archived page

Predsednik priredil sprejem ob svetovnem dnevu invalidov

Brdo pri Kranju, 3.12.2008  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik republike dr. Danilo Türk je ob svetovnem dnevu invalidov priredil sprejem (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je na svetovni dan invalidov priredil sprejem za predstavnike nevladnega sektorja in civilne pobude. V svojem nagovoru je opozoril na temeljne principe enakih možnosti in sodelovanja invalidov pri njihovem aktivnem vključevanju v življenje in delo. Kot je poudaril, moramo človekove pravice najprej poznati, da jih bomo lahko uresničevali. Ob tem je spomnil na mednarodne dokumente, ki opozarjajo na človekove pravice invalidov in vzpostavljajo univerzalne vrednote, ki so temeljna podlaga za celovito skrb za invalide. Posebej je izpostavil Konvencijo o pravicah invalidov, ki jo je letos ratificiral tudi Državni zbor Republike Slovenije in ki odpira novo razvojno dimenzijo s ponujenimi orodji in modeli sodobnega invalidskega varstva.

Država je dolžna prepovedati in preprečevati diskriminacijo na vseh področjih življenja invalidov ter oblikovati spodbude na področjih, ki so za pomen življenja invalidov še posebno pomembna, je dejal predsednik. Ob tem je dodal, se v Sloveniji zavzemamo za družbo, ki omogoča dostojanstvo in pravičnost za vse. "Za Slovenijo so raznolikost, ki omogoča osebno samostojnost in neodvisno življenje posameznikov invalidov, prepoved diskriminacije zaradi invalidnosti, zagotavljanje dostopnosti grajenega okolja in komunikacij, temeljna načela, na katerih gradimo trajen razvoj in družbo blaginje po meri človeka," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk.

Predsednik republike je izpostavil vprašanje izpolnjevanja standardov v konkretnem življenju, tako v zvezi z nediskriminacijo, zagotavljanjem ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic ter tudi v povezavi z razvojem novih tehnologij, ki bi invalidom odpirale nove možnosti za izboljšanje kakovosti življenja. Predsednik je ob tem spomnil na vrsto ukrepov, ki jih je Slovenija v zadnjih letih že sprejela, vendar hkrati dodal, da pred državo, delodajalci in invalidi ostajajo pomembni izzivi. Med njimi je naštel izboljšanje delovnih pogojev, večjo skrb za zdravje in varnost pri delu, primerno plačilo, vzpodbujanje vseživljenjskega učenja, možnosti za vključevanje v zaposlitev in delo tudi najtežjim invalidom ter spodbujanje razvoja invalidskih podjetij in drugih oblik socialne ekonomije. Te naloge bodo še posebej zahtevne in pomembne v obdobju morebitne gospodarske recesije, je opozoril.

Inovativnost na tem področju še ni v celoti izčrpana, še mnogo je priložnosti in možnosti za nove ideje, nove in drugačne poklice, prekvalifikacije in nova znanja, ki bi invalidom odpirala nove in drugačne priložnosti, je dejal predsednik republike. Veliko nedokončanega dela je tudi pri zakonih s področja invalidskega varstva, kot so Zakon o izenačevanju možnosti invalidov, Zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, posodobitev Zakona o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb ter drugi pomembni akti, ki bodo na praktični ravni implementirali Konvencijo o pravicah invalidov. Tudi ponovni razmislek o zakonski ureditvi osebne asistence bo pripomogel k ustrezni razrešitvi teh vprašanj, je dejal predsednik. Med pomembnimi izzivi je navedel še financiranje posebnih programov in dejavnosti invalidskih organizacij, pri čemer se je zavzel, da bi viri prihodkov ostali stabilni in trajni.

"Pomoč invalidom za čimbolj samostojno življenje in pomoč, ki zagotavlja zaposlovanje in delo, je najvišji izraz zrelosti družbe, tudi v razmerah, ko se te poslabšujejo. To namreč pomeni, da smo izbrali aktivno pot, ki edina zanesljivo na dolgi rok zagotavlja socialno varnost tudi invalidom," je zaključil predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani