archived page

Odprtje Svetovnega inženirskega foruma 2012

Ljubljana, 18.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja Svetovnega inženirskega foruma 2012 z naslovom "Trajnostna gradnja za ljudi" (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja Svetovnega inženirskega foruma 2012 z naslovom "Trajnostna gradnja za ljudi". V otvoritvenem nagovoru je spomnil na dolgoletna prizadevanja mednarodne skupnosti za uveljavitev koncepta trajnostnega razvoja.

Medvladno sodelovanje na tem področju je pokazalo svoje omejitve, zato se danes bolj kot kdajkoli prej zavedamo, da morajo biti v ta prizadevanja vključeni tudi poslovni sektor, civilna družba in številne druge iniciative.

Predsednik je posebej poudaril, da morajo nove razvojne paradigme, ki jih potrebujemo, temeljiti na znanstveni osnovi, visoko razvitem inženirstvu, poslovni žilici ter politični energiji, ki jo ustvarjajo civilna družba in politični dejavniki.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja Svetovnega inženirskega foruma 2012 z naslovom "Trajnostna gradnja za ljudi" (foto: Nebojša Tejić/STA)"Vnovič moramo zanetiti znanstveni optimizem, ki je poganjal svetovni razvoj v minulih dveh stoletjih. Podpreti moramo dovršeno in domiselno inženirstvo, ki ne bo rezultat vladnih prizadevanj, ampak človeškega genija, ki ga poosebljajo inženirji, ljudje strokovnih znanj in veščin. Prav zato je vaše srečanje tako zelo pomembno," je dejal predsednik Türk.

Dodal je, da je to srečanje pomembno tudi za Slovenijo, ki se sooča s preobrazbo svoje gradbene industrije. Ta je nekoč temeljila na velikih infrastrukturnih in stavbnih projektih, v prihodnje pa bosta poleg tega vedno bolj pomembna tudi energetsko učinkovito gradbeništvo ter inovativna uporaba gradbenih materialov.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani