archived page

Predsednik sprejel najboljše športnike v letu 2012

Ljubljana, 20.12.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je pred prireditvijo "Športnik leta 2012" že tradicionalno priredil sprejem za najboljše športnice in športnike v letu 2012. V pozdravnem nagovoru je naše najboljše športnike izpostavil kot cvet našega športa, mladostne energije, optimizma in še posebej naših svetovnih dosežkov in svetovne razpoznavnosti.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil tradicionalni sprejem za najboljše športnice in športnike v letu 2012 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike je poudaril, da smo Slovenci športni narod, saj smo nadarjeni za mnoge športne zvrsti, v mnogih športnih panogah pa smo v samem svetovnem vrhu. Dodal je, da smo tudi država, ki ima na število prebivalcev skorajda največ olimpijskih medalj in drugih rezultatov svetovnih primerljivosti.

"Športniki ste vsi po vrsti predani ljudje, ki se dobro zavedate, da ne gre le za rezultate, čeprav vas ti postavljajo v sam svetovni vrh, ampak da je pomembna tudi osebnost in lik, ki ga utemeljujete. Dobro se zavedate, da je potrebno ob dobrih dosežkih poskrbeti tudi za srčno kulturo in ugled," je dejal predsednik Türk.

Šport in športna kultura sta po besedah predsednika pomembna sestavina našega nacionalnega karakterja in odlična opora za uveljavljanje mnogih vrednot, ki so povezane z domoljubjem, samospoštovanjem, spoštovanjem nasprotnika in socialno kulturo, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in povezovanju.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil tradicionalni sprejem za najboljše športnice in športnike v letu 2012 (foto: Stanko Gruden/STA)"Vrhunski športniki ste zgled, ki daje mladim izjemno veliko oporo. Javnost vidi v športnikih priložnost za splošno identiteto. Vrhunski športniki in njihovi rezultati so ena izmed tistih priložnosti, ko iščemo svojo podobnost in nacionalno identiteto. Ko smo navdušeni nad rezultati, nam misli ne uhajajo tja, kjer so razlogi za razdvajanje in spore," je izpostavil predsednik.

Predsednik je v svojem nagovoru poudaril tudi pomen staršev, prijateljev in učiteljev, ki so vrhunske športnike spremljali in jim pomagali na njihovi športni poti. Spomnil je, da imamo v Sloveniji skoraj 8.000 športnih društev in 80.000 registriranih športnikov. Blizu 6.000 je kategoriziranih športnikov, imamo 20.000 usposobljenih trenerjev in skoraj 10.000 takih, ki imajo licenco in pooblastilo za vodenje in treniranje športnikov.

Predsednik je omenil tudi neverjetno dobre rezultate naših športnikov na letošnjih olimpijskih igrah, paraolimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih in v svetovnih pokalih: "Ni dolgo tega, ko so nas v Londonu razveselili Urška, Primož, Rajmond, Iztok, Gorazd in Luka. Letošnja bera rezultatov na svetovnih prvenstvih je prav tako izjemno velika. Spomnimo se Jakova, Klemna, Teje, Andreja, Saše, Saša, Mitje, Urše in Filipa. Vsi ti so posegali po najvišjih športnih dosežkih. Ko se je leto prevesilo v jesen in zimo nas znova razveseljujejo z vrhunskimi dosežki v zimskih športih Tina, Jakov in mnogi drugi."

Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil tradicionalni sprejem za najboljše športnice in športnike v letu 2012 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk je poudaril, da nam športniki utrjujejo samozavest in naše prepričanje, da smo sposobni doseči dobre rezultate, ki nas uvrščajo v sam svetovni vrh.

Vsem športnikom se je ob tej priložnosti zahvalil za ves trud in dosežene rezultate, trenerjem za odlično opravljeno delo, športnim funkcionarjem za dobro organizacijo, staršem za izjemen prispevek, ko spremljajo svoje otroke na športni poti, sponzorjem in donatorjem za materialno pomoč, brez katere ne bi mogli opraviti vsega tega dela.

Predsednik je vsem športnikom tudi zaželel vesele praznike, srečno novo leto in veliko športnih uspehov v letu 2013.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani