archived page

Predsednik republike za povečanje informiranosti o koroških Slovencih in za podporo projektom, ki vzpodbujajo sožitje med narodoma

Ljubljana, 17.6.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes sprejel novinarja in publicista Mirka Bogataja, ki slovi kot dober poznavalec položaja koroških Slovencev ter notranjepolitičnega razvoja Avstrije in avstrijske zvezne dežele Koroške. Mirko Bogataj je predsedniku republike predstavil svojo knjigo z naslovom "Die Kärntner Slowenen. Ein Volk am Rand der Mitte" (Koroški Slovenci. Ljudstvo na robu sredine), ki je že bila predstavljena v avstrijskem parlamentu 29. maja 2008. Na tej in drugih predstavitvah je bil visoko ovrednoten prispevek avtorja k dialogu med večino in manjšino na Koroškem ter k vedenju in poznavanju slovenske manjšine ter njenega pomena v Avstriji.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in g. Mirko Bogataj sta se v pogovoru strinjala, da komunikacija med koroškimi Slovenci in njihovimi sogovorniki tako v Avstriji kot sicer še vedno zahteva dodatnih naporov, ki naj pomagajo odpraviti preživete predsodke in strahove. Zato sta se zavzela za vzpostavitev boljšega gospodarskega, kulturnega in političnega sodelovanja med Koroško in posameznimi slovenskimi občinami. Sogovornika sta se strinjala, da so prav dobri sosedski odnosi in simbioza med obema narodoma tisto, kar bo koroškim Slovencem najbolj olajšalo njihov položaj.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani