archived page

Predsednik republike na jubilejni prireditvi Prešernov smenj

Kranj, 8.2.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob slovenskem kulturnem prazniku udeležil prireditve Prešernov smenj (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob slovenskem kulturnem prazniku kot častni pokrovitelj udeležil prireditve Prešernov smenj, ki so jo v Kranju organizirali že desetič zapored. V pozdravnem nagovoru ob slavnostnem odprtju je predsednik izpostavil pomen te prireditve za Kranj kot Prešernovo mesto, pa tudi za slovensko kulturo kot bistveno prvino naše narodne identitete.

Predsednik je spomnil na dogodke v 19. stoletju, ki so bili najpomembnejši za naš kasnejši razvoj, ki je pripeljal do končnega oblikovanja slovenskega naroda v politični narod in do lastne državnosti. Začelo se je že z Ilirskimi provincami, ko je slovenščina postala učni jezik v šolah, ter nadaljevalo z dr. Francetom Prešernom in drugimi odličnimi ustvarjalci, ki so slovenščino in slovensko literarno ustvarjalnost dvignili na najvišji evropski nivo.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob slovenskem kulturnem prazniku udeležil prireditve Prešernov smenj (foto: Stanko Gruden/STA)Spomin na 19. stoletje, ki živi v Kranju, je del našega bistva in naše kulture. Zato je prav, da ga vsako leto ob slovenskem kulturnem prazniku oživimo in se pri tem spomnimo tako na lepe in prijetne kot tudi na tragične in žalostne vidike Prešernove poezije, je dejal predsednik. Kot je pojasnil, je kultura spremljala vse najpomembnejše trenutke v razvoju našega naroda, od vznesenih in zmagovitih časov do časov, ki so bili označeni z negotovostjo, včasih pa tudi z občutkom tragedije in žalosti.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob slovenskem kulturnem prazniku udeležil prireditve Prešernov smenj (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je poudaril, da se tudi danes nahajamo v trenutkih negotovosti, ki bi jih s Prešernovimi besedami lahko opisali tudi kot "viharjev jeznih mrzle domačije". Dodal je, da nam bo pri premagovanju dvomov, ki se pojavljajo v teh časih, kultura še najbolj pomagala. Predsednik je opozoril, da ne gre samo za umetnost in kulturo v najožjem pomenu te besede, ampak za celovit sistem vrednot, ki nas združujejo v narod in državo.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob slovenskem kulturnem prazniku udeležil prireditve Prešernov smenj (foto: Stanko Gruden/STA)Če bomo te vrednote gojili, če bomo skrbeli za medsebojno spoštovanje in če bomo dobro razvijali občutek za skupno premagovanje težav, potem bomo uspeli in bomo vredni Prešernovega izročila, je zaključil svoj nagovor predsednik republike dr. Danilo Türk.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani