo letos prejeli najmanj pisem s področja stanovanjskih zadev, saj je bilo teh le 1,5% vseh pisem. Vsebina pisem pa ostaja ista in sicer gre za pomanjkanje neprofitnih stanovanj, zato se stanovanjska problematika pogosto prepleta s socialno, saj posamezniki ne zmorejo več plačevati visokih cen najemniških stanovanj. Pisma običajno posredujemo institucijam, ki se ukvarjajo s stanovanjskimi zadevami.
        5. Upravne zadeve

        Šest odstotkov vseh pisem je pisem s področja upravno notranjih zadev, kar je primerjalno s preteklimi leti približno enak odstotek. V teh pismih smo največkrat zaznali težave zaradi odvzema vozniškega dovoljenja, kjer pa so bili postopki že večinoma zaključeni, zato tudi odstop drugim institucijam ni bil smiseln, kar smo posameznikom tudi pojasnili.
        Sicer pa s področja upravno notranjih zadev prejmemo največ pisem iz tujine. Ta pisma se večinoma nanašajo na prošnjo za pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva; mednarodne zaščite v Republiki Sloveniji; na zaplete pri pridobitvi slovenskega vizuma; ogorčenja zaradi vinjet, ker tedenskih naj ne bi bilo možno vedno kupiti pri vstopu v Republiko Slovenijo;.... Tudi ta pisma smo odstopili pristojnim institucijam.
        6. Finančne in davčne zadeve

        V dobrih petih odstotkih pisem s področja finančnih in davčnih zadev smo prejeli nekaj prošenj za finančno pomoč, kar smo morali vse zavrniti, saj v uradu razpolagamo samo s tistimi javnimi sredstvi, ki so namenjena za opravljanje funkcije predsednika Republike Slovenije, zato jih ne smemo uporabljati za kakšne druge namene. Prejeli smo tudi pismo v zvezi s plačilno nedisciplino, sicer pa se je večina teh pisem nanašala na razno razne težave z davčnimi organi, katerim smo ta pisma tudi odstopili.
        Še vedno prejemamo pisma varčevalcev Ljubljanske banke s Hrvaške, ki so na več naslovnikov ponovno naslovili prošnjo za čimprejšnjo razrešitev problema.

        7. Sodne zadeve

        16% vseh pisem je pisem s področja sodnih zadev, kar jih po svoji številčnosti uvršča na drugo mesto, takoj za socialno problematiko. V tem letu prejeta pisma se po svoji vsebini ne razlikujejo kaj dosti od pisem prejetih v preteklosti. Še vedno beležimo nezadovoljstvo z delom sodišč - prepričanje posameznikov o njihovi koruptivnosti, prošnje za posredovanje v posameznih sodnih zadevah oz. prošnja za nasvet, nekaj pisem smo prejeli zgolj v vednost in pa vselej prisotno nezadovoljstvo zaradi dolžine sodnega postopka, .. V večini teh primerov posameznikom pojasnimo, da njihove prošnje presegajo pristojnosti urada predsednika republike.

        * * *
        Tudi na ostalih področij, ki jih nismo posebej izpostavili (šolstvo, znanost, religija, kultura in šport; pisma z nerazumljivo vsebino, ostale zadeve, policijski postopki ter javni red in mir, ostale pravosodne zadeve, osebna izjavljanja in razmišljanja, ...) gre za zelo individualne opise težav in nezadovoljstvo z raznimi postopki drugih državnih organov in ne nakazujejo na neko širšo problematiko, ki bi jo bilo potrebno posebej izpostaviti. Ta pisma smo odstopili v pristojno reševanje drugim institucijam oz. smo jih zaprosili, da posameznikom odgovorijo na njihova vprašanja ali pa smo jim odgovorili kar sami, glede na zastavljeno vprašanje.

        Urad predsednika republike ni organ, ki bi lahko odločal o posameznih pravicah in dolžnostih posameznikov, zato se lahko z vsebino pisem zgolj seznanimo in v zvezi z našimi ugotovitvami opozorimo pristojna ministrstva in poleg tega izvedemo tudi nekatera druga opravila kot npr.:
            - odgovor in napotilo na druge ustrezne ustanove za razreševanje njihove problematike,
            - zaprosilo centrom za socialno delo, da se aktivno vključijo v razreševanje problematike,
            - odstop pisem v pristojno obravnavo drugim institucijam (občina, upravni organi, nevladne organizacije, varuh človekovih pravic,....),
            - spodbudno pismo, izraz sočutja in razumevanja,
            - telefonski pogovori in svetovanje,
            - sprejem v uradu,
            - konzultacijski pogovori z ministrstvi, jamstveni skladi, centri, stanovanjskimi skladi, .....

        III. Komunikacija urada po telefonu

        Vselej prisotna ostaja tudi praksa komuniciranja po telefonu, ko se državljanke in državljani Republike Slovenije s svojimi težavami obračajo neposredno na urad predsednika republike. Skladno z vsebino pogovora jih napotimo na ustrezne institucije ali jih sami potem kontaktiramo in jih s telefonskim pogovorom tudi seznanimo.

        Nazaj na vrh strani.




        XIV. Pregled porabe proračunskih sredstev

        PORABA-UPRS-22-12-2012 - LETNO POROCILO
        klikni za povečavo


        Nazaj na vrh strani.



        © 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani