archived page

Predsednik o aktivnostih na področju boja proti raku

Ljubljana, 4.10.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela vodje državnih presejalnih programov DORA, ZORA in SVIT, predstavnike Ministrstva za zdravje, onkološkega inštituta in slovenskih društev, ki delujejo na področju boja proti raku (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela vodje državnih presejalnih programov DORA, ZORA in SVIT, predstavnike Ministrstva za zdravje, onkološkega inštituta in slovenskih društev, ki delujejo na področju boja proti raku.

Pogovor je pokazal, da imamo pri nas razvite dejavnosti za preprečevanje in zdravljenje raka in da na nekaterih področjih dosegamo lepe uspehe. Kot posebej spodbudno je predsednik republike izpostavil povečanje števila preventivnih pregledov in zlasti kolonoskopij, zabeleženih v zadnjem letu. Izrazil je prepričanje, da se bodo ti pozitivni trendi nadaljevali tudi v prihodnje. Ta prizadevanja so še posebej učinkovita v tistih lokalnih skupnostih, ki se neposredno vključujejo v preventivne dejavnosti.

Predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela vodje državnih presejalnih programov DORA, ZORA in SVIT, predstavnike Ministrstva za zdravje, onkološkega inštituta in slovenskih društev, ki delujejo na področju boja proti raku (foto: Daniel Novakovič/STA)Na sestanku je bila predstavljena tudi vizija koordinacije državnega programa za obvladovanje raka, ki poleg Ministrstva za zdravje in strokovnih institucij vključuje tudi program društev s področja boja proti raku. Predsednik je spregovoril o svoji udeležbi na nedavnem Visokem dogodku o preprečevanju in nadzoru nenalezljivih bolezni, kamor spada tudi rak. Poudaril je, da v okviru Združenih narodov nastaja pomembna globalna iniciativa, v katero se mora Slovenija vključiti ter izkoristiti svoje dosedanje dosežke kot pobudnica ustanovitve Evropskega partnerstva za boj proti raku.

Beseda je tekla tudi o evropskih sredstvih za boj proti raku, pri čemer je predsednik kritično pripomnil, da bi morala Evropska komisija poskrbeti tudi za ustrezna finančna sredstva za krepitev civilnih, civilnodružbenih in drugih pobud za preprečevanje raka. Kot je pojasnil, bi lahko na ta način dosegli velike prihranke in zmanjšali pritisk na javnofinančne vire, ki so potrebni za zdravljenje rakavih obolenj.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani