archived page

Predsednik na vrhu poslovnih voditeljev Jugovzhodne Evrope

Aranđelovac, 6.10.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil regionalnega vrha poslovnih voditeljev Jugovzhodne Evrope Summit100 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je v srbskem Aranđelovcu udeležil regionalnega vrha poslovnih voditeljev Jugovzhodne Evrope Summit100. Namen vrha je spodbuditi dialog med predstavniki poslovnega sveta v regiji in s tem okrepiti konkurenčni potencial regije. Na vrhu sodeluje tudi okrog 20 slovenskih poslovnežev iz vodilnih slovenskih podjetij. Predsednik republike se je udeležil plenarnega panela Summita100 z naslovom "Dogovor za novo obdobje", na katerem je nastopil kot govornik.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil regionalnega vrha poslovnih voditeljev Jugovzhodne Evrope Summit100 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je v svojem nastopu dejal, da se vrh dogaja v pravem času, ko so države Jugovzhodne Evrope na pomembni prelomnici - uveljavitvi bolj intenzivnega sodelovanja, ki mora temeljiti na medsebojnem poznavanju in spoštovanju. Spregovoril je tudi o vlogi in prispevku politike pri gospodarskem sodelovanju držav JV Evrope ter opozoril, da mora politika probleme predvsem reševati, ne pa jih ustvarjati. Kot pozitiven primer je omenil arbitražni sporazum o reševanju mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško, ki je omogočil izboljšanje politične klime in posledično povečanje gospodarskega sodelovanja med državama.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil regionalnega vrha poslovnih voditeljev Jugovzhodne Evrope Summit100 (foto: Stanko Gruden/STA)Kot zelo pomembno za države JV Evrope je predsednik dr. Danilo Türk izpostavill širitev Evropske unije, povečanje trgovinske menjave, ki naj bo čim bolj uravnotežena, ter povečanje investicij, ki morajo temeljiti na načelu nediskriminacije in dvosmernosti. Kot konkreten primer, pri katerem bi lahko uveljavili vsa ta načela, je predsednik omenil projekt Cargo 10, železniško povezavo od Carigrada do Münchna. Poudaril je, da bi se morali vsi, tako politki kot gospodarstveniki, potruditi, da bi čim prej odpravili ovire pri uveljavljanju tega projekta.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani