archived page

Predsednik pozdravil odločitev o zaključku sodelovanja Slovenije v vojaški misiji v Iraku

Ljubljana, 16.12.2008  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je pozdravil odločitev Vlade Republike Slovenije o zaključku sodelovanja Slovenije v misiji zveze NATO v Iraku (NTM-I). Operacija, ki je potekala pod mandatom Organizacije združenih narodov, je po besedah predsednika vnovič potrdila usposobljenost in pripravljenost Slovenske vojske, da sodeluje v tako zahtevnem okolju in pod tako zahtevnimi pogoji.

Predsednik dr. Danilo Türk je razpravo v obeh parlamentarnih odborih, odboru za obrambo in za zunanjo politiko, označil kot uvod v še temeljitejši razmislek o tem, v kakšnih mirovnih operacijah bo Republika Slovenija s svojimi različnimi zmogljivostmi sodelovala v prihodnje. Kot je izpostavil predsednik, bi pri tem razmisleku morali upoštevati nekatera načela, kot sta načeli specializacije ter koncentracije sil in sredstev, ki jih Slovenija angažira v mednarodnih mirovnih operacijah.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je pozdravil tudi namero Ministrstva za obrambo, da bi se povečal obseg razprav o obrambnih vprašanjih v Državnem zboru Republike Slovenije.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani