archived page

Odprtje Aninega dvora v Rogaški Slatini

Rogaška Slatina, 21.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič sta odprla Kulturno-turistično središče Anin dvor (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila odprtja Kulturno-turističnega središča Anin dvor v Rogaški Slatini, ki ga je predsednik odprl skupaj z županom Občine Rogaška Slatina mag. Brankom Kidričem.

Predsednik je v nagovoru izpostavil, da je Rogaška Slatina svetovno poznana, predvsem po zaslugi tukajšnjega zdravilišča in rogaškega kristala, ki je tudi ena od razpoznavnih slovenskih blagovnih znamk. Na to smo lahko vsi v Sloveniji ponosni, je dejal predsednik, ki je dodal, da tudi sam pogosto podarja izdelke iz Steklarne Rogaška tujim državnikom, ki obiščejo Slovenijo, saj veliko povedo o našem večstoletnem industrijskem razvoju.

Predsednik republike je dejal, da ima naš razvoj pred seboj dobro prihodnost in da ga moramo razumeti z visoko ravnjo ambicije. Spomnil je, da v sedanjih kriznih časih pogosto zmanjka energije za resnično zdravo ambicioznost. Ta je po njegovih besedah značilna zlasti za naš zdraviliški turizem, ki je ena najuspešnejših gospodarskih panog v Sloveniji.
Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila odprtja Kulturno-turističnega središča Anin dvor (foto: Tina Kosec/STA)Gospodarstvo je v tem trenutku tudi eden najbolj aktualnih in akutnih vidikov našega razvoja, je dejal predsednik, vendar je ob tem opozoril, da gospodarstvo nikoli ni izolirano od kulture. Kultura je tisto, kar daje razvoju smisel in k čemur mora naš razvoj na sedanji stopnji še posebej močno težiti, je poudaril.

Predsednik je pohvalil izbor vrhunskega klavirskega programa ob odprtju Aninega dvora. Izpostavil je, da se moramo v našem razvoju vedno truditi k novim ravnem, ki se nam morebiti na prvi trenutek zdijo težje dostopne. Če nas bo kultura v tem pogledu dobro vodila, bomo našli tudi nove vsebine, ki jih naš razvoj brez dvoma potrebuje.

Med njimi je predsednik omenil tudi skladen razvoj podeželja. Kot je pojasnil, lahko z vrhunskimi kulturnimi dosežki dajemo vsebino širšim območjem, ki so že deležna prednosti naše naravne in kulturne dediščine. Vendar ne smemo ostati samo pri dediščini. Prav zato je Anin dvor tako pomemben, saj nam bo pomagal najti prave poti naprej in najboljše ravni naše ambicije, je sklenil predsednik.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani