archived page

Nagovor predsednika republike za Slovenske razvojne dneve

Ljubljana, 14.10.2010  |  govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player



Video nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka za Slovenske razvojne dneve 2010
Ljubljana, 14. oktober 2010


Spoštovane udeleženke in udeleženci Slovenskih razvojnih dnevov,

Slovenija želi biti odgovorna članica mednarodne skupnosti in dober državljan sveta. Ta želja vsebuje številne naloge in ena od pomembnejših nalog v tem okviru je skrb za to, da bo Slovenija tudi dobra donatorka mednarodne pomoči.

Donatorstvo za Slovenijo ni nova naloga in nova izkušnja. Nekoč, ko je bila Slovenija del nekdanje Jugoslavije, je bila Slovenija med prejemniki mednarodne pomoči, stvari pa so se zelo spremenile. Danes Slovenija pripada najrazvitejšemu delu sveta in prav je, da stopa med donatorje. To stopanje je postopno, vendar Slovenija v tem okviru, v primerjavi s primerljivimi državami, dosega dobre rezultate.

Vprašanje pa je, kaj moramo storiti, da bomo dosegli najboljše učinke. Ključ za odgovor na to vprašanje je dobro povezovanje in dobra sistematičnost. Slovenija mora znati povezati svojo zunanjo politiko in razvojno pomoč, svoje prizadevanje za človekove pravice in svojo humanitarno dejavnost. Vse to mora biti povezano v smiselno celoto, v tisto celoto, ki ji lahko rečemo dobra, usklajena, zrela zunanja politika. V tem smislu je potrebno storiti več, kot smo storili doslej. Povezovati moramo bolje, bolj učinkovito in hitreje. In prav temu so posvečeni letošnji razvojni dnevi.

Upam, da bodo naloge, ki so pred nami dobro določene in dobro opravljene. Pri tem nam bo pomagalo, da so v Združenih narodih z določitvijo milenijskih razvojnih ciljev izdelali dober okvir, ki nam pomaga rešiti marsikatero konceptualno vprašanje. Pomislimo samo na to: trije od osmih razvojnih ciljev so posvečeni različnim vidikom problematike javnega zdravja. Pomislimo, kaj to pomeni za države v razvoju, za države prejemnice pomoči in za države donatorke.

Danes vsekakor ne želim dajati nobenih konkretnih predlogov. Z veseljem pa bom spremljal vašo razpravo in zanimalo me bo, kakšni bodo vaši rezultati. Želim vam uspešno delo in veselim se vaših rezultatov.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani