archived page

Predsednik republike o pomenu voda in pešpoti

Spodnja Slivna, 1.10.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je na geometričnem središču Slovenije udeležil zaključne prireditve Evropohoda 2011 (Foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je na geometričnem središču Slovenije udeležil zaključne prireditve Evropohoda 2011 v Sloveniji in srečanja evropopotnikov. Letošnja tema Evropohoda "pešpoti in voda" ima še poseben pomen, je v svojem nagovoru spomnil predsednik: "Voda je element življenja, je hkrati prometna pot, pa tudi vir energije. Letošnje sporočilo je tudi, da voda ne sme postati omejeno blago in predmet brezobzirnega trgovanja."

Predsednik Türk je poudaril, da je odnos do vode temeljna predpostavka in bi moral biti naš nacionalni interes, da storimo vse, kar je v naši moči, da jo ohranimo, očistimo, če je potrebno, in da je ne zastrupljamo. Predsednik republike je ob tej priložnosti opozoril, da pri nas skoraj petina ljudi ni v vsakem trenutku in vedno oskrbljena z neoporečno vodo. Priča smo namreč opozorilom, da morajo ljudje včasih ponekod prekuhavati vodo, v letošnjem letu pa je bilo onesnaženih tudi nekaj večjih vodovodov. Te ugotovitve bi nas vsekakor morale skrbeti in nas zavezati, je dejal predsednik, da storimo vse, da bo voda čim bolj dostopna vsakemu državljanu, brez bojazni, da mu bo njeno pitje povzročalo zdravstvene probleme.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je na geometričnem središču Slovenije udeležil zaključne prireditve Evropohoda 2011 (Foto: Tamino Petelinšek/STA)Predsednik se je še posebej zahvalil Planinski zvezi Slovenije, Turistični zvezi, Zvezi gozdarskih društev, Zavodu za gozdove in ultramaratoncu Hilariju, Radovanu Skubicu, ki so s simbolnim zajemanjem vodotokov in vodnih virov pomagali sporočiti, da želimo Slovenci skupaj z ostalimi evropskimi narodi izraziti zavedanje, da je voda zares vir življenja.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani